HTML

Friss topikok

A másik oldalon

2008.03.13. 15:09 bellini

A megözvegyült, nyugdíjas Ali úgy érzi, megszabadulhat a magánytól, amikor találkozik a prostituált Yeterrel. Azt javasolja török honfitársnőjének, hogy havi juttatásért cserébe költözzön hozzá.
Ali könyvmoly német professzor fia, Nejat kezdetben nem nagyon örül apja döntésének, de idővel egyre jobban megkedveli Yetert, kivált, amikor megtudja, hogy az asszony a nehezen megkeresett pénze jó részét hazaküldi Törökországba a lánya egyetemi tanulmányaira.

Yeter váratlan halála még nagyobb érzelmi és fizikai szakadékot teremt apa és fia között. Nejat Isztambulba utazik, hogy szervezett keresést indítson Yeter lánya, Ayten után. Úgy dönt, hogy Törökországban marad, és lakást cserél egy német könyvesbolt tulajdonosával, aki hazatér Németországba. Ám Nejat azt nem tudja, hogy a huszonéves politikai aktivista Ayten már Németországban van, mert menekülnie kellett a török rendőrség elől.

Az egy fillér nélkül magára maradt Ayten barátságot köt egy német diáklánnyal, Lottéval, akit egy pillanat alatt levesznek a lábáról a fiatal török nő bájai és politikai kiállása. Lotte otthonába fogadja a lázadó Aytent, aminek nem túlzottan örül konzervatív gondolkodású anyja, Susanne. Aytent végül letartóztatják és hónapokra bezárják, miközben arra vár, hogy politikai menedékjogot kapjon. Miután a kérelmét elutasítják, Aytent visszatoloncolják Törökországba, ahol bebörtönzik.

A szenvedélyes Lotte úgy dönt, hogy mindenáron segít Aytennek. Törökországban azonban fennakad a bürokrácia hálóján, és egyre reménytelenebb vállalkozásnak látja Ayten kiszabadítását. Egy véletlen könyvesbolti találkozást követően Lotte Nejat lakótársa lesz. Közben egy tragikus esemény arra készteti Susannét, hogy Isztambulba menjen és segítsére legyen a lányának. Végül Susanne adja meg Nejatnak az érzelmi indíttatást, hogy az elidegenedett fiú felkeresse az apját, aki most a Fekete-tenger mellett él Törökországban.

Eredeti cím: Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven
Rendező: Fatih Akin
Forgatókönyv: Fatih Akin
Producer: Ali Akdeniz , Fatih Akin, Klaus Maeck
Operatőr: Rainer Klausmann
Vágó: Nicolas Chaudeurge
Zene: Andrew Bird
Gyártó ország: Németország / Törökország
Gyártási év: 2007
Nyelv: német, angol, török
Hossz: 122 perc
Főszereplők: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz
Forgalmazza: Best Classics
Mozipremier: 2008. április 10.

Fontosabb díjak:

2007 - Cannesi Filmfesztivál: Legjobb Forgatókönyv (Fatih Akin)
2007 – Európa Filmdíj: Legjobb Forgatókönyv (Fatih Akin)
2008 – Bajor Filmdíj: Legjobb rendező (Fatih Akin)

Szólj hozzá!

Címkék: film premier színész színésznő filmelőzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr18379413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása