HTML

Friss topikok

Véres volt a 2007-es év az újságírók számára

2007.12.18. 11:14 bellini

Csaknem 110 újságírót öltek meg 2007-ben, ezzel az idei év a szakma legvéresebb éve volt, derült ki a genfi székhelyű Presse Emblème Campagne (PEC) szervezet felméréséből.

2007-ben csaknem 110 újságírót öltek meg a világ 27 országában, 2006-ban ez a szám 96 volt.

Az eredmények 14%-os növekedést mutatnak a 2006-os évhez képest, és 60%-os növekedést a 2005-ös évhez képest, amikor 68 újságíró lelte halálát a szakmában.

Az újságírók kétharmada a konfliktusoktól övezett területeken halt meg (Irak, Szomália, Sri Lanka, Afganisztán, Kongó), derült ki a PEC beszámolója alapján. A szervezet az újságírók megvédésére jött létre.

Immár ötödik alkalommal Irak lett a világ legveszélyesebb országa, csaknem 50 halott újságíróval és csaknem 250 szakmabeli halálával 2003 óta.

A veszélyes helyek toplistáján Szomália foglalja el a második helyet, idén 8 újságírót öltek meg az országban, míg 2006-ban egy halálos áldozata volt. A harmadik helyen Sri Lanka áll, hét halottal.

Pakisztánban is romlott az újságírók helyzete, idén öt újságíró lelte halálát az országban. De Afganisztánban és a Fülöp szigeteken sem veszélytelen újságírónak lenni.

A feketelistára felkerült még Haiti (3 halálos áldozattal), Kolumbia (3), Mexikó (3), Nepál (2), Kongó (2), Eritrea (2), India (2) és Guatemala (2).

Egy áldozatot követelt Honduras, Üzbekisztán, Salvador, Myanmar, Egyesült Államok, Paraguay, a Gázai övezet, Zimbabwe, Oroszország, Perú, Brazília, Ghana és Törökország.

Szólj hozzá!

Címkék: web hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr84267984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása