HTML

Friss topikok

Live Earth

2007.07.06. 12:07 bellini

Hogy mi kapcsolja össze a Danubius Rádió műsorvezetőjét, Péter Petrát, Koós Rékát, Gáspár Lacit, Emiliot Madonnával és az Amerikai Egyesült Államok elnökjelöltjével? A zenén túl mindenképpen egy világméretű probléma hozta össze őket, hiszen ugyanazon a napon, ugyanazért a kérdés megoldásáért harcolnak mindannyian. A globális felmelegedés ugyanis a Föld lakóit érintő probléma, s a világsztárokkal együtt a hazai hírességek is azon fáradoznak, hogy az emberek figyelmét ráirányítsák: igenis mindenki tud tenni a valós veszélyekkel fenyegető globális felmelegedés ellen.

 

A Live Earth rendezvénysorozat 2007. július 7-én, azaz 07. 07. 07. napján a Föld valamennyi kontinensén, 0-tól 24 óráig igazi megasztárokkal, legalább kétmilliárd ember figyelmét szeretné lekötni, s egyben megpróbál rávilágítani a globális klímaváltozás fenyegető jeleire, mely gyermekeink, unokáink életét sodorhatja veszélybe, ha nem lép a ma döntéshozó helyzetben lévő nemzedék. A magyarországi rádiók közül elsőként a Danubius csatlakozott ahhoz az egyedülálló kezdeményezéshez, mely a világ természeti értékeinek védelmére buzdítja a hallgatókat.

 

A legnagyobb baj az, hogy az emberek még nem gondoltak bele, hogy ha a természet összeomlik, akkor mi magunk, a szervezetünk, az egészségünk is összeomlik” – vélekedik Péter Petra, a Danubius Duplaszaltó műsorvezetője.

Petra környezettudatosan kisiskolásként kezdett el gondolkodni. Két évvel idősebb nővére, aki akkor már tanult földrajzot, elmesélte neki, hogy az esőerdők kivágásával veszélybe kerül az Föld oxigén-ellátottsága.

Konkrétan egy napig vigasztalhatatlan voltam, csak zokogtam – folytatta Petra. – Akkor megnyugtattak, hogy nem kell aggódni, ez még nem most következik be. A mostani kisiskolásoknak viszont már nem tudjuk azt mondani, hogy ne aggódjanak. Amit akkor még a nagyon távoli jövőnek láttunk, sajnos az most történik. És igenis hiszek benne, hogy a hétköznapi apróságokkal megfékezhetjük környezetrombolást. Csak annyi, hogy húzzuk ki a konnektorból a mobiltöltőt, ha nem használjuk.

 

A Danubius műsorvezetői mellett hazai zenészek, művészek is csatlakoztak a világméretű akcióhoz.  Így többek között Koós Réka, Gáspár Laci, a Fiesta zenekar, Emilio és még sokan mások.

Koós Réka kislánya születése előtt is környezettudatosan gondolkodott, azóta azonban, mióta Rozi világra jött, még fontosabbnak tartja a Földünk védelmét. A hulladékot szelektíven gyűjti, a papírt pedig elégeti a kandallóban.

 

Szerintem a környezetvédelem otthon kezdődik – meséli Réka. – Ha a pici gyermek már azt látja, hogy a családja figyel arra, hogy ne dobják el a szemetet az utcán, hogy feleslegesen ne égessék minden szobában a villanyt, akkor ő ezt megtanulja, és később majd a saját gyermekét is erre fogja nevelni. Nem véletlen, hogy a Rozi már apró csöppségként sem dobott el semmit az utcán, kuka mindig van valahol a közelben. Hát, mi megkeressük.”

 

Gáspár Laci egyik fellépésről a másikra siet, amikor a Föld különböző pontjain a bolygónk megmentéséért dalolnak. Az énekes nem csak a levegőbe beszél, tesz is a természet megóvásáért. Nem rég vásárolt autójába egy ionizáló berendezést, mely a károsanyag-kibocsátást hetven százalékkal csökkenti.


„Biztosan meg fogok emlékezni a globális felmelegedés veszélyeiről a holnapi koncertjeimen. Borzasztó fontosnak tartom, hogy gyermekeinknek olyan környezetet adjunk át, amiben boldogan élhetnek majd. Tudom, hogy apró tettekkel is segítünk, így kikapcsolom az autómban a légkondit két koncerthelyszín között, ez tényleg komoly ügy, tegyünk is, hogy szebb és egészségesebb világban élhessünk” – vélekedett Laci.

 

Emilio a felhívásnak eleget téve este 9 és 10 óra között nem kapcsolja fel a villanyt az otthonában.

 
„A lányokkal már kitaláltuk, hogy kellemes gyertyafény mellett fogunk társasjátékozni, s ha ezzel csak egy kicsit is tudunk tenni Földünk megóvása érdekében, akkor már megérte. Mindenki tegyen csak egy kicsit, hiszek benne, hogy együtt szebbé tehetjük a környezetünket.”

2007. 07. 07 – én a Föld valamennyi kontinensén 0-tól 24 óráig szól majd a dal. Üzenete pedig az, hogy a globális klímaváltozás fenyegetettségétől óvjuk meg gyermekeinket. A Danubius Rádió arra kéri hallgatóit, hogy ezen a napon este 9 és 10 óra között kapcsolják le a felesleges áramfogyasztókat, s töltsenek egy órát gyertyafény mellett rádiózással.

 Speciális összeállítással is készül a Danubius „A NAGY ÁRAMSZÜNET” napján, 21 és 22 óra között lekapcsolják az erősítőket, kihúzzák a transzformátorokat, és csakis unplugged, azaz elektromos hangszerek nélkül rögzített felvételeket sugároznak a Danubius változatos zenéi közül.

 A www.nagyaramszunet.net internetes oldalon minden információt megtalálhatnak az érdeklődők a világméretű akcióról. A naponta frissülő weboldalon mindenki megírhatja véleményét a kezdeményezésről és csatlakozhat a „NAGY ÁRAMSZÜNETHEZ”. Csak egy kattintás!

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény magyar bulvár pletyka hír sztárok énekesek celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr92112810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása