HTML

Friss topikok

Interjú Horthy egykori testőrével

2009.01.30. 11:38 bellini

A székelyföldi Farcádon lakik Horthy Miklós testőrségének egyik utolsó élő tagja. A 88 éves Vajda Lajossal készített beszélgetés a Magyar Televízió Sírjaik hol domborulnak? című műsorában látható.

 

Vajda Lajos 1941-ben Székelyudvarhelyre, a 34. Határvadász zászlóaljhoz vonult be. A délceg, 180 centiméter magas katonára hamar felfigyeltek felettesei, és Budapestre a testőrséghez irányították jó ajánlólevéllel.

Az akkor 21 éves keménykötésű fiatalember a felvételi vizsgán a legjobb eredményt érte el, így hamarosan felesküdhetett a hazára és a kormányra. A testőrök általában a királyi palotában teljesítettek szolgálatot, de ezen kívül nemegyszer külső feladatot is kaptak, így a gödöllői erdőben gyakran vadászó Horthy Miklós kormányzó testi épségére is ügyeltek.

A hagyományos díszkardot és az alabárdot korszerű fegyverzet egészítette ki, pisztoly és géppisztoly mellett kézigránáttal is felszerelték az alakulatot küldetésük szerint.

 

„Rémálom marad mindnyájunk számára a német bevonulás – emlékezik a magyar történelem egyik legsötétebb korszakára Vajda Lajos. – A németek be akartak nyomulni a királyi palotába, de a testőrök ellenálltak, s csak a kormányzó utasítására vonultak vissza. A megszállók a szembeszegülésért meg akarták tizedelni az egységet, s csak egy magas rangú tiszt közbenjárására álltak el szándékuktól.”

 

A testőrség felszámolása után Vajda Lajos Marosvásárhelyre került a 2. Tüzérosztályhoz. Részt vett a Szászrégen környéki harcokban, majd alakulatával egészen Szlovákia északi részéig vonultak. A háború vége Lucia-bányán érte a csapatot, ahol legtöbben orosz fogságba kerültek. Vajda egy év múlva, 14 nap gyaloglás után, érkezett haza Farcádra. Az erdészetnél dolgozott, de amikor fény derült múltjára, kitették állásából. Ezután gazdálkodásból élt.

 

A ma is egyenes tartású, kiváló emlékezőtehetségnek örvendő egykori katonával készült interjút a nézők kedden és szerdán a Sírjaik hol domborulnak? című műsorban tekinthetik meg. A film rendezője és egyben operatőre Zsigmond Attila, az MTV gyergyószentmiklósi tudósítója.

 

Sírjaik hol domborulnak?

M1 – 2009 február 3., kedd 15.00
Ismétlés, M2 – 2009. február 4., 14.40

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr36912024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása