HTML

Friss topikok

Ciro Pinsuti operájának kolozsvári előadásáról az Átjáróban

2009.01.23. 09:38 bellini

Mátyás király a főhőse egy XIX. századi olasz kismester operájának, amelyet a reneszánsz év alkalmából ébresztettek fel Csipkerózsika-álmából Kolozsvár színpadán. A nézők e kultúrtörténeti eseményről hallhatnak beszélgetést és zenei részleteket az MTV műsorában, az Átjáróban.

 

Az Átjáró hétfői adása az elmúlt év egyik jelentős komolyzenei szenzációjával, Ciro Pinsuti Mattia Corvino című operájának kolozsvári bemutatójával foglalkozik. A Kolozsvári Magyar Opera az elmúlt év október 28-án a kincses városban, majd néhány napra rá a Marosvásárhelyen mutatta be a művet. A két szereposztásban a címszerepet Daróczi Tamás és Haramza László énekelték, a női főszerepet Kele Brigitta és Jordán Éva alakították, az intrikus Wladimiro megszemélyesítője pedig Fülöp Márton volt. Az opera Demény Attila rendezésében került színpadra.

 

A 120 éve elhunyt Pinsuti Verdi kortársa volt. Művében ármánnyal, szerelmes asszonyokkal körülvett romantikus hőst formált Mátyásból.Carlo d’Ormeville, a librettó szerzője így kívánt megfelelni a kor igényeinek, a történelmi tényeket ezért igen szabadon kezelte.

 

Ciro Pinsuti dalműve kalandos úton jutott el a reneszánsz király szülővárosának színpadára. Rózsa Ferenc szombathelyi karmester, az opera betanítója és dirigense az elfeledett alkotás teljes partitúrájára Milánóban, a mű kiadójának archívumában talált rá.

 

Az Átjáró, aMagyar Televízió határon túli témákkal foglalkozó műsora a héten vendégül látta a „maestrót”. Bereki Anikó műsorvezető a darab múltjáról, a kolozsvári előadás tapasztalatairól és művészi terveiről kérdezte Rózsa Ferencet. A hétfőn látható műsor külön értéke, hogy először mutat be hosszabb részleteket az operából, így aki nem tudták megtekinteni az eddigi előadásokat, azok is belekóstolhatnak egy ritka zenei csemegébe. A műsor másik vendége Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára volt. Beszélt a határon túli magyar kultúra támogatásáról is, amely nélkül Pinsuti operája tovább aludta volna Csipkerózsika-álmát a Ricordi archívum polcain.

 
Átjáró
M2 – 2009. január 26., hétfő 11.30
Szerkesztő: Bornemissza Eszter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr86897168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása