HTML

Friss topikok

Ady- és Babits-estekkel zárja a jubileumi évadot az MTV

2008.12.12. 12:00 bellini

A Nemzeti Színház kamara-előadásaival, a tavaszi irodalmi kvízműsor ismétlésével és egy utazó kiállításról, a Nyugat 100 buszról készült kisfilmmel zárja a legendás folyóirat alapításának századik évfordulójára indított évadot a Magyar Televízió.

 

Idén százéves a Nyugat, a múlt század magyar irodalmát alapvetően meghatározó folyóirat. A Nyugat 100 évad kezdeményezője, a Magyar Televízió ezért a folyóirat hagyományát, szellemiségét felvállalva filmekkel, dramatizált és szórakoztató műsorokkal emlékezik meg egész évben a lapról és szerzőiről.

 

A jubileumi évad a magyar kulturális élet régen látott nagyszabású vállalkozása. A korabeli Nyugat-estek hangulatát a Petőfi Irodalmi Múzeummal és számos budapesti teátrummal együttműködve, a nagyközönség számára is vonzó programokkal elevenítette fel a televízió. A szerzők magánéletét, művészetét, viszonyrendszerét, egyszersmind a folyóirat korát megidéző Nyugat-mesékben hírneves színészek alakították a századelő nagy lírikusait. A tavasszal vetített irodalmi kvízműsorban, A Nyugat 100 – A vetélkedőben irodalmárok, írók és színművészek mérték össze tudásukat és játékos kedvüket. Fogadj örökbe! címmel havi rendszerességgel közvetítette az MTV a Petőfi Irodalmi Múzeum közönségtalálkozóit, ahol kortárs költők, írók beszélgettek egy-egy kiválasztott nyugatos alkotóról. És nem utolsó sorban: a nyugatosok mintájára elkészült kortárs szépíróink „zongorás képe” is a 2008-as évad nyitó rendezvényén, az 1932-es zeneakadémiai est rekonstrukcióján.

 

Osvát Ernő, Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső alakjának és művészetének megidézése után, a jubileumi év záró rendezvényeként a Nemzeti Színház mutatott be nemrég összeállítást Ady Endre és Babits Mihály műveiből. A Nyugat rekonstrukciós estek utolsó két előadását a következő két hétfőn láthatják a Magyar Televízió nézői. Az előadásokat Babits Mihály és Ady Endre publicisztikáiból és versiből állította össze a rendező, Alföldi Róbert. Közreműködők: Földi Ádám, Gazsó György, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, László Zsolt, Mertz Tibor, Nagy Mari, Schell Judit, Szarvas József.

 

Az első előadást, a Babits-estet december 15-én, hétfőn este 23 órától vetíti az M1 (Nyugat est a Nemzetiben − Babits Mihály), az Ady-estet pedig a következő hétfőn, december 22-én, 22.15-re tűzi műsorára a csatorna (Nyugat est a Nemzetiben − Ady Endre). A televíziós változat munkatársai Görög Athéna szerkesztő és Gábor Péter rendező.

 

Nyugatos produkciókat ugyanakkor még egészen az újévig láthatnak a nézők a Magyar Televízióban: december 24-e, szerda és január 2-a, péntek között az m1 ismétli a tavasszal az m2-n bemutatott Nyugat 100 − A vetélkedő tíz epizódját. Az év utolsó vasárnapján, december 28-án pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítását, a „Nyugat 100 buszt” is megismerhetik a televíziónézők: az MTV stábja a Sziget-fesztiválon készített egy rövidfilmet a korszakos jelentőségű folyóirat történetét és fontosabb alkotóit bemutató, gördülő tárlatról.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar mtv hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr57818781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása