HTML

Friss topikok

Szentpéteri Csilla ötödik albuma Spiritus címmel érkezik

2008.11.14. 12:56 bellini

A napokban lát napvilágot Szentpéteri Csilla legújabb, s egyben eddigi legizgalmasabb albuma "Spiritus" címmel, mely cím már eleve önmagáért beszél. A művész ötödik lemeze a latin zene színes, szenvedélyes, lüktető világába vezet. Átlépve formai kereteket, hangszerelés, hangnem, tempó és hagyomány kötöttségeit, immár szabadon szövi zenéjét, kalandozva múlt és jelen között, évszázadok zenei esszenciáját sajátos, egyéni világzenévé formálva. Így az új zenei anyagon a zongora mellett rendkívül hangsúlyosak a gitárok és a vérpezsdítő ritmust adó ütőhangszerek is: kongák-bongók, shakerek és a különféle, Csilla által kitalált effektek.

Szentpéteri Csilla ezen az albumon zeneszerző, hangszerelő, producer, zenei rendező és szólista is egyben. A "Spiritus" tehát a szerepek, a hangszerek és a hangulatok kiváló és sokszínű egységességét is magában hordozza. A zeneszámok egyik része szellemes és színvonalas klasszikus átdolgozás - igazi különlegesség a híres Monti csárdás argentin tangóként, Beethoven szimfóniája rockos stílusban, Piazzola dallama franciás harmonikaszólókkal, Paganini népszerű műve salsa ritmusban, Ponchielli Órák tánca pedig telis teli spiritusszal.

Az album másik felében Csilla saját szerzeményei hallhatók, melyek igazi zenei utazást ígérnek. Érezhetjük a kubai szivar illatát, spanyol Fiestán vehetünk részt, vagy éppen egy western film képkockáit láthatjuk magunk előtt. Pihenhetünk függőágyban fehér homokos tengerparton, jégkásás tequilával a kezünkben egy delíriumos éjszaka után és szemtanúi lehetünk az északi fény hideg szépségének is. Mindezt az utat kipihenhetjük az All Inclusive és Hotel Monarchia művek hallgatása közben Túl az Óperencián.

"Az utóbbi évek tapasztalatait figyelembe véve elsősorban szórakoztató, lendületes és színes műsor összeállítására törekedtünk zenésztársaimmal. Sok esetben érzékeltük, hogy a közönség soraiban sokan nem tudják türtőztetni magukat, s mozog kezük-lábuk a ritmusra. Nos, a 'Spiritus' zenei anyagára akár egész este lehet táncolni, hiszen szerepel benne salsa, tangó, samba, cha-cha. A hangszeres zene előnye, hogy nyelvi és korhatárok nélküli, bármely alkalommal előadható. A Spiritusz tele van életörömmel, tűzzel, szenvedéllyel. Hallgatása közben egy a fontos, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk, s jól szórakozzunk " - mondja Csilla az új album kapcsán.

Igazán különleges élménynek ígérkezik a december 26-án megrendezendő karácsonyi "Spiritus" lemezbemutató koncert, amelynek a Budapesti Operettszínház ad otthont.

Aki tehát azt gondolná, hogy a zongora és az instrumentális zene valami divatjamúlt XIX. századi dolog, az látogasson el Szentpéteri Csilla koncertjére és meglátja, mekkorát tévedett.

1 komment

Címkék: zene magyar sztár album

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr40768750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.11.19. 15:59:16

hülye a szemöldöke
süti beállítások módosítása