HTML

Friss topikok

Hogyan használjunk a Flickr-t blogjainkon

2008.10.27. 10:14 bellini

A legtöbb blog nem lenne annyira érdekes az olvasó számára, ha nem lennének rajta képek. A bejegyzésekbe ágyazott képek felhívják magukra a figyelmet, és hangulatossá teszik az adott oldalt, bejegyzést. Ugyanakkor a kép talán a legfontosabb része egy oldalnak, hiszen sok emberben kelthet érzéseket, gondolatokat.

Egész biztos sok blogoló fejében felmerült már a kérdés, honnan találhat érdekes képeket, amelyeket aztán ingyen felrakhat az oldalára. Egy hasonló megoldás a Flickr képmegosztó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link: Hamed Saber

Ebben a bejegyzésben néhány ötletet szeretnék megosztani veletek, azzal kapcsolatban, hogy hogyan használhatod fel a Flickr-en talált képeket saját oldaladon, anélkül, hogy jogszerűtlenül járnál el. Másodsorban megosztanám a Creative Commons szabályait, amelyek a Flickr-re vonatkoznak.

Kik választják a Flickr fotóit ?

A legkönnyebb megoldást a Google képkeresője, valamint számos various royalty free oldal biztosít. Azonban ha ilyen oldalakon keresünk képek után jó pár gondot vonhatunk a nyakunkba.

Google Képkereső
Nehéz betartani a jogszabályokat ha a Google képkeresőjét használja az ember. A legtöbb képnél nincs feltüntetve a kép szerzője, valamint a kép másolhatóságának feltétele, emellett sok oldal átveszi más oldalak fotóit, ezért egy idő után nehéz azonosítani a kép valódi szerzőjét.

Hallottam már olyan esetről, amikor egy bloggert bepereltek, azért mert a Google képkeresőjében talált képet minden előzetes tájékozódás nélkül felhasználta blogjában. Az adott kép a Corbis tulajdonát képezte, így a vállalat perbe adta a bloggert. Azt nem tudom, hogy a történet mennyire valós, de gondolom senkinek nincs kedve pereskedni.

Képgyűjtemények
Miközben a képgyűjteményekkel megkímélhetjük magunkat a kellemetlen esetektől, felmerülhet másik két probléma: számos esetben pénzbe kerülnek, másodsorban a legtöbb kép unalmas, használhatatlan.

A Flickr-en azonban több millió amatőr és profi fényképész által készített képet találhatunk, amelyeket ingyenesen felhasználhatunk oldalainkon, csupán egy linket kell feltüntetnünk a szerzőről. A Flickr legjobb tulajdonsága, hogy vibráló, innovatív és rendkívül dinamikus.

Keresd meg a számodra szükséges fotót

Elsősorban azt kell eldöntened, hol akarod az adott képeket felhasználni. A Flickr-en található képeket két módszerrel használhatód fel: hagyományos szerzői joggal védett, valamint a Creative Commons licence engedéllyel.

A szerzői joggal védett (copyrighted vagy All rights reserved) címke alatt feltüntetett fotókat csak abban az esetben veheted át, ha engedélyt kértél a kép szerzőjétől. Viszont sok esetben nincs türemünk kivárni a szerző engedélyét, mert van az úgy, hogy akár több hetet is késhet, vagy nem is érkezik válasz felkérésünkre, ilyenkor a leghasznosabb ha igénybe veszed a Creative Commons licenc alá tartozó fotókat.

A Creative Commons licenc alá tartozó fotók olyan halmazt képeznek, amelyek bárki által felhasználhatóak. Mindegyik fotó szabadon elérhető hat különböző Creative Commons licenc kategóriában, melyek megszabják, hogy miként és hogyan használhatod fel a szerzők feltöltött képeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Link: Helmet

A legjobb képek keresését kezdjük a Flickr: Creative Commons oldalán. Innen aztán továbbjuthatsz a hat CC licenc bármelyik oldalára.

Attribution License – szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és előadható, illetve módosítható, de csak az eredeti szerző nevének megadásával, kereskedelmi és nem kereskedelmi célokra is felhasználható.

Link: Attribution License

Attribution-NoDerivs License - szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és előadható, de nem módosítható

Link: Attribution-NoDerivs License

Attribution-NonCommercial-NoDerivs License - szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és előadható, de nem módosítható, de kizárólag nem kereskedelmi célokra használhatóak fel

Link: Attribution-NonCommercial-NoDerivs License

Attribution-NonCommercial License - szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és előadható, illetve módosítható, de kizárólag nem kereskedelmi célokra

Link: Attribution-NonCommercial License

Attribution-NonCommercial-ShareAlike License - szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és előadható, illetve módosítható, és felhasználható más művekben, de azok ugyanazon licenc alatt kell megjelenjenek, mint az eredeti, viszont kizárólag nem kereskedelmi célokra

Link: Attribution-NonCommercial-ShareAlike License

Attribution-ShareAlike License - szabadon módosítható, és felhasználható más művekben, de azok ugyanazon licenc alatt kell megjelenjenek, mint az eredeti

Link: Attribution-ShareAlike License

Ahova feltüntették a NonCommercial megnevezést, ott egyetlen képet sem tehetsz fel olyan oldalra, amellyel pénzt keresel.

Ha már ismerjük a Creative Commons licenc hat csoportját vegyünk egy példát. Írjuk be a keresőbe a "yellow" (sárga) szót. A keresett szavunkra 33,581 találatot adott a lista, ebből is láthatjátok, hogy van miből válogatni. Most kattints a ‘most interesting’ linkre, az algoritmus pedig átvált azokra a képekre, amelyek a legnépszerűbbek a felhasználok körében. Itt sokkal jobb és profibb képeket kaphatsz.

Remélem segítettem némiképp, hogy ezután könnyebben és jogszerűen tudjatok képeket feltölteni oldalaitokra, mert mint látjátok a Flickr igazi aranybánya, csupán megfelelően kell használni.

Forrás: wikipedia.hu/skelliewag.org

1 komment · 1 trackback

Címkék: blog web internet érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr16733919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.06.27. 19:54:41

Hogyan használhajuk fel a Flickr-en található képeket?Aki már egyszer is ellátogatott a Flickr-re, annak a böngészése során bizonyosan akadt olyan kép, ami nagyon megtetszett neki. Menjünk egy kicsit tovább, nem csak megtetszett neki, hanem például egy ír…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása