HTML

Friss topikok

Debrecenben az év szuperprodukciója, a jubileumi István, a király

2008.10.27. 18:23 bellini

Az erdélyi származású Éder Enikő játssza Sarolt szerepét az István, a király nemzeti rockopera huszonöt éves jubileumát ünneplő előadásban, melyet Szikora János rendezésében, a Társulatból megismert énekesek közreműködésével láthat a közönség. Az erdélyi lány egy éve már bemutatkozott a darabban Temesváron, akkor Rékaként, a tapasztalat rengeteg előnyt jelentett számára ebben a produkcióban. Novemberben Debrecenben látható a nagyszabású szuperprodukció, mely a magyarok összetartozását kifejező darabok közül a legismertebb.

 

Az idei Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legnagyobb sikerét, a minden este teltházas közönség – vagyis összesen húszezer néző – előtt játszott István, a királyt novemberben három alkalommal láthatja a közönség Debrecenben. Szörényi Levente és Bródy János művének, a 25 éve töretlen népszerűségnek örvendő nemzeti rockoperának jubileumát ünnepli a kivételes előadás, melyet most Szikora János rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, Csikós Attila pazar, a királydombi atmoszférát és környezetet idéző díszleteivel és Kovács Yvette Alida gyönyörű, korhű jelmezeivel láthatnak a nézők. Ilyen nagyszabású produkció még sosem került színpadra a debreceni Főnix Csarnokban, a monumentalitást jól mutatja, hogy a díszlet legmagasabb eleme 11 méter magas. A díszlethez három és fél tonna vasat, nyolc köbméter fát, ugyanennyi hungarocellt, 2,1 tonna ragasztót, 1200 méter vásznat használtak fel, a megépítésén hatvan ember dolgozott.

 

 

A produkció szereplői a közszolgálati televízió népszerű szereplőválogató show-műsorából, a Társulatból ismert fiatal énekesek. A közkedvelt dalok – mint a Te kit választanál, az Oly távol vagy tőlem, vagy éppen a Szállj fel szabad madár – többek között Feke Pál, mint István, Simon Boglárka, mint Gizella, Vadkerti Imre, mint Koppány, Herczeg Flóra, mint Réka előadásában szólalnak meg.

 
„Sarolt színészileg is remek feladat”
 

Saroltot, István anyját az erdélyi származású Éder Enikő alakítja, aki egyike azon színészeknek a Társulatban, akik nagy színházi múlttal rendelkeztek a szereplőválogató indulása előtt is. Marosvásárhelyen végezte el az egyetemet, majd dolgozott a gyergyószentmiklósi Figura Stúdiónak, most a temesvári Csiky Gergely Színház tagja, ahol egy éven keresztül Rékaként az István, a királyban is szerepet játszott. „Mindenképpen előnyt jelentett számomra a tapasztalat – meséli Éder Enikő –, már a tv-s szereplések során is, és a színpadon is biztonságban éreztem magam. Annak ellenére, hogy hat-nyolc éves pályafutásom alatt ennyi nézővel összesen nem találkoztam még, mint a Társulat kezdete óta eltelt időben.”

 

A színésznő Szikora János rendezésében közelebb érzi magához Sarolt szerepét Réka alakjánál. „A pályám során az anya-szerepkör még nem igazán talált meg, úgyhogy örülök, hogy István anyját játszhatom. Színészileg is nagy feladatnak tartom az ő megformálását, nem csupán énekesként, ez egy komplex, sokrétű szerep. Az nem titok, hogy számomra inkább a hangképzés jelentett problémát kezdetekben, de szerencsére érezhetően fejlődtem ebben a tekintetben is, ezt minden előadás után megállapítjuk Szörényi Leventével együtt.”

 
Éder Enikő kötődik Erdélyhez
 

Éder Enikő szerint az egyik legszerencsésebb tapasztalat, ami az István, a király bemutatója óta érte a Társulat művészeit, hogy mindig meg tudnak újulni a saját szerepükben és az előadásban is. „Ez egyrészt a folyamatos átrendezéseknek is köszönhető, amelyeket a játszóhelyek állandó változása miatt kell megtennie Szikora Jánosnak. Mi ezeket nagyon élvezzük, hiszen így mindig van lehetőség a megújulásra, új dolgok kaphatnak hangsúlyt, plusz töltetet.”

 

Bár már több magyarországi színháztól is megkeresték, Éder Enikő nem kíván távozni a temesvári Csiky Gergely Színháztól. „Lesznek Magyarországon is futó projektek, de annak örülök a legjobban, ha párhuzamosan tudom ezeket végezni az erdélyi feladataimmal. A színházam számít rám a jövőben is, ami fontos, mert nagyon kötődöm Erdélyhez.”

 

Az István, a király rockoperát november 21-én és 22-én 19 órától, 23-án pedig 17 órától láthatja a közönség a debreceni Főnix Csarnokban.

 
 
Jegyárak:
 

I.                    kategória: 11.000 Ft
II.                 kategória: 9000 Ft
III.               kategória: 7000 Ft
IV.              kategória: 5000 Ft
V.                 kategória: 3000 Ft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr86734934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása