HTML

Friss topikok

A legjobb ’56-os filmek a Modemben

2008.10.21. 12:53 bellini

Október 23-án is nyitva lesz Debrecen belvárosában a Modem, ahol számos kiállítás kapcsolódik a sztálinizmus magyarországi éveihez. A Szocreál című tárlat a korai ötvenes évek kurzusművészetét jeleníti meg, a Hétköznapi kommunizmus című fotó-, plakát- és filmválogatás pedig azt mutatja be, hogy miképpen vált a mindennapok részéve a kommunista propaganda. A Modem belső kertjében megtekinthető az 1956-ban Budapesten ledöntött Sztálin-szobor méretpontos rekonstrukciója, mellette az eredeti alkotás két fennmaradt darabja: a Generalisszimusz füle és szeme. Ugyanitt látható Ferenczy Zsolt kortárs képzőművész Farm Decor című alkotása, amely Orwell: Állatfarm című regénye kapcsán idézi meg a bolsevik diktatúrát. A művészeti központ II. emeletén látható kortárs orosz kiállítás és a Kék Orrok nevű művészcsoport A meztelen igazság című, provokatív tárlata szintén sok szállal kötődik a kommunizmus emlékéhez.

Október 23-án a Modem földszinti kávézójában egész nap, folyamatosan olyan játékfilmeket vetítenek, amelyek a magyar forradalomhoz kapcsolódnak. Többek között látható lesz Mészáros Márta: A temetetlen halott, Szomjas György: A Nap utcai fiúk, Szilágyi Andor: Mansfeld, Makk Károly: Szerelem című alkotása, s mellettük olyan ritkán vetített filmek is, mint például Halász Péter: Herminamező-szellemjárás vagy Vidnyánszky Attila: Liberté című műve. A filmek megtekintése ingyenes. A ház délelőtt 10 órától este 6 óráig tart nyitva.

Szólj hozzá!

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr100724565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása