HTML

Friss topikok

A forradalom arcai: A Magyar Televízió ünnepi műsorkínálata

2008.10.21. 14:59 bellini

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára játék- és dokumentumfilmekkel, színházi bemutatóval, illetve az ünnepi rendezvények élő közvetítésével emlékezik a Magyar Televízió.

 

Megérteni és másokkal megértetni − bő félévszázad távlatából ez a legtöbb, amit az eltiport forradalom örököseként egy ország tehet. Bár tanulmányok, filmek, művészeti alkotások egész sorában dolgozták már fel hazai és külföldi alkotók az 1956-os eseményeket, az egyes adaptációk körül fellángolt viták azt bizonyítják, hogy feldolgozni, megemészteni mégsem sikerül ’56-ot. Ünnepi műsorkínálatával ezért arra törekszik a forradalom 52. évfordulóján a Magyar Televízió, hogy a lehető legtöbb szempontból mutassa be történelmünk e tragikus időszakát.

A megértés szüksége motiválta A magyar forradalom − 1956 olasz alkotóit, Giuseppe Parlato írót és Leonardo Tiberi rendezőt, akik az előzményekkel és a szomszédos országok eseményeivel összefüggésben mutatják be a magyarok forradalmát az m1-en, október 23-án 16.45-től vetített dokumentumfilmjükben. Persze kétséges, hogy utólag lehet-e rekonstruálni a múltat. Az Egyesült Államokban élő, magyar származású testvérpár, Pigniczky Réka és Eszter személyes nyomozása azt bizonyítja, hogy „csak történeteket lehet konstruálni”. A Hazatérés: Egy szabadságharcos története című, 17.55-kor induló filmjükben Rainer M. János történész segítségével járnak utána édesapjuk, „Pige” forradalmi tevékenységének.

Az igazán felejthetetlen frászokat valamennyien az ötvenes évek közepén gyűjtöttük be− véli Gárdos Péter rendező, az előbbiektől egészen eltérő értelmezést adva 1956-nak. Innen a Szamárköhögés, az m1-en 21.05-től vetített játékfilm ötlete: elmesélni azokat a valóságos és képzeletbeli füleseket, amelyeket egy generáció kapott kamaszkora küszöbén. A film azt mutatja be, hogyan forgatta fel fenekestül egy átlagosnak tűnő magyar család életét a forradalom. A főbb szerepeket Garas Dezső, Hernádi Judit, Törőcsik Mari és Eperjes Károly alakítják.

Az m2 műsorai közt már október 22-én, szerdán láthatnak forradalmi témájú alkotásokat a nézők. Sipos István Hazaérés című filmjében (14.55) egy ismeretlen ismerős, a diákság követeléseit a Rádió előtt felolvasó diáklány sorsát mutatja be. Vitákat szított a kaposvári Csiky Gergely Színház rendhagyó feldolgozása az ’56-os eseményekről, az 56 06 / Őrült lélek, vert hadakcímű előadás, amelyet este 9-től vetít az m2. Egy állami ünnepség résztvevői furcsa utazást tesznek: alászállnak a Gödör 56 nevű emlékműbe, a forradalom érzelmi, morális, gondolati útvesztőjébe. Az előadás utáni Zárórában Bibó Istvánnal, az egykori politikus fiával láthatnak beszélgetést.

A csütörtöki kínálatban egy feltáró dokumentumfilmet is bemutat az m2 a forradalom utáni politikai perekről és a fellebbezést helyettesítő kegyelmi kérvényekről (Kegyelem, 17.40). Este a Rózsadomb című magyar-német játékfilmet vetíti 9 órától a csatorna. Ebből kiderül, hogyan élt a forradalom előtt a Rákosi éra egy vezető politikusa és családja, legalábbis hogyan élték meg ezt a kort gyerekeik. A csütörtöki Zárórában Kukorelly Endre költő mesél a kommunista diktatúráról szóló regényéről, az értelmiség szerepvállalásáról, valamint irodalomról a rendszerváltás előtt és után.

          Október 23-án az ünnepi rendezvényeket élőben közvetíti a Magyar Televízió: reggel fél tízkor kapcsolja a Kossuth teret, ahonnan az ünnepélyes zászlófelvonást követhetik figyelmemmel a nézők. Este nyolctól az m1 élőben (nem sokkal később az m2 felvételről) közvetíti az Operaház ünnepi gálaműsorát, melyben a hagyományoktól eltérően 1956-ban énekelt dalok és sanzonok is felcsendülnek népszerű művészek előadásában, illetve ’56 utáni, az idei gálára készült, a forradalom gondolatvilágához kötődő dalokat szintén hallhatnak a nézők. Az ünnepi műsor előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint az 1956-os szervezetek képviseletében Mécs Imre mond köszöntőt.

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv m1

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr53724736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása