HTML

Friss topikok

Film az ukrajnai katonasírokról a Magyar Televízióban

2008.10.06. 11:19 bellini

A magyar és határon túli lapok az elmúlt hetekben kiemelt helyen foglalkoztak a Dnyeszter-parti faluban, Bukovnában talált magyar katonasírokkal. A Sírjaik hol domborulnak? című műsor helyszínen készített filmjét kedden, 15.50-től láthatják az m1 nézői.

 

Bukovnát, az alig száz házból álló galíciai falut javarészt idős emberek lakják, akik közül még többen emlékeznek a második világháború véres csatáira. A folyó melletti fennsík stratégiailag fontos területnek számított, két hétig küzdöttek érte, így a falu többször is gazdát cserélt. A harcokban a házak java része elpusztult, a templom is romokban hevert. Az elesett magyar honvédeket a helyi lakosok temették el a templom kertjében.

 

A véletlen segített a katonasírok megtalálásában: a környéken ukrán régészek a Kijevi Rusz ezeréves földvárát tárták fel, és az egyik régészeti pont a éppen templomkertbe esett. A helybéliek figyelmeztették a szakembereket, hogy a kertben emberek vannak eltemetve. A régészcsoport vezetője, Igor Kocskin személyesen tárta fel a tíz csontvázat rejtő tömegsírt. Az ott talált fegyverekből, gombokból és azonosítókból egyértelműen kiderült, hogy magyar katonák maradványaira leltek. A régész értesítette a Hadtörténeti Intézetet és a kijevi Magyar Nagykövetséget. A hírt egy lembergi internetes honlap röpítette világgá, és a Magyar Televízió forgatócsoportot küldött a helyszínre.

 

„A helyi lakosok nagyon nagy szeretettel fogadtak, s noha megszenvedték a háborút, mára megbékéltek” – tárja fel a forgatáson tapasztaltakat Sterr Attila szerkesztő. „A filmben két idős szemtanú is megszólal, valamint egy férfi és egy nő, akik a harcok idején ugyan Németországban voltak kényszermunkán, de hazakerülésük óta a megfogyatkozott faluban élnek”.

 

Közben a Hadtörténeti Intézet munkatársai az azonosító alapján megállapították, hogy az egyik hősi halott a gyomai Reinschrott József, aki a hadműveleti naplóban rögzítettek szerint 1944. április 15-én esett el Bukovnában. Társaival együtt az ő maradványi is a kárpátaljai Dercen községben felállítandó katonai temetőbe kerülnek. A szakemberek a helyi lakosok segítségével tovább folytatják a kutatást, mivel a feljegyzések szerint további 22 katona földi maradványai nyugszanak a környéken.

 

A történelmi szempontból is forrásértékű alkotást a nézők október 7-én, kedden (m1, 15.50), az ismétlést október 13-án, hétfőn (5.20 és 11.05 m2) tekinthetik meg a Sírjaik hol domborulnak? című műsorban.

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr23698591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása