HTML

Friss topikok

Nőj nagyra te is - egészségesen!

2008.09.03. 10:12 bellini

Szeptember. Visszavonhatatlanul elkezdődött az iskola, a szülő pedig – többek között – azért aggódik, vajon elegendő és egészséges tízórait, ebédet, uzsonnát eszik-e csemetéje. Nem alaptalan az aggodalom, hiszen hazánkban a kisiskoláskorú gyerekek meglehetősen egyoldalúan táplálkoznak, túl sok üres kalóriát fogyasztanak, s emellett keveset sportolnak. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) által útjára indított a 6-12 éves korú gyerekek egészségtudatos életmódjának kialakítását célzó Nagyranövök Mozgalmának célkitűzése, ha lehet, még aktuálisabb, mint két évvel ezelőtt. A Nagyranövök szakértői szeptemberben két alkalommal is különleges találkozóra hívják a kisiskolásokat.  

 

Sokan olvasták és ismerik az OEFI megbízásából, a gyermekétkezési szokásokról készült kutatás szinte sokkoló és meglehetősen elkeserítő adatait. A tanulmány egyértelműen jelzi: komoly problémával állnak szemben a kisiskoláskorú gyerekkel foglalkozó egészségügyi szakemberek és a táplálkozási szokásokat kialakító családok is. Hazánkban már az óvodáskorú gyerekek között is egyre több a kövér gyermek, a kisiskoláskorúak tíz százaléka pedig már elhízott. Nem véletlen, hogy a kutatásban részt vett gyermekorvosok és védőnők jelentős része nem megfelelőnek minősítette az iskoláskorú gyerekek étkezési szokásait, s elégtelennek ítélte az egészséges fejlődésükhöz, táplálkozásukhoz szükséges megfelelő arányú tápanyag bevitelt. Túl sok szénhidrát, ezen belül az édesség, állati eredetű zsiradék és só szerepel a gyerekek napi étlapján, ellenben az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokból aránytalanul keveset fogyasztanak.

 

A kérdés, azaz, hogy miért vágyódik egy kisgyerek túlzott mértékben üres és felesleges kalóriákat, finomított szénhidrátot tartalmazó csokoládéra, chipsre, cukrozott üdítőitalokra – legalább annyira fontos, mint maga a jelenség. A tanulmány szerint a válasz részben a reklámokban keresendő, amelyek a gyerekeket sem kímélik, s azt sugallják, hogy az élet csak édesen az igazi. Másrészt az erre a korosztályra jellemző kortárs csoportok véleménye is fontos, de a meghatározó ok a családok étkezési szokásaiban gyökeredzik. Lévén a gyerekek étkezési szokásai itt alapozódnak meg. Ahhoz azonban, hogy a szülők tudatosan és jól alakíthassák ki ezen szokásaikat – hiteles információkra és ismeretekre van szükségük.

 

A Nagyranövök Mozgalom éppen ezért országos oktatóprogrammal és a www.nagyranovok.hu web site tartalommal igyekszik minél szélesebb körben megfelelő információval, használható üzenetekkel ellátni a gyerekekkel foglalkozó szakemberek (gyermekorvosok, védőnők) mellett a szülőket is. A mozgalom táplálkozással, testedzéssel, testi-lelki fejlődéssel foglalkozó munkatársai készséggel válaszolnak a hozzájuk fordulók kérdéseire, legyen az gyermek, szülő vagy szakember. Az oldalon számos, a kisiskoláskorú gyermek egészséges fejlődésével kapcsolatos hazai és nemzetközi tanulmány, felmérések, valamint programajánlók, neveléssel, tanulással kapcsolatos tanácsok, sőt egészséges receptek is olvashatóak. Válaszokat kapunk arra, hogy milyen alapvető élelmiszerekből álljon össze a gyermek napi étrendje, s korcsoportonként mekkora a javasolt testedzés ideális mennyisége. Az oldal tehát szól mindazokhoz, akik szívükön viselik gyermekeik egészséges testi és lelki fejlődését. Az internetes oldal mellett a Nagyranövök Mozgalom jóvoltából idén nyáron ötven hazai gyermekrendelő lett gazdagabb vadonatúj készségfejlesztő játékkal, és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát hirdető, mindenki számára hozzáférhető oktatófüzet csomaggal.

A Nagyranövök Mozgalom virtuális létezése óta a mozgalom szakértői most szeptemberben találkoznak először személyesen két ízben, a leginkább érintettekkel, a gyerekekkel és remélhetőleg szüleikkel is. Szeptember 6-án az Egyszervolt Budán Egészségfesztivál! keretében, a Millenáris Parkban a Táplálkozás állomáson életnagyságú társasjáték várja a gyerekeket, ahol a bábuk maguk a lurkók lehetnek. A különböző táplálkozásbeli kvíz-kérdésekre adott helyes válaszok után érhetnek célba a játékosok. Az ugyancsak óriás méretű memóriajátékban pedig egy mágnestáblán különböző ételek leírását kell összepárosítani az ételek fotóival. Az egészségfesztivál állomásait teljesítő gyerekek pontokat gyűjtenek, és ha mindegyik állomást teljesítették, ajándékcsomagot kapnak, melyben többek között a Nagyranövök Mozgalom tájékoztató füzete, matricája és egy órarend is helyet kap.
Szeptember 19-én, a III. Nagy Sportágválasztó rendezvényen, a Vöröskereszttel közös sátorban Monspart Sarolta, a Nagyranövök Mozgalom testedzés szakértője várja az óvodás és iskoláskorú gyerekeket és a pedagógusokat, hogy minél többeket biztasson a sportolásra, a közös, játékos testedzésre, valamint tanácsot ad a gyermekeknek az egyénileg megfelelő sportág ügyes kiválasztásához. A rendezvényen neves sportolókkal, olimpikonokkal találkozhatnak a gyerekek és a családok, s legalább negyven, különböző sportág eszközeit is lesz alkalmuk kipróbálni.

Ne feledjük, a kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyermekkori egészséges életmód kialakításában, de emellett a napi egy órányi aktív testedzés, a szabad levegőn eltöltött játék, sport, az életkornak és az egyénnek megfelelő mennyiségű tanulás és pihenés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egészségesen fejlődjenek. A Nagyranövök Mozgalom ezt a célt segíti, támogatja.

 

Ha többet szeretne megtudni gyermeke egészséges fejlődéséről, látogassa meg a www.nagyranovok.hu weboldalt!

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar hír rendezvény

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr87646102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása