HTML

Friss topikok

Az öregedés jelei 20 éves kortól jelentkeznek

2008.07.21. 11:16 bellini

Nem állja meg a helyét az a felfogás, hogy az öregedés a ráncok megjelenésével kezdődik, nemrég francia kutatók felfedezték, hogy szervezetünk a ráncok megjelenése előtt már elkezd öregedni.

Francia kutatók egy csoportja felismerte azt az életkor, amikor a testünk különböző részei elkezdenek öregedni. Nincs semmilyen kétség afelől, hogy a biológiai óra létezik, és hogy ez milyen módon befolyásolja úgy a nőket, akárcsak a férfiakat, adja hírül a Daily Mail lap.

Az agyunk, tüdőnk, és bőrünk 20 éves korunk után kezd el "öregedni". Az évek előrehaladtával a idegsejtek száma elkezd csökkenni. Életünket körülbelül 100 millió idegsejttel kezdjük, azonban mikor betöltöttük 20-ik élet évünket, ezek száma folyamatosan csökken.

A kutatok szerint 40 éves korunkban naponta csaknem 10.000 idegsejtet veszítünk el. A légzőszervek állapota is hasonló életkorban kezd öregedni, 40 éves korunkban pedig néha előfordulnak a különböző betegségek is.

Bőrünk is 20 éves korunk körül kezd öregedni, a kollagén és a bőr rugalmasságának elvesztése következtében. Mindezek ellenére a szép ráncok 30 éves korunkra jelentkeznek.

A nők esetében a mell kinézetének változása 35 éves korban jelentkezik, akárcsak a csontok sűrűsége és a haj ritkulása. 30 éves kor környékén a mellek veszítenek szövetükből és zsírtartalmukból, ezzel együtemben veszítenek súlyukból. Mindezek ellenére az öregedés konkrét jelei 40 év környékén jelentkeznek.

20 éves korig a csontok sűrűsége növekvőben van, míg 35 év után sűrűség- és tömegcsökkenés észlelhető, ezzel magyarázható a magasság csökkenése is. A férfiak esetében a hajritkulás 30 éves kor után észlelhető, a tesztoszteron szintjének csökkenésével.

A szív egészsége és a látás élessége 40 év után kezd öregedni. Ezen életkor után a szív hatékonysága lelassul, köszönhetően annak, hogy a vérerek kezdik elveszteni rugalmasságukat, de közrejátszik az is, hogy az artériákon zsírlerakodások keletkeznek. Így kevesebb vér jut a szívbe. A szívinfarktus veszélye 45 éves kortól kezdődik a férfiak esetében, és 55 éves korban a nőknél.

A látószemüveg általában elengedhetetlen lesz 40 év felett. Ez az az életkor, amikor a látás csökken a látóidegek gyengülése következtében.

1 komment

Címkék: egészség életmód érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr19577769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milifabian 2011.05.31. 16:44:05

Érdekes cikk. 46 éves vagyok, nem kell szemüveget hordanom, jelenleg ötödik diplomámat szerzem.Nem érzem, hogy szellemileg vagy fizikailag kevesebbet bírnék,mint fiatalabb koromban.
Nővérem 53 éves, ő sem hord szemüveget, pedig számítógép előtt ül 30 éve minden nap.
süti beállítások módosítása