HTML

Friss topikok

Az MTV forgatócsoportjának felfedezése Galíciában

2008.05.08. 11:36 bellini

A köztelevízió Sírjaik hol domborulnak? című műsorának stábja ismeretlen magyar hadiözvegy fotóját találta meg egy ukrán faluban. Dokumentumfilmjükből egy második világháborús katona tragédiája bontakozik ki. Az MTV bemutatja a képet, és várja azok jelentkezését, akik azonosítani tudják a családot.

A Magyar Televízió és a Háborús Keresőszolgálat stábja április közepén második világháborús magyar katonasírokat keresett az egykori galíciai hadszíntéren. Csorni Oszlaviban, a Kolomeától 25 kilométerre, nyugatra fekvő faluban a Kondruk család nagy szeretettel fogadta a magyar filmeseket, Havasi János szerkesztőségvezetőt, Debreceni Mihály vezető szerkesztőt és Bús János hadtörténészt.

A 90 éves családfő, Dmitri Kondruk édesapja még az első világháború alatt a Monarchia hadseregében harcolt az oroszok ellen, vitézségét a hadvezetőség kitüntetéssel is elismerte.


A Kondruk-házaspár elmondta, hogy 1944 tavaszán egy fiatal magyar katonát szállásoltak be hozzájuk, aki - látva a házban szaladgáló apró gyermekeket -, beszámolt nekik a családjáról, majd a feleségét és fiát ábrázoló felvételt átadva arra kérte a vendéglátókat, ha történne vele valami, juttassák el azt Magyarországra. A honvéd nagy valószínűséggel a nagyváradi székhelyű 1. hegyivadász dandár katonája volt, és néhány nap múlva elesett a közeli Rokieta-magaslatért vívott harcokban.


A háborús események miatt a kézbesítés elmaradt, de a család hatvannégy évig őrizte a képet, s most odaadta az első magyar kutatócsoportnak, aemly 1944 óta a frontterületen járt.

A fotó igen rossz állapotban volt, így a Magyar Televízió retusáltatta. A felvételen egy fiatal, paraszti viseletbe öltözött asszony és három év körüli kisfia látható. A kép hátoldalán elmosódva a HpT betűk és három szám, talán 5, 9 és 3 olvasható. (Lehetséges, hogy a tábori posta száma.) A család az Alföldről származhat, legalábbis erre következtetnek a Néprajzi Múzeum szakemberei a viseletükből, ami egyezik az elesett honvéd állomáshelyén hordott ruhákkal is.

A nézők a teljes történetet május 9-én, pénteken, az MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsorában (m1 13.00) nézhetik meg, s a Kárpát Expresszben is hamarosan bemutatják a képet.

A Magyar Televízió egyben várja azok levelét, akik felismerik a felvételen szereplő személyeket. Postacím: Sírjaik hol domborulnak? szerkesztősége, Magyar Televízió, 1054 Szabadság tér 17.

Szólj hozzá!

Címkék: média tv magyar hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr43459712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása