HTML

Friss topikok

Szabó Máté és zenekara mindenkit bepörget!

2008.03.25. 14:33 bellini

A TORNADO zenekar a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbánya melletti roma kolóniánál töltött egy teljes napot, és ottani élményeikbõl állt össze elsõ klipjuk, amit õk azóta csak "mélymagyar valóságshow"-nak neveznek... A "Zakatol az élet" címû dalra készített video megér egy misét... azaz egy megtekintést, ez garantált!

A bemutatkozó kliphez olyan helyszínt kerestek a fiúk, ahol ezidáig igen kevesen jártak, de a srácok "bevállalták", hogy az ottani életbe fejest ugranak, és megprobálják megérezni a saját bõrükön a "mélymagyar valóságot". "Zakatol az élet" címû dalukhoz mindenkeppen egy nagyon átütõ erejû képi világot szerettek volna társítani. Sikerült.

A dal mondanivalójával és a rendkívül meghökkentõ képekkel a zenekar arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a legnagyobb szegénységben, a szinte nyomorúságos körülmények között is meg lehet, meg kell õrizni az életkedvünket, az optimizmusunkat, még ha ez néha abszurdnak is hat! A fiúk persze szeretnék, ha a klipben látottak esetleg el is tudnák gondolkodtatni az embereket: vajon hogyan lehetségesek ilyen körülmények 2008-ban Európa közepén!?

Máté, Balázs és Krisztián természetesen - amennyire erejükbõl tellett - probáltak pár dologgal segíteni az ottélõkon: étellel, itallal lepték meg a helyieket, a gyerekeknek gyümölcsöket, csokoládét, pékárut vittek. Voltak gyerekek, akik ekkor ettek életükben elõször narancsot, és úgy kezdtek neki, mintha almát ennének!

A megrázó, ám bizonyos szempontból mégis jókedvû képsorok reméljük, nyitott szemekre és szívekre találnak!

A TORNADO zenekar tagjai:

Szabó Máté: a TV2 sokoldalú mûsorvezetõje (jelenleg Kvízió, korábban: Szóda, Betûbár, Észbontó Délelõtt, Lazac, Promo Sapiens, Tripla vagy Semmi) szép számú színházi (Pesti Magyar Színház állandó színmûvésze) és szinkronszínészi szerepei mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektet zenei pályájára!

Állandó énekestársával, Janky Balázzsal (reklám-színészként a közkedvelt UPC Telefonember megformálója, számtalan reklámfilm szereplõje, korábban a TV2-n a Big Brother 2. fõcímdalát énekelte Király Lindával) a Time együttes lezárása után vettek egy mély levegõt, és régóta dédelgetett nagy álmuk megvalósításához fogtak, ehhez hívták segítségül kis hazánk méltán legelismertebb session-gitárosát, Dajka Krisztiánt (a teljesség igénye nélkül: Horgas Eszter, Malek Andrea, Csézy, Dobrády Ákos, Mark, Fiesta, Kefir, Éliás Jr.) - így "támadt fel" a TORNADO!

10 komment

Címkék: zene magyar videoklip énekesek együttesek megjelent

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr81395986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sike Ferencné polgármester 2008.04.02. 18:38:12

Ormosbánya polgármestereként vitatkoznék egy-két megállapítással az együttes részéről. Ezek az emberek szép segélyt, közhasznú munkát, gyermekeik ingyen óvodai, iskolai ebédet(benne narancsot is)kapnak Ormostól. Van nem egy család, aki több segélyt kap, mint a minimál bérért pl.a varrodában évek óta robotoló, hajnalban kelő asszony. Gyermekeik olyan iskolában tanulnak, amely majd 50 számítógéppel, internettel, nyelvi és számítástechnikai laborral rendelkezik, elsó osztálytól angol és informatika oktatásban részesül mindenki, a roma és magyar gyermekek között nincs viszály.Mielőtt nyilatkozunk fellengzösen valamiről, meg is kellene győződni néhány dolodról. Például a szegénység miért kell hogy kosszal, piszokkal, olyan környezettel járjon, mint amilyet ők teremtettek maguk körül.

Anonymus 2008.04.05. 08:31:11

Polgármester asszony véleményét alátámasztva, csak annyit szeretnék írni, hogy minden hónapban majd bele szakad a község és az önkormányzat az ilyen, és ehhez hasonló családok segítésébe, támogatásába. A vöröskereszt ruhákat, a családsegítő szolgálat élelmiszercsomagokat adományoz nekik, az önkormányzat ingyen étkezteti gyermekeiket az iskolában, óvodában, ingyen kapnak tankönyveket. Mindezért cserébe ellopják a környékbeli erdőt, az államilag támogatott "SZOCPORTOS" házakból eladják ami mozdítható, az idősek kertjeiből ellopják a termést.
(Sajnos narancsot nem termel senki a faluban...mert akkor azt is ehetnének szegények...)
Lényeg a lényeg: ha akarnának tehetnének az ellen, ahogyan élnek. Talán még hivatalos munkahelyet is kereshetnének, de ekkora terrornak nem teszik ki magukat. Ezért marad ami eddig volt... a segélyért kuncsorgás - mert ugye az jár, a gyermekek után járó pénzek kimerítése, meg az ezzel járó szétdobált szaros pelenka....(amit szintén az önkormányzat takaríttat el utánuk, ha nem akar járványt)
Szóval röviden ennyi....

Sike Ferencné polgármester 2008.04.05. 18:13:41

Tökéletesen egyetértek Anonymus véleményével.

tornado 2008.04.07. 22:45:24

Kedves Polgármester asszony!

Ezúton kérnénk elnézést, ha bárkinek is ellenére vannak az általunk elmondottak. Azt azonban fogadják el tőlünk, hogy mi a problémára, magára szerettünk volna komolyabb figyelmet kierőszakolni elsősorban a társadalom urbanizált, az ilyen típusú "élményektől" teljesen elszigetelt rétegeitől. Önök valószínűleg tényleg komoly erőfeszítéseket folytatnak az ott élők segélyezésére, de félreértették a szándékot, ha a filmünket, mint az Önök munkájának kritikáját értelmezték. Nem. Ezt határozottan cáfolni tudjuk csak. Az Ön által fellengzősnek minősített reakcióink pedig, higgye el, normális emberi, reakciók. A magyar -roma viszálykodásról nem értjük, hogy miért tesz említést, mivel mi, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy ennek semmilyen alapja nincs, ráadásul nem is beszéltünk erről a témáról. ??
Egyébként pedig, ahogy mondani szokás a téma az utcán hever, mi pedig csak annyit tettünk, hogy arra jártunk két kamerával. Ennyi a bűnünk.
Üdvözlettel
Tornado zenekar

Etnevel 2008.04.08. 10:43:25

A Polgármester Asszony és Anonymus véleményének minden szavával egyetértek. Megállapításaik tökéletesen helytállóak. Ezeknek az embereknek ingyen "zakatol az élet": bárminemű munkavégzés nélkül kapják a segélyeket, ugyanakkor nem fizetnek a fűtésért, az áramért, a vízért, a ruházkodásért, az iskoláztatásért, a gyerekek étkeztetéséért stb.. És akkor ne is beszéljünk arról, hogy mennyi helyi adót fizetnek be... A tanyán élő 6-8 család évi több százezres, ha nem milliós kintlévőséget "termel", amit az önkormányzatnak esélye sincs behajtani.
A klipben jól látni a körülményeket, amik között ezek az emberek élnek. Igénytelenség, kosz, mocsok, középkori állapotok. Ezekről nem a társadalom, nem az önkormányzat, hanem csak az ott élők tehetnek. A tisztaság, a rendezettség nem pénz kérdése; pusztán akarat és egy kis házkörüli tevékenykedés kellene hozzá. Idejükből talán kitelne...
Amit a klipben látunk, az nem a "mélymagyar valóságshow", mégcsak nem is az ormosbányai, hanem egy óriási probléma, amit hamis színben tüntet fel a felvétel. Igen, sajnos, vannak emberek, akik így és ilyen körülmények között élnek. Azonban megoldást a gondjukra (gondunkra!) akaratuk ellenére senki nem fog tudni adni...
Az együttes klipje pedig tartok tőle, nem azt a hatást fogja elérni, ami az együttes nyilatkozata alapján a célja volt, hanem nagyon sok embernek a "tücsök és a hangya" meséje fog eszébe jutni. Azt meg ugye, ismerjük...

Anonymus 2008.04.08. 13:52:53

Kedves pesti keménygyerekek!
Tudom,hogy ti ott pesten semmit nem láttok a vidéki életből és ha egy kicsit bele akartok kerülni a sajtóba foglalkoztok a cigányokkal egy kicsit meg ha kell ha nem diszkriminációt üvöltöztök. Ha nektek lenne házatok,hobbi kertetek a cigányok mellett nem lennétek ilyen rohadt megértőek. vagy ha éjjel a sötét utcán min.5cigány állna veletek szemben késsel a kezében,hogy vagy odaadod a pénzed telefonod vagy meghalsz... és a ciganybunozes.com-ot ajánlom a figyelmetekbe és hogy azt nem rasszisták írják,hanem a cigány haverjaitok áldozatai

Anonymus 2008.04.08. 13:58:20

"mélymagyar valóság"?? talán mély cigány valóság. miért kell összekeverni a cigányt és a magyart? az ő személyigazolványukba is azt kéne írni,hogy cigány. Ez nem cigányország,hanem Magyarország,bár elég sokan nyalják a cigányok seggét,de ezt azért mégse kéne!

Sike Ferencné polgármester 2008.04.08. 17:47:12

Tisztelt Tornado zenekar!

A társadalom olyan módon elszigetelt rétegei, mint akik a Kolos-tanyán élnek, maguk tehetnek a körülményeikről.Tudok Önöknek Ormosbányán olyan roma családokat mutatni, akik pozitív példák lehetnek minden roma előtt,hogy másként is lehet élni, pedig ők is javarészt segélyből tengődnek.Ugyanakkor élnek magyar családok a tanyasitól is szörnyűbb körülmények között. Ráadásul a tanyasiak egy része nem is roma,s ők még "szörnyűbben" is élnek.Tévedés Magyarországon, hogy a társadalom felelős mindenért. Talán a tanyán lévő szétszórt szemetet,piszkot, szaros pelenkát, az 1-2 lakásban lévő elképzelhetetlen koszt is mi, a társadalom csináltuk? Én aztán tényleg szegény családban nőttem fel,egymás kinőtt ruháit örököltük, ettem zsíros-cukros kenyeret és hasonlókat, de elképesztő tisztaságban éltünk mégis.
A fellengzőséget arra értettem, hogy ezek a gyermekek állítólag Önöktől kaptak először narancsot,ez hazugság. Sokszor többet kapnak az államtól és az önkormányzattól, mint a dolgozó, mégis kevesebből élő családokés gyermekeik.
Nem haragszon a klip miatt, jó a zene, de a hozzá megjelent blog és máshol is olvsható cikk tartalma nem valós.
Ha elfogadják, felkérem Önöket egy ingyenes, jótékonysági fellépésre május 1-én, nagyszabású majálisunk lesz, amelyet nem az önkormányzat finanszíroz. Így is lehet támogatni az itteni romákat és szegényeket.

"macskajaj" 2008.04.13. 22:01:29

Sok mindenben csatlakozom az előttem szólókhoz és úgy gondolom hogy valaki a teljes valóságos cigány etnikum kulturáját értékeit, normáit megismerhesse, ahhoz nagyon kevés csak ide "lenézni" hanem köztük is kell élni. Én nagyon szívesen átadok egy romákkal teli utcában egy kolóniai lakást és töltsenek ott min. 1 hónapot,de úgy hogy a segélyosztás, vagy az önkormányzat, családsegitő szolgálat vagy a vöröskereszt által kapott csomagok osztásakor legyenek jelen. Személy szerint tanulom cigány etnikummal való szociális munkát, de tanulmányaim elején már rájöttem, hogy hiába adunk nekik hálót nem fogadják el, inkább a halat követelik. Minden vizsgámnál "hazudnom" kell a megfelelő osztályzásért, mert akik ezeket szakirodalmat írták, még "cigány gettóban" az életükben nem jártak!!Hát én nagyon szívesen csinálok nekik helyet.Sajnos nem egyedi példa,az ormosbányai eset, hanem országos gond. Ha minket akik mindezeket tanulják, kötelezhetik arra az oktatási rendszerben hogy igenis gyakorlati idődet tudd le köztük, akkor a törvényhozó honatyák miért is nem mennek gyakorlati időre és ezek után hozzák meg döntéseiket? Személy szerint nagyon sajnálok minden olyan polgármestert aki valamilyen uton módon próbál a többség érdekében eljárni, hiszen ezért szavazzuk meg,és mi vár rá, szerintem totális meghurcoltatás. Hozzáteszem és csatlakozom polgármester asszonyhoz, hogy igenis vannak kivételek, de nekem tamulmányaim folyamán tapasztalatom van arra nézve, hogy ezeket ugymond ki is nézik öket és "leparasztozzák". Én inkább őket sajnálom, mert ők azok akik elszenvedik a többiek által kivivott "közfelháborodást"
A zene nagyon tetszett,azt legalább érdemes meghallgatni.És elnézést a zenekartól nem őket szerettem volna bírálni, hanem a magyar valóságot.

az élet 2008.06.13. 14:29:14

Szerintem itt már nem a klippről,hanem a romákról van szó...
A klipp szerintem nagyon jó épp azért mivel a valóságról szól,nemcsak egy agyoncsinált számítógépes történetet mond el.
De osztom "macskajaj"véleményét a tanulmányai miatt...
Viszont mindenki a romák ellen van.S mindenki a rossz oldalukat látja,amiről főleg ők tehetnek,de nem kéne mindet egy kalap alá venni.Például akik nevelőszülőkhöz normális családba kerültek s próbálnak normális életet élni,miért kell lenézni?Én azt mondom ők az áldozatok,mivel megvannak bélyegezve,mivel mindenki tart tölűk,azért mert ez a mély magyar valóság...
süti beállítások módosítása