HTML

Friss topikok

Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

2008.03.05. 13:27 bellini

Jancsi egy átlagos kisgyerek, eltekintve attól, hogy szilveszterkor született. Úgy éli a mindennapjait, mint bármelyik másik óvodás: felfedezi a körülötte lévő világot, legyőzi félelmének tárgyát, a szobájában villanyoltás után megjelenő baglyot, sőt, még bátran útnak is indul, hogy megvívjon az utcában lakó félelmetes sárkánnyal, aki, mint kiderül valójában papírból van.

 

A Naphegy Kiadó első, magyar szerzőpárostól megjelenő gyermekkönyve egy kisfiú, Jancsi hétköznapjaiba nyújt bepillantás. 

Jancsi meséi hűen tükrözik a gyermeki fantáziavilágot, melyben remekül megfér egymással a valóság és a képzelet. Mint minden kisgyermek, a négyéves Jancsi is sajátosan dolgozza fel a vele történteket. Végigkövethetjük, amint megérti ki-kicsoda a népes családjában, vagy hogy hogyan mutathatja ki ő is érzelmeit, a pofon-és puszibolt segítségével.

A mulatságos, ám elgondolkodtató történeteket remekül megérti egy óvodás, ám a szülőknek is könnyed kikapcsolódást jelentenek, mivel Nádori Lídia stílusa mindkét korosztályt magával ragadja. A gyermekeket azért, mert rengeteget megtudhatnak a körülöttük lévő világról, a szülőket, pedig azért, mert ezek a kis mesék visszaröpítik őket abba világba, amelyről már talán réges-régen megfeledkeztek.

A szerző másik nagy érdeme, hogy gyakran „nyitva hagyja” a történeteket, ezáltal kiváltva az önálló, aktív értelmező szerepet a kisgyermekekből, és ösztönözve a szülőket az olvasottak továbbgondolására, a gyermekkel közösen történő feldolgozására.

A meleg színeket használó és érzelmeket hűen kifejező illusztráció Kun Fruzsina érdeme, aki ezzel további lehetőséget nyújt a mesék megértéséhez.

A 2008 áprilisában megjelenő könyv elgondolkodtató történeteivel és gazdagon illusztrált oldalaival igazi különlegességnek számít a hazai gyermekkönyvek között. Stílusa és humora miatt hamar a gyermekek és a szülők kedvencévé válhat.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar megjelent

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr48366616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása