HTML

Friss topikok

Kedden 24 óráig biztosan folytatódik a vasutassztrájk

2008.02.05. 19:58 bellini

Folytatódott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által határozatlan időre meghirdetett sztrájk kedden, a MÁV a szakszervezeti követeléseket továbbra sem tartja megalapozottnak sem jogilag, sem gazdaságilag. A vasutasok kedden 24 óráig biztosan nem hagyják abba a sztrájkot, de még szerdán reggel is lehet munkabeszüntetés - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. A sztrájkbizottság legközelebb szerdán ülésezik, dönt a munkabeszüntetés további folytatásáról. Kedden délig az 1.450 személyszállító vonatból 347, a kijelölt vonatok mintegy 24 százaléka, és 121 teherszállító vonat közlekedett. A MÁV-Start Zrt-nél az 1.838 vezényelt dolgozó (jegyvizsgálók, kocsivizsgálók) közül 466 fő, 25 százalék sztrájkol.

A MÁV Zrt. Pályavasútnál, ahol a forgalom-irányítók dolgoznak, a 2.819 munkavállalóból 213-an (7,8 százalék) sztrájkolnak, 91,73 százalékuk azonban nem, ez az arány hétfőn még alacsonyabb, 85 százalék körül volt.

A MÁV csoport napi vesztesége 600 millió forint körül alakul.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója, a munkáltató tárgyaló delegációjának vezetője hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti követelés kifizetésnek nincs meg a forrása, amit vagy az utazó közönségtől, vagy az állami költségvetésből kellene megkérni. A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

A MÁV kedden délután keresetet nyújtott be a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra, sürgősségi eljárással kérve a vasutassztrájk jogellenes voltának megállapítását, aminek eldöntésére a bíróságnak öt napja van - mondta Zsoldos Marianna. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vezetői is aláírták 2006 decemberében a középtávú, 2007-2010 szóló bérmegállapodást, amely tartalmazza azt is, hogy annak megváltoztatására egyik szakszervezet sem kezdeményez munkabeszüntetést - magyarázta Zsoldos Marianna. Ugyanakkor egy másik kereset is a Fővárosi Munkaügyi Bíróság előtt van. Ebben a MÁV azt kéri, hogy állapítsa meg a bíróság a sztrájkjoggal való visszaélést, mert a VDSZSZ vitatja azt, hogy a munkahelyre és az iskolába történő utaztatás közszolgálat lenne.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: hírek magyar hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr100326824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása