HTML

Friss topikok

Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle Budapesten

2008.01.27. 13:38 bellini

Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle, amelynek versenyprogramjában 103 alkotás - 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film - szerepel. A filmszemle legfőbb elismerése - az idén először - az Arany Orsó díj, a legjobbnak ítélt közönségfilm pedig a nemzetközi zsűri döntése alapján Moziverzum díjat kap. A külföldi kritikusok az általuk legjobbnak tartott film alkotóját az idén is Gene Moskowitz-díjjal jutalmazzák. Az ünnepélyes megnyitó a Millenárison lesz, a rendezvény keretében adják át az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet.
 
Az idén Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus munkásságát ismerik el életműdíjjal, míg a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező veheti át.

A február 5-ig tartó seregszemlének a Millenáris, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.

A játékfilmes zsűri elnöke a német Klaus Eder, a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) főtitkára, míg a dokumentumfilmeket elbíráló gérmium munkáját Gulyás Gyula filmrendező vezeti. A kísérleti-kisjátékfilmes zsűri elnöke Kardos Sándor operatőr, filmrendező, Az Országos Diákzsűri négy szekcióban értékel a filmes ünnepen, a fődíjasok elnyerik a Zöld Holló-szobrot.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar film ez évi seregszemléjét Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező emlékének szenteli.

A filmvetítések mellett ezúttal is számos kísérőprogram nyújt kikapcsolódást: az említett helyszíneken szakmai tanácskozásokat és nyilvános értékeléseket tartanak, tárlatot rendeznek filmplakátokból, a KOGART Házban pedig a magyar film 100 évét mutatják be felnagyított filmkockák, fotók, korabeli filmplakátok, valamint filmgyártási eszközök, kellékek segítségével.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: média film magyar hír fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr58313480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása