HTML

Friss topikok

Gyermeki művészet: különleges fotókiállítás nyílt a West Endben és a Művészetek Palotájában

2007.12.19. 20:22 bellini

2007. december 10-től 30-ig tekinthetőek meg a Gézengúz Alapítvány által indított „Egy Cseppnyi Művészet” című jótékonysági fotópályázat legjobb alkotásai a West Endben és a Művészetek Palotájában. A fotópályázatra 267 pályaművel neveztek be az amatőr fiatalkorú, felnőtt és profi alkotók. A Sándor Pál filmrendező által jegyzett zsűri a gyermekek fejlődésének, illetve a művészet kapcsolatának vizuális megjelenítését várta a pályázóktól, amelynek során feltűnést keltett az amatőr korosztályok témaérzékenysége és változatos látásmódja.

Az „Egy Cseppnyi Művészet” fotópályázatra 267 fotót küldtek be a Gézengúz Alapítvány weboldalán regisztrált pályázók. A felnőtt amatőr fotósok és a hivatásos fényképészek mellett külön kategóriában vettek részt a 8-14 év közöttiek, valamint a 18 év alatti fiatalok. A 8-14 éves gyermekek kategóriájának győztese Major Ábel egy kisgyermek kezdeti lépéseit ábrázoló „Első táncóra” című képe lett. A 14-18 év közötti fiatalok között az első díjat Tóth Csilla „Koncentráció” című, manuális alkotást megörökítő képe nyerte el. A felnőtt amatőr kategóriába küldött 192 pályamű közül Berényi Péter „Testvér-foci” című pillanatfelvétele hozta el az első díjat. A professzionális kategóriában pedig Berki Beáta „CÉÉ!” címmel jegyzett, négykezes gyermekzongora-játékot bemutató pillanatképe aratta a legnagyobb elismerést a zsűri körében. A díjakat a Művészetek Palotájában ünnepélyes díjátadó keretében Balázsovits Edit színművésznő és Bárdos András újságíró, műsorvezető adta át a 4 kategória első három helyezettjének. „Sok megkapó, rácsodálkozást kiváltó pályamű érkezett – mindez pedig azt mutatja, hogy a mai szülők, fiatalok nyitottak arra, hogy egymással is megosszák a gyermek fejlődésével kapcsolatos élményeiket.” nyilatkozta - Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosszakmai vezetője.

A beadott pályaműveken keresztül jól érezhető volt az a tendencia, hogy a digitális fotótechnikának köszönhetően a pillanat megörökítésének vágya már jóval fiatalabb korban testet ölthet, ez pedig korábbi tehetségkutatást – és kibontakoztatást hozhat magával. Ennek nyomán Szipál Martin fotóművész, a zsűri tagja így vélekedett: „Számos képben láttunk precíz kompozíciót és dinamizmust egyszerre. Összességében, óriási potenciált érzékelek az amatőr fiatalkorú fényképészekben. A zsűrizésnél láthattuk, hogy sokszor korukat meghazudtolóan jól megkomponált képeket adtak be a 8-14 év közötti gyerekek.”

Szavazás a Gézengúzokért: kiállítás a West Endben és a MÜPA-ban

A West Endben 120, míg a Művészetek Palotájában 60 kiállított pillanatfelvételt tekinthetnek meg a látogatók - akik a Gézengúz Alapítvány működését támogató emelt díjas SMS szavazatokkal aktívan befolyásolhatják, hogy a kiállított pályaművek alkotói közül ki nyerje majd el a közönségdíjat 2007. december 30-án a Művészetek Palotájában.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar hír rendezvény érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr69269758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása