HTML

Friss topikok

Gerendai: Újpest hadat üzent a Szigetnek

2007.11.07. 10:14 bellini

A Sziget fesztivál ellehetetlenítését jelentené, ha a bíróság a IV. kerületi önkormányzat kérése alapján megtiltaná a 22 és 6 óra közötti rendezvényeket - mondta a Sziget szervezőiroda ügyvezetője. Gerendai Károly elmondta: Derce Tamás újpesti polgármester 2006-ban pert kezdeményezett "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget ellen. A IV. kerületi bíróságon folyó per októberben olyan fordulatot vett, ami alapján kijelenthető: a polgármester nem kevesebbet akar, mint a fesztivál ellehetetlenítését - fogalmazott Gerendai. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól".

 
Gerendai Károly szerint hadüzenet, hogy egy ilyen kérés egyáltalán felmerült az önkormányzat részéről, hiszen ez a korlátozás egyértelműen a Sziget végét jelentené. Mint mondta, ha abban az időszakban nem lennének programok, akkor nem volna értelme megrendezni a fesztivált, hiszen ez ellentmond a szórakozási szokásoknak. Beszámolt arról, hogy az újpesti polgármester már korábban, 2002-ben is pert indított, mondván, hogy a lakásokba beszűrődő zaj birtokháborítást jelent. A keresetet elutasította a II-III. kerületi bíróság, és ezt a Fővárosi Bíróság másodfokon helybenhagyta 2003-ban.

 

Gerendai felhívta a figyelmet, hogy Derce mindkét pert az önkormányzati választások évében indította. Azt is kiemelte, hogy a második perben már azt kérte a bíróságtól a kerületi önkormányzat, hogy az elsőfokú ítélet is előzetesen végrehajtható legyen, azaz ne kelljen megvárni a másodfokú bíróság esetlegesen ellentétes döntését. Az önkormányzat a két per közötti időszakban megváltoztatta például a kerületben a szabadidős tevékenység által keltett zajhatás-határértékét, azt nappal 45 decibelre, este pedig 40 decibelre mérsékelte. Ez a fővárosban általánosan megállapított - nappalra 55, éjszakára 45 decibel - értékekhez képest jelentősen szigorú. A keddi, szabadtéri sajtótájékoztatón mért zajszint egyébként 50 és 70 decibel között volt.

 

Gerendai Károly közölte, nem azt tagadják, hogy vannak olyan pontjai a városnak, így a IV. kerületnek is, ahol lehet hallani a fesztivál zaját, de évről-évre arra törekedtek, hogy ezt csökkentsék. A IV. kerület Dunához közel eső házai között tartott sajtótájékoztatón két lakó is részt vett. Mint mondták, a fesztivál idején nem tudnak aludni a dübörgéstől, ezért egyetértenének azzal, hogy ne legyen Sziget fesztivál.

 

Gerendai Károly beszámolt arról, hogy készíttettek egy telefonos felmérést arról, mennyire zavarja őket a fesztivál. A háromszáz megkérdezett újpesti 82 százaléka úgy válaszolt, hogy egyáltalán nem zavarta a Sziget. Arra a kérdésre, hogy mennyire zavarta őket éjszaka a Sziget, 62 százalékuk válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem, és csak 7 százalék mondta azt, hogy nagyon zavarta a pihenését.

 

Arra a kérdésre, mit tesznek, ha a bíróság eleget tesz a IV. kerület beadványának, úgy felelt, hogy még nem tudják. Kiemelte, hogy ezt a rendezvényt "nem lehet a pusztába kivinni", a Hajógyári szigeten már kiépített infrastruktúra van, amelyre összesen több mint 200 millió forintot költöttek.


Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: magyar bulvár pletyka hír fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr53221105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása