HTML

Friss topikok

A színészvilág nagyjai a Csendkút díszbemutatóján

2007.10.04. 16:07 bellini

Zsúfolásig telt az Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme a Csendkút című film tegnapi díszbemutatóján. A vörös szőnyegen a fotósoktól alig tudtak bevonulni a filmben szereplő sztárok, a vetítésre érkező hírességek. Hihetetlen sajtóérdeklődés kísérte ugyanis Pozsgai Zsolt új filmjének premierjét. Hayth Zoltán, Kakasy Dóra, Dörner György, Kautzky Armand, Józsa Imre, Benkő Nóra mindannyian szeretettel üdvözölték a rendezőt, kinek barátai, szerettei is tiszteletüket tették a vetítésen.

 

A Barátok Közt Berényi Miklósa Szőke Zoltán feleségével érkezett a Csendkút című film díszbemutatójára, s majdnem a film kezdéséről is lemaradtak, olyan jól elbeszélgettek a rendezővel, Pozsgai Zsolttal és a főszereplővel, Kakasy Dórával.

A film rendezőjének igen zsúfolt estéje volt, hiszen alig győzte fogadni barátaitól a szeretetteljes gratulációkat. A Csendkút komoly témája ellenére is remek hangulatban telt a vetítés utáni fogadás. Pezsgővel koccintottak, s felszabadultan beszélgettek egymással a színészvilág nagyjai. Bencze Ilona lányával érkezett, Fehér Anna majdnem utolsóként futott be, míg a film egyik főszereplője, Dörner György kicsit el is késett a premierről. A filmben szintén remekül alakító Kautzky Armand azonban foglalt neki egy helyet.

A film az 1956-ban mártírhalált halt forradalmárköltőnek, Gérecz Attilának (Hayth Zoltán) állít emléket. A fiatal élsportolót 1949-ben tartóztatják le közösség elleni izgatásért és koncepciós perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. Társait kivégzik.

Ettől kezdve Gérecz élete a börtönökben zajlik. A népi írókhoz tartozó költők, írók közé kerül, akik a költészetbe kapaszkodva próbálják meg túlélni megpróbáltatásaikat. Tőlük tanulva kezd el lassan maga is írni, majd fordítani. A menyasszonya időközben elhagyja, és ez a csalódás még inkább arra ösztönzi, hogy problémáit a költészet eszközeivel dolgozza fel.
Nem törődik bele sorsába, több alkalommal is megszökik. Titokban meglátogatja anyját, felkeresi volt menyasszonyát is, aki nem várta vissza őt. Attila vakon bízik a nőben, megkéri, segítsen neki. Margit azonban elárulja, így Attila újra a fogházba kerül.
Az élet tartogat neki egy csodaszép meglepetést. Itt találkozik a valódi nagy szerelemmel, Klárival. Kapcsolatuk feledteti a benti megaláztatásokat és borzalmakat. Attila legszebb költeményeit írja meg a lánynak. Közben a kinti életben megindul a változás, készülődik a forradalom. Mikor a rabokat kiszabadítják, Attila is szabad lesz, szerelmével együtt bekapcsolódik a forradalomba. Az utcán érik a halálos lövések. Szerelmével egymásba kapaszkodva indulnak el a hajnali utcán egy ismeretlen, egy másik élet felé...

Szólj hozzá!

Címkék: média premier magyar színész hír sztárok celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr25185874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása