HTML

Friss topikok

Az Apocalyptica múltja

2007.09.21. 13:39 bellini

A csapat a '90-es évek elején jött létre. Pár évvel korábban a fiatal virtuózok egy csellóbandához csatlakoztak, amelynek zenei tárháza Bachtól Hendrixig terjedt. Eicca Toppinen és három társa azonban valami hangosabbat forgatott a fejében. Mindannyian rajongtak a heavy metalért, így eldöntötték, hogy megalakítják saját zenekarukat. Átdolgoztak néhány Metallica, Slayer és más metállegendától származó dalt, és a csapat immár iskolai bálokon játszott. Ahogy a fellépések száma nőtt, az Apocalyptica egy komoly heavy metal clubban is fellépett. "Egy karácsonyi utópartin kellett játszanunk metál rajongóknak a Teatro Heavy Metal Clubban Helsinkiben 1995-ben. Három másik banda is játszott, mind feldolgozásokat. Ez volt az egyik első show, ahol a HIM is fellépett. Félelmetes volt odamenni és kemény metálőrülteknek játszani. Nem tudtuk mi fog történni, attól tartottunk, megölnek minket. De végül is jól érezték magukat" - emlékszik vissza Toppinen. Ezen a fellépésen a közönség soraiban volt Kari Hynninen, a Zen Garden Recordstól, akit lenyűgözött a banda játéka, és azonnal szerződést ajánlott. Így hamarosan megjelent az 1996-os debütáló albumuk, a 'Plays Metallica by Four Cellos'. A fiúk korábban csak kedvtelésből játszottak, így amikor az első albumot kiadták, nem sokat reméltek, viszont meglepetésükre a lemez végül egymillió példányban kelt el szerte a világon.

Eddigi sikerek

Az Apocalyptica egyik napról a másikra lett sikeres hazájában, és szokatlanul széles körű közönséget vonzott, beleértve a kemény metál rajongókat és a klasszikus zene kedvelőit is. A zenekart inspirálta a hirtelen jött siker, és megalapozták hírnevüket, mint egy meghökkentően átütő banda. 1998-ban kiadták második albumukat "Inquisition Symphony" címmel, amely szintén feldolgozásokat tartalmazott, ezúttal a Faith No More, Pantera és Sepultura dalait. Azonban három saját nóta is helyet kapott, bizonyítva a zenekar sokszínűségét.

2000-ben már majdnem csak saját dalokat tartalmazó albumot jelentettek meg, melyből megtudhattuk, a zenekar milyen jól keveri az egyes zenei stílusokat. A háromtagúra csökkent zenekar elhatározta, egy erős kreatív erő lesz a piacon. "Saját dalokat írva új dimenziókat nyitottunk" - állítja Toppinen. "A feldolgozások többé már nem jelentettek kihívást. Új, friss zenére volt szükség saját magunk miatt, nem akartuk ugyanazt ismételni."

Az Apocalyptica az új évezredet egy másik fontos lépéssel kezdte; összeálltak a legendás Slayer dobosával, Dave Lombardóval a 2003-as negyedik album ("Reflections") munkálatai során. "Azóta is barátok vagyunk" - mondja Troppinen. Egy új dobos, Mikko Sirén csatlakozott a bandához a 2005-ös albumhoz, mely az addig legmeghatározóbb albumuk lett. Írói vénájuk felszínre tört, olyan vendégzenészeket hívtak a stúdióba, mint a HIM frontembere Ville Valo, Lauri Ylönen a The Rasmus-ból és ismét Dave Lombardót. A lemez minden eddiginél szélesebb közönséget vonzott.

Szólj hozzá!

Címkék: zene buli party együttesek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr82172332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása