HTML

Friss topikok

Fotós találkozó Szicíliában

2007.07.23. 11:29 bellini

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége is képviseltette magát, a Szicíliában megrendezett AFIAP, EFIAP kitüntetéssel rendelkező fotósok világtalálkozóján, Koós László személyében. Az ő beszámolóját olvashatják:

„Magyarországról egyedüliként vettem részt a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör és a Felföldi Fotográfusok Szövetsége tagjaként a világtalálkozón (20 országból 41-en érkeztek). A résztvevők többsége minden alkalommal látogatja a FIAP rendezvényeit, pl. a tavaly Kínában rendezett FIAP kongresszust, így már ismerősként üdvözölték egymást. Az országuk FIAP képviselői, a neves kiállítások szervezői ill. a kiállításokon résztvevő személyek, alkotók voltak. Most személyesen megismerhettük egymást, eddig a többségük nevével a megküldött különböző kiállítási katalógusokban találkoztam. Az esti ismerkedések alatt, a vacsora közbeni beszélgetések során elmondták egyes fotósok hogy látták egymás fotóit a kiállítási katalógusokban és a saját következő neves kiállításaikra a nevezési lapokat, pályázati kiírásokat, kiállítási katalógusokat osztottak és névjegykártyákat cseréltünk. 2008-as szlovákiai FIAP kongresszusra és a 2009 - ben Görögországban rendezésre kerülő 2. Nemzetközi Fotós Találkozóra is jelezték részvétüket. Ezekre a kiállításokra a következő években kell majd több alkotónak fotóival szerepelni - mert az itteni FIAP védnökségű kiállításon az országunkat nem képviselte senki - a tapasztalat alapján a nagyobb nevezési díj miatt.  A fotográfusok személyesen megismerkedhettek a kiállításokra rendszeresen küldő EFIAP és MFIAP kitüntetettekkel, akiket eddig csak a katalógusokból, a képeiken keresztül ismertünk.

A két erdélyi kollegával már előtte volt ismeretség a MAFOSZ táborból, illetve e-mailen felvettem a kapcsolatot. Megosztottuk a kiállításokkal, alkotótáborokkal kapcsolatos tapasztalatainkat. Az ukránokkal és a volt jugoszláviai államokból jövőkkel oroszul jobban tudtam elbeszélgetni. Már többen küldtek e-mailen csoport, illetve emlékképeket pl. Új Zélandról is.

Esténként mindenki levetíthette a saját prezentációját, valamint kiállítási anyagokat előadásokat, helyi kiállításokat nézhettünk a konferencia központban. A prezentációk nem tértek el a nálunk megszokottaktól, hasonlóak voltak Power Point, vagy Pro Show Gold programmal készültek megfelelő zenei aláfestéssel.

A fényképezőgépek terén egyeduralkodó volt a digitális technika. A többségnek a CANON család típusai voltak teljes optikai kiépítettséggel. A NIKON ebben a körben háttérben volt. A legdrágább eredeti objektíveket használták és volt olyan fotós akinek öt gép is lógott a nyakában, persze különböző speciális objektívvel felszerelve. Többnél volt egy kisebb utazó digitális kamera is a jelentéktelenebbnek ítélt események megörökítésére. Ugyanakkor volt egy filmes NIKON F2 diával töltve a digitális gép mellett.

A Nemzetközi Fotós Találkozó a fotográfia és a barátság fesztiválja volt, a fotografálásban elmélyült napokkal és a fotóskultúrák ütköztetésével. Egyedülálló és lebilincselő tapasztalatszerzési lehetőségekkel ahol a kulcsszerepet maguk a fotográfusok játszották a fotóikkal és az esténkénti vetítésekkel, prezentációkkal a saját fotóikból. A csodálatos  sziciliai helyszíneket a történelem, a természet, a mérsékelt éghajlat, a szívélyes emberek és a nagyon finom ételek átlagon felüli intelligenciája jellemezte. / Etna 2000 m feletti magasságban a Silvestri kráterekhez jutottunk el, ezek a kráterek már nem aktívak, de néhol gőzölgött a lábunk alatt a talaj. Más részén pedig nagyon hideg volt, süvített a szél és előfordult az egy méteres hó is. Erre az útra  lenge, nyári ruhában mentem. Taormina központjában és megnéztük az Ókori Görög Színházat /ebben a városban is több napot lehetne elmélyülten fotózni/.  Megismerkedtünk Catania történelmi központjával, jellegzetes épületeivel és a Pescheria tipikus halpiacával. Agrigento a Valle dei Templit néztük meg. Aztán a Piazza Armerina következik, ahol meglátogattuk a Villa Romana del Casalet. Siracuzában meglátogattuk a kikötőt, jellegzetes csónakokat láttunk, valamint csodálatos régi városrészeket, nyugodt sziesztázó embereket. A Neapolis Archeológiai Park és a centrum Ortigia szigetén és Acitrezza a Küklopszok partjára valamint az Acicastelloi Norman kastély meglátogatása volt a program. Egy nap két helyszínre mentünk el általában.

 Elég zsúfoltak voltak napjaink, mert egyes helyszíneken többször lehetetne fotózni különböző napszakokban. Voltak akik jelezték is, hogy majd visszatérnek  kirándulni és fotózni, esetleg az Etna havas lejtőire síelni.

Összességébe a szervezők nagyon kitettek magukért, minden precízen megszerveztek, naponta több nyelven pontosították a programot. Odafigyeltek a más kultúrákból jövő alkotókra. A kirándulásokon elmélyülten alkotó és a csoporttól lemaradó fotósokra is nagy figyelmet fordítottak, hogy az indulási időpontra csoportunk mindíg teljes létszámú legyen. A jövő évi szlovákiai FIAP kongresszuson való találkozás reményében búcsúztunk el egymástól.”

Miskolc, 2007. június 20.

Koós László AFIAP fotóművész

Szólj hozzá!

Címkék: esemény érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr13123444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása