HTML

Friss topikok

A MAGYAR FILM NAPJAI – „RÖVIDRE VÁGVA”

2010.01.25. 20:39 bellini

A Duna Televízió a 41. Magyar Filmszemle ideje alatt (2010. február 2-8.) ismét tiszteleg a kisjátékfilm műfaja előtt. Két hosszabb válogatással és egyedi filmek bemutatásával követi azt az évek óta tartó hagyományt, hogy filmszemlés és az előző év más fontosabb hazai szemléin (Faludi Akadémia, Országos Diákfilmszemle, Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videoklip Fesztivál) díjazott műveket tűz műsorára. Ezúttal minden eddiginél több kisjátékfilm kerül bemutatásra, ami azért nagyon fontos, mert e filmes műfaj az, amely talán a legkevésbé jut el a széles közönség elé: a szemléken, fesztiválokon történő bemutatkozás után a művészmozik műsorán mint kísérőfilmek bukkannak csak elő. A televíziók csak igen ritkán, rendszertelenül vagy nagyon késői órán tűzik műsorukra e „gyöngyszemeket”, pedig az utóbbi években a rövidfilm számít a magyar mozgókép sikerágazatának: többek között Cannes, Velence és – mint 2009-ben Esztergályos Krisztina Variációk című alkotása – Locarno fődíjaiért is sikeresen indulnak az alkotók. Igen sok műre jellemző a nagyjátékfilmes filmnyelv és dramaturgia, az erős atmoszféra, az egyedi képi és zenei világ.
 
A Duna Televízió válogatásának zömét a 40. Magyar Filmszemle rövidfilmjei alkotják. Az idei Szemle első napján (február 2-án, 22.55) Schwechtje Mihály Hideg berek című filmje nyitja A MAGYAR FILM NAPJAI – „RÖVIDRE VÁGVA” sorozatot. Ez a mű 2009-ben megosztva a Magyar Filmszemle Legjobb rövidfilm díját kapta. A film két tizenéves utcagyerek mindennapjain keresztül mutatja be azt, ami az ezredforduló után jelent meg az országban, vagyis, hogy a főváros peremén nyomortelep épül. Deszkakunyhók és autóroncsok adnak lakhelyet a hajlék nélkül maradtaknak. A történet a legszélsőségesebb helyzetből indul ki, hiszen a hajléktalan szereplők gyerekek.
 
Az első hosszabb „blokk” csütörtökön este február 4-én, 20 órától látható. A Mama, az Oscar jelölt rendező, M. Tóth Géza legújabb kisfilmje nyitja az összeállítást, mely egyedülálló képi és zenei világáért, játékos megvalósításáért, mély, elgondolkodtató üzenetéért a 40. Magyar Filmszemle Országos Diákzsűrijének különdíját nyerte el.
Macskásember 0, avagy az orosz montázsiskola hatása egy magyar macskára című film (rendező: Szabó Juli, Lehoczky Tamás) izgalmas kísérlet, amely bizonyítja, hogy a régi montázstechnika nem nevezhető idejét múltnak, még ha macskákról is van szó benne.
A Vacsora, Perlmann Károly filmje, egy groteszk örkényi világba csöppenti a nézőt. Története egy kis tanya élete körül forog a 2006-os budapesti tüntetések hátterében. Mikor senki sem veszi észre, hogy a ház ura eszméletlenül fekszik a disznóólban, a csendes tanya világa átalakul egy "Le Théâtre de l'Absurde" színpaddá.
Ekési Orsolya Hétfő című filmje gyönyörű képeken keresztül meséli el egy kislány átlagos hétfőjének történetét. Kozák Zsuzsanna Aradi út 2. című filmje elnyerte a XIII. Faludi Nemzetközi Amatőr Filmszemle A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díját.
A válogatás végére Kenyeres Bálint, Európa Filmdíjas rendezőnk A repülés története című filmje került, ami azóta már a Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában is debütált. A film cselekménye 1905-en, Normandiában játszódik. Egy piknik véget ért, nagypolgári társaság készülődik haza. Már csak egy utolsó fotográfiára várnak, de a csoportképről hiányzik valaki...
 
Pénteken (23 óra 55 perctől) a Friss levegő című nagyjátékfilm „kísérőfilmje” Esztergályos Krisztina Variációk című filmje lesz, mely a 62. locarnói filmfesztiválon elnyerte „A holnap leopárdjai” elnevezésű rövidfilm verseny Ezüst Leopárd díját. A történet kapcsolatokra készült variációkat mesél el szilveszteri hangulatban egy hatalmas, kissé lerobbant, a 80-as években épült, lebontás előtt álló panel-hotelben a Balatonon.
 
A szombat esti hosszabb válogatásban (20 óra 05 perctől) három díjnyertes kisjátékfilmet láthatnak a nézők.
A rekonstruált emberek, Radnai Márk filmje, elnyerte a Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videoklip Fesztivál fődíját. A mű Karinthy klasszikusának újragondolása: az örökkévalóság misztériumát megragadni vágyó szerves lények beszélőgéppel felszerelve, vászonra vetítve.
A második film A párbaj. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyar katonaság egyik része a Habsburgok ellen harcolt, a másik része mellettük állt. Ez az ellentét sokszor barátokat is végzetesen egymás ellen fordított. Az allegorikus alkotás elnyerte a XVI. Országos Diákfilmszemle Duna Televízió által felajánlott fődíját, a Duna-díjat.
Ujj Mészáros Károly Alena utazása című filmje zárja a szombati összeállítást. E mű a 40. Magyar Filmszemlén megosztva nyerte el a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat. Alenának, a visszahúzódó, harmincéves szarajevói könyvelőnőnek a gépe délután indul Zürichbe. Főnöke és szigorú apja mindent megtesz, hogy ne tudjon elmenni a pár hónapos tanulmányútra. Munkahelyi aljasságok és a délszláv háború kegyetlen titkai törnek a felszínre, miközben Alena egyre bátrabban küzd céljáért.
 
DOKUMENTUMFILMEK – 2010. 02. 02-08.
A dokumentumfilmek közül ősbemutató Domokos János: Fotográfiák (február 1., 22.05.), Gyarmathy Lívia: Kis halak… nagy halak (február 6., 19.55), Zsigmond Dezső: Út Calarasiba (február 5., 19.00) és Napraforgók (február 5., 20.00) című filmje. Az egyik legsikeresebb dokumentumfilm-rendező két nagyon különböző filmjét láthatjuk. Az Út Calarasiba egy nagyon sikeres, de szülőföldjéhez és annak értékeihez rendkívül ragaszkodó sikeres vállalkozó portréja. A Napraforgók pedig egy családregényből kimetszett történet egy valaha jobb napokat látott asszony és lánya drámai hétköznapjairól és szoros, már-már veszélyesen szoros kötődéséről.
 
Gyarmathy Lívia a tőle megszokott erővel és kérlelhetetlenséggel teszi föl napjaink legfontosabb kérdéseit morális állapotainkról. De műsorba szerkesztettünk néhány, a tavalyi szemle óta már bemutatott és a nézők által nagyon kedvelt filmet is, például a Gogo és Georg-t (február 6., 19.00).
 
Kulturális műsoraink, a Duna Mozi és a Filmes Műhely is tájékoztatnak a 2010-es szemle eseményeiről, és sok-sok szállal kötődik a filmszemlékhez a „Kell egy csapat”filmes vetélkedő döntője is. 
 
JÁTÉKFILMEK – 2010. 02. 02-08.
Ha Filmszemle, akkor Duna Televízió – mondhatjuk szerénytelenül, hiszen egy évtizede is már, hogy a Duna TV február első hetében kiemelt figyelmet fordít a magyar filmművészet bemutatására. Dokumentumfilmek, játékfilmek, rövidfilmek tucatjai kerülnek a képernyőre –ráirányítva a figyelmet a magyar filmre. Hagyomány, hogy ilyenkor az előző szemlék sikeres alkotásaira fókuszálunk.
 
Így a játékfilmek közül Bogdán Árpád: Boldog Új élet, Keményffy Tamás: Mázli, Kocsis Ágnes: Friss levegő, Bollók Csaba: Iszka utazása filmjeit vetítjük. A filmeket azonkívül, hogy fiatal alkotók készítették őket, összeköti az is, hogy a hazai filmszemlén szerzett díjak után, számos külföldi fesztiválon is sikert arattak.
 
A Friss levegő (február 5., 22.00) évtizedek után az első magyar játékfilm volt, amelyet bemutattak Cannes-ban. Egy még fiatal asszony és lánya kapcsolatának finom, érzékeny bemutatása, de úgy, hogy tudjuk itt és most történnek a dolgok Magyarországon, ahol a két nőnek minden energiájára szüksége van. Szűkszavú dialógusok, nagyon erős képek és fantasztikus színészek, Nyakó Julianna és Hegyi Izabella jellemzik a filmet.
 
Bogdán Árpádnak is első játékfilmje a Boldog, új élet (február 4., 21.10) önéletrajzi ihletésű: egy intézetből kikerülő fiú egy nap egy dossziét kap nevelőjétől, amelynek alapján lehetősége nyílik megkeresni családját. A cím persze ironikus, hiszen, amit látunk minden, csak nem boldogság. „Akármilyen szelíd is a film, mégis olyan, mint az ing alá szóródott levágott hajszál, piszkál, nem hagy, izeg-mozog tőle az ember a székben. Hogy is van ez, meleg zokniban, fűtött moziban azt nézegetjük, hogy hála az égnek, velünk ez nem történt meg? Mi nem azok vagyunk, hanem ezek? És ahogy onnét nincs ide vezető út, talán innét sincs oda?
 
Az Iszka utazását (február 7., 22.25) már láttuk, de meg kell nézni újra és újra, mert ennek a gyereklánynak a története, személyisége feledhetetlen és figyelmeztető. Helyet kap még a programban Zsombolyai János Vámmentes házasság (február 7., 19.50) című filmje is Esztergályos Cecília, Margittay Ági és Kiss Mari főszereplésével.
Kósa Ferenc Tízezer napjának (február 3., 22.15) vetítésével a 80 éves Csoóri Sándor forgatókönyvírói teljesítménye előtt tisztelgünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr131701932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása