HTML

Friss topikok

Otthon gyógyulni mégiscsak a legjobb! Esztergályos Cecília és Balázsovits Lajos egynapos műtétjei

2008.09.15. 12:55 bellini

Olykor a sztárok is kórházba indulnak. Nem feltétlenül a szerep kedvéért, bár tagadhatatlan később felhasználható élményanyagra itt is szert tehetnek, de most nagyon is valóságos, rutinműtét vár rájuk. Igazi műtőben, sebészekkel körülvéve, óriási lámpák fénye alatt. A „premier” itt 23 óra alatt ér véget, hiszen az egynapos sebészeti ellátás maximum ennyi időt vesz igénybe az életükből. Aztán minden mehet tovább. Esztergályos Cecília és Balázsovits Lajos, nemrégiben az Europ-Med Kft. egynapos sebészetének gyógyító vendégszeretetét élvezte.

Rutinműtét, á, semmiség az egész, mondják - egy csöpp aggodalommal a hangjukban. Mert hát kórházba ki is szeret járni, ráadásul ebben a darabban a szereplők mind nagyon is valóságosak. A műtét pedig műtét, a kérdés nem bagatellizálható.
- Néhány évvel ezelőtt kezdődött – meséli Esztergályos Cecília. – Most büszkén mondhatnám, pontosan arra a betegségre sikerült szert tennem, mint szegény Páger Antalnak, de akkoriban valahogy ez a hasonlóság nem foglalkoztatott. Sőt, megijedtem. Színházi munkám mellett régóta szobrászkodom és festek is. Tehát szinte minden nap igen erős igénybevételnek teszem ki a kezemet. Elképzelhető, mit éreztem, amikor egy reggel arra ébredtem, hogy alig tudom mozgatni az ujjaimat. Elképesztő fájdalom volt, amit ráadásul nagyon fura hang kísért, mikor végre sikerült behajlítanom az ujjamat: furcsa pattogó hangot hallottam. Az állapotom nem javult, következett hát az orvos, innen egyenesen a kézsebészet. Pattanó ujj, szólt a diagnózis, ami rutinműtéttel gyorsan helyrehozható. Egy pillanatig nem haboztam, szinte már aznap befeküdtem volna bárhova, de borzasztóan riasztott, hogy egy ilyen aprósággal akár egy hetet is bent fekhetek valamelyik kórházban. A kézsebész doktornő ajánlotta az egynapos sebészetet, ahol egy nap alatt túl lehetek a műtéten, és másnap már a saját ágyamban, otthon ébredhetek fel. Ha azt mondom, ez világszenzáció, talán keveset állítok. Kulturált körülmények között, zseniális orvosoknak köszönhetően pikk-pakk átesik az ember a kellemetlen részeken, és már mehet is haza. Biztos vagyok benne, hogy a gyógyulás is hamarabb történik, hiszen otthon, a szeretteink között, a biztonságot adó falak között még betegnek lenni is jobb. Nos, azóta már mind a tíz ujjamat megoperálták az Europ-Med egynapos sebészetén, remekül működik valamennyi, így hát őszintén merem mindenkinek ajánlani ezt az ellátást! Ráadásul ezzel a rövid kórházi kezeléssel egyáltalán nem borulnak fel az ember jól bejáratott hétköznapjai, minden úgy működhet, mint annak előtte!

 
Ha úgy alakul, legközelebb is otthon gyógyulok!

Balázsovits Lajos utoljára húsz évvel ezelőtt volt kórházban. Leginkább arra emlékszik, hogy állandóan tűkön ült, hiszen két-három napig néhány vizsgálaton kívül semmi sem történt. – Ha jól rémlik, már az első napon rohantam volna dolgozni, de hát a kórházat sem lehetett elhagyni – idézi most fel. – Sajnos, ahogy telnek-múlnak az évek, az embernek egyre több ilyen-olyan nyavalyája lesz, nekem most legutóbb egy térdműtéten kellett átesnem. Szerettem volna, ha minderre a lehető legkevesebb időt kell áldozni, ezért döntöttem az egynapos sebészet mellett. Persze az alapos kivizsgálás itt sem elkerülhető, csakhogy nem mindegy, hogy napokig vagy csupán órákig tart-e. Én egy délelőtt befeküdtem, délután 3-kor megműtöttek, s miután minden a lehető legszabályosabban, szövődménymentesen alakult, este nyolckor már haza is vitt a családom. A lábadozással kapcsolatban nem volt bennem félsz, hiszen az Europ-Med szakemberei a lehető legprecízebben tájékoztattak arról, mi várható, s mint minden itteni beteg, úgy én is megkaptam az operáló orvos telefonszámát, és egy kórházi úgynevezett forró drótos telefonszámot. Mert hát előfordulhat, hogy az ember, lévén mégse orvos, megijed, kisebb dolgoknak, fájdalmaknak nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint kellene, ilyenkor jól jön a szakember megnyugtató válasza. Az otthoni gyógyulásnak szerintem kiemelkedő szerepe van a gyors regenerálódásban, hiszen a megszokott környezet, bármilyen tökéletes is az adott kórház ellátása, mégiscsak az a hely, ahol az ember biztonságban érzi magát. De azt sem szabad elhallgatni, hogy otthon bizony felnőttként kell viselkedni, be kell tartani az előírt pihenést, a lábadozás, az lábadozás, nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Ha az ember odafigyel magára, s betartja, amit rá róttak, már csak a kontroll marad, az esetleges rehabilitáció, s a lehető leghamarabb tud visszaállni a munkába. Nem kérdés – bár remélem nem kerül rá sor -, s ha a választás is megadatik, újból egynapos sebészeti ellátást vennék igénybe, hiszen az idővel legalább olyan jól kell bánnunk, mint az egészségünkkel.

 

További információért látogasson el a www.europmed.hu weboldalra.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség health

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr79664285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása