HTML

Friss topikok

Kis-Balaton Fotópályázat

2008.07.14. 09:08 bellini

A Pelso 2007 Konzorcium. nevében AZ AQUAPROFIT ZRT.

a Kis-Balaton Természeti Értékei címmel fotópályázatot hirdet

Pályázat témája

A Balaton nyugati partjánál, a Zala folyó torkolatánál található Kis-Balaton, mint nagy kiterjedésű, összefüggő vizes élőhely Európában is egyedülálló értéket képvisel, amit a nemzetközi természetvédelem mindig is számon tartott. Már a múlt században is híres volt páratlan madárvilágáról, hiszen „gémfalu”-jaiban az összes hazai gémféle költött. A Kis-Balaton vízállását és tájrajzát évszázadokon keresztül a Zala folyó és a Balaton időszakos vízingadozásai alakították. Így, mint időszakos vízborítottságú terület tökéletes és változatos élőhelyet  biztosított  mind a növényzet, mind az állatvilág számára. Ez volt a Balaton ún. halbölcsője, ahová a halak ívni jártak, de védelmet és táplálékot is biztosított az ivadékok fejlődéséhez. Az 1922-ben elkezdett lecsapolása ugyan nagy csapást mért az itteni növény- és állatvilágra, azonban az 1951-es védetté nyilvánítás és az 1980-ban elkezdett mocsárrekonstrukciós munkálatokat követően, a Kis-Balaton I-es ütemének létrejöttével megnövekedtek a kedvező táplálkozási és szaporodási lehetőségeket nyújtó területek, amelyeket hamar el is foglaltak a lakóik.

A nyílt víz hinarasai, a nádasok, zsombékosok, mocsárrétek, ahogy errefelé mondják a „berek” mozaikos váltakozása a láperdőkkel, fűzfaligetekkel, valamint a száraz gyepekkel, nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a változatos élőhelyeken megtalálható fajgazdagság a Kis-Balaton ökoszisztémájának a stabilitását is eredményezi, ami elengedhetetlen feltétele a terület jó kondíciójának megőrzéséhez és a működéséhez. A Kis-Balaton 1979 óta tartozik a Ramsari területek közé és 1997-től a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park része.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem kiépítésének célja, hogy egy olyan időszakos vízborítottságú területet hozzon létre, aminek a vízállása a Zala folyó természetes vízjárásához igazodik. A vízvédelmi rendszer kialakítása megnöveli a kedvező környezeti feltételeket az élőlények számára, valamint lehetővé teszi a rugalmas beavatkozást árvíz esetén, és a Balatonba jutó víz vízminőségére is kedvező hatással van. Lehetőséget biztosít továbbá a vízminőség-védelmi szabályozásra is. Ez utóbbi nagyon lényeges, hiszen a Kis-Balaton, mint természetes víztisztító, szűri meg a Balatonba folyó Zala vizét. A Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének nem megfelelő működése mind vízminőségi, mind természeti és ezekből adódó gazdasági következményei rendkívül kedvezőtlenek. A projekt aktualitását az utóbbi évtizedben észlelhető éghajlatváltozás is indokolja, hiszen tudvalevő, hogy ez legérzékenyebben a vizes élőhelyeket érinti és Magyarország világviszonylatban a legveszélyeztetettebb területek közé tartozik.

A fotópályázat a projekt kommunikációs kampányának a része, melynek a célja, hogy a Kis-Balaton páratlan élővilágát bemutassa, amely egyedülálló értéket képvisel Európában. Az alkotóktól olyan alkotásokat várunk, ami a Kis-Balaton természeti értékeit egy-egy különleges pillanatban lencsevégre kapva mutatja be, érzékeltetvén az élővilág és a táj érdekességét, különleges szépségét.

A Kis-Balaton területe

Képek a Kis-Balaton bármely részén készíthetők. Fontos tudni, hogy területének egy része szabadon látogatható, egyes részei viszont a Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartoznak, melyek csak korlátozottan és díj ellenében látogathatóak.

 

1.                               Szabadon látogatható területek:

·     Kányavári-sziget,

·     Balatonhídvég,

·     Zalavár-Balatonhídvég

·     Kerékpárút menti területek

 

2.                               Fokozottan védett területek látogatása:

·     A fokozottan védett területek az alábbiak szerint látogathatóak:

o                                                        2 db fix lessátor használatára van lehetőség napi 5000 Ft bérleti díj befizetése ellenében. A sátrakat a fényiránynak megfelelően különböző napszakokban lehet használni, így előre kell egyeztetni, mikor szeretnék használatba venni, naponta 2 fotóst tudnának ily módon fogadni.

o                                                        Lehetőség van arra is, hogy egyszerre több fő járja be a területet buszos szakvezetés keretében. Ennek időtartama kb. 3 óra, a szakvezetési díj 20.000 Ft/csoport, idegen nyelven is tudnak vezetést biztosítani (angol, német, francia nyelven). E típusú buszos szakvezetéshez a buszt a látogatóknak kell biztosítani.

o                                                        A Nemzeti Park által szervezett buszos szakvezetésen való részvételre is van lehetőség minimum 10 fő jelentkező esetén. Ennek részvételi díja 3.500 Ft/fő, mely tartalmazza a vezetés és a busz költségét is. Jelentkezni az alább látható e-mail címeken lehet Magyari Gabriellánál. További információ:

§                                                                                 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton tájegység

§                                                                                 tel.: 83/315-341

§                                                                                 mobil: 30/664-0404

§                                                                                 a felmerülő igényeket az magyarig@bfnp.kvvm.hu vagy a kisbalaton@citromail.hu e-mail címen lehet jelezni.

A képek felhasználása, publikálása

A pályázatra jelentkezhet minden magánszemély, aki a pályázati kiírásban szereplő feltételeket teljesíti. A pályázatra beérkezett képekből a szervező kiállítást rendez. Az előzetes tervek szerint előzsűrizés után az elfogadott pályaművek először a „Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem megvalósítása” zárókonferenciáján kerülnek bemutatásra, amely egyben a díjkiosztás helyszíne is. A kiíró a kiválasztott pályaműveket a Kis-Balaton kiadványában jelenteti meg az alkotó nevének feltüntetésével.

Beküldhető fotók paraméterei

A pályázók legfeljebb 10 egyedi, 21x30 cm méretű fekete-fehér vagy színes papírképpel pályázhatnak. A pályamunkákat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani. A beküldendő pályaműveken szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és az alkotás címe a nevezési lapon szereplő adatokkal egyezően.

 

A pályázati anyagok beadhatók (előzetes egyeztetés után) személyesen vagy postán az alábbi címeken:

·                                 Aquaprofit Zrt., 1013 Budapest, Pauler u. 11. (Tel.: +36 1 472 2130)

·                                 Aquaprofit Zrt., 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 19. (Tel.: +36 93 516 000)

·                                 Aquaprofit Zrt., 7621 Pécs, Rákóczi út 1. (Tel.: +36 72 525 364)

A küldeményeket gondosan – kemény kartonlapok közé – csomagolva ajánljuk postázni. A szállítás közbeni rongálódásért a szervezők felelősséget nem vállalnak, beérkezéskor a sérülés tényéről azonnal értesítik a pályázót.

Nevezés

Nevezési lap letölthető a www.kisbalaton.hu és a www.mafosz.hu weboldalról

Nevezési díj nincs

Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2008.10.17.

Pályázati anyagok zsűrizésének határideje: 2008.11.15.

Visszautasított fotók postára adásának határideje: 2008.12.05.

Díjazás

1. díj: Wellness hétvége Danubius Health Spa Resort Bük 4*-os szállodában (2 éjszaka félpanzióval 2 fő részére)

2. díj: nettó 30.000 Ft-os Media Markt ajándékutalvány

3. díj: nettó 15.000 Ft-os Media Markt ajándékutalvány

A zsűri döntése alapján a díjak megoszthatók, összevonhatók, valamint visszatarthatók, amennyiben a beküldött pályaművek mennyisége vagy minősége azt indokolja.

egyéb feltételek

A pályázók a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadják a pályázati feltételeket.

A pályázók csak saját alkotást küldhetnek be. Az esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli.

Az elfogadott pályaművekből a szervező vándor kiállítást szervez, a visszautasított fotókat a megjelölt határidőig visszajuttatja.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütem megvalósítása projektről készülő kiadványban az elfogadott képeket a kiíró megjelentetheti a szerzők nevének feltüntetésével. A kiadvány megjelenése esetén a pályázat kiírója a kötetből tiszteletpéldányt biztosít. A kiadványban való megjelenéshez kiválasztott képek szerzői a jobb minőségű megjelenés érdekében lehetőséget kapnak, hogy a fotókat digitális állományban is a szerkesztők rendelkezésére bocsássák.

További információ:

A www.kisbalaton.hu weboldalon vagy személyesen az alábbi elérhetőségeken:

Szánthó Éva marketing asszisztens, AQUAPROFIT ZRT.

1051 Budapest, Pauler u. 11., +36 1 472 2130, eva.szantho@aquaprofit.com

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr40567042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása