HTML

Friss topikok

Szerdán ünnepli 25. születésnapját az elektronikus smiley

2007.09.19. 12:32 bellini

Scott Fahlmann, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem professzora vetette elsőként képernyőre a mosolygó arc jelképeként a kettőspont-kötőjel-zárójel kombinációt :-).

Az interneten óriási karriert befutott smiley eredetijét - egy sárga karikában két pont és egy görbe vonal - 1963-ban találták ki egy biztosítócég számára. Fahlmann volt azonban az első, aki komputeres üzenetben vízszintesbe fordított helyzetben alkalmazta a mosolyjelet.

Az évforduló alkalmából a professzor és kollégái Smiley Award címmel diákversenyt hirdettek olyan ötletek díjazására, amelyek a személyközi elektronikus kommunikációt újíthatják meg.

Nyelvészek véleménye szerint a smiley és a többi írásos érzelmi jel (emotikon) segítségével az elektronikus levelezés során olyan hangulati tartalmakat is lehet közvetíteni, amelyekre írásban egyébként nem volna mód.

Fahlmann 1982. szeptember 19-én egy elektronikus bulletinen helyezte el először mosolyát. Az egyetemi szakemberek az on-line humor korlátairól és főleg arról tanácskoztak, miként lehet jelezni írásban, hogy egy megjegyzést nem kell komolyan venni. A professzor a ma már közismert három jelet javasolta annak jelölésére, hogy tréfáról van szó.

Fahlmann mosolyjele a Carnegie Mellon campusáról gyorsan továbbterjedt, átvette a többi egyetem, majd népszerű lett az üzleti életben, és az internet kiépülésével az egész világ elsajátította. A népszerű csevegő programok használói azonban ma már nem szorulnak rá a hagyományos smiley-ra, egy sor emotikon-ábra áll rendelkezésükre a legkülönbözőbb érzelmi állapotok kifejezésére.

MTI

1 komment

Címkék: esemény web internet hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr81170263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása