HTML

Friss topikok

Csapatszellem: hatás alatt

2007.09.06. 11:37 bellini

ISMERT ZENÉSZEK, MEGISMERENDŐ ZENEKAROK

2007. szeptember 15-16. szombat-vasárnap 18 óra

Psycho Mutants feat. Lukács Levente (Másfél)

Diapositive feat. Csipa (Hooligans)

Vad Fruttik feat. Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band)

Propeller Band feat.

Kaukázus feat. Lovasi András (Kispál és a Borz)

Csá, Misi! Feat. Szántó Faszi (Üllői Úti Fuck)

Singas Project feat. Gál Csaba Boogie

 

INGYENES!

 

Az Almássy Téri Szabadidőközpont Budapest legrégebbi koncerthelyszíne. Generációk találtak ott kedvenc zenekart, nagy szerelmet, boldogságtól mámoros éjszakákat. Előttünk egy szezon, mikor ezt felidézheti idős és fiatal: a jövőre 25 éves épület 25 fesztivállal ünnepli megnyitásának évfordulóját .Idén – mert jövőre bezár a Ház, véglegesen – ezért mindegyik fesztivál egy gyertya a ház képzeletbeli és valós születésnapi tortáján. Azonban előttünk még huszonöt ígéret – bár az Almássy megszűnik, mi mindenkit biztatunk: Zárkózz fel! Számolj velünk vissza, búcsúzzunk együtt!

Szeptember 15-én és 16-án (szombat-vasárnap) olyan fiatal zenekarok lépnek fel az Almássy Téri Szabadidőközpontban, amelyek a Ház szervezői szerint mind érdemesek arra, hogy a következő öt évben meghatározó magyar zenekarrá váljanak. Épp ez a fesztivál lényege: ezek az együttesek méltók arra, hogy a vendégművészek közönsége felfigyeljen rájuk.

A kis csapatokat arra kérték, válasszanak ki egy-egy olyan eladót a mai magyar élvonalból, akinek dalai, zenéje nagy hatással volt rájuk. A zenekarok megjelölte előadókat a Ház kereste meg, néhány nóta erejéig szálljanak be a zenekarokhoz, ezzel is támogatva a mai magyar fiatal zenészeket, hiszen ők is azok voltak egyszer. A program nem véletlenül kereszteltetett Csapatszellemnek: a fiatal csapatok a felkért muzsikus és zenekara szellemét meghatározónak tekintik saját pályájuk szempontjából – a felkért muzsikusok pedig a közös próbák során megismerhetik ezeknek a lelkes fiatal zenekaroknak a szellemiségét.

A kétnapos kavalkádban a színpadon felsorolás szerint összesen heten lesznek, mint a gonoszok: a zenekarok és a vendégművészek is. Psycho Mutants feat. Lukács Levente (Másfél), Diapositive feat. Csipa (Hooligans), Vad Fruttik feat. Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band), Propeller Band feat.

Kaukázus feat. Lovasi András (Kispál és a Borz), Csá, Misi! Feat. Szántó Faszi (Üllői Úti Fuck), Singas Project feat. Gál Csaba Boogie.

A Diapositive a Hooligans frontemberét, Csipát hívta meg egy kellemes muzsikálásra: a közös produkció lehetősége jó alkalom szélsőséges stílusok és karakterek ötvözésére. Az így párba állított ellenpontok, a férfi-női hang duettje, a lágy és karcos tónus, a decens valamint az erőteljes színpadi megjelenés, a jazzes és rockos hangszerelés izgalmas és egyedi elegy ezen az éjszakán. A koncert zenei kísérlet a Diapositive zenei világának rockos beoltására, melynek érdekében a koncertprogramban játszott dalok új formában hangzanak majd el.

A nehezen kategorizálhatóság tradició a határfeszegető magyar „heavy sanzon” világában. Mint a Psycho Mutants honlapján írja, „bárki is próbálkozna a zenekar mufajának meghatározásával, kár a gőzért... Hangulatát talán David Lynch és Quentin Tarantino filmjeiben képzelhetjük el, eredeti rock n' roll és western hangzása mellett. Egyes fanatikusok Nick Cave és a 16 Horsepower világát látják a zenekarban. „A füstös, whisky érlelte hangú énekes, karizmatikus frontember, Kamics Zoltán Nick Cave és Tom Waits között félúton. Ha nagyon gonoszak akarunk lenni, azt írhatnánk: ők a magyar Bad Seeds” – írta róluk a sziget.hu. Lukács Levente szaxofont hoz a tangóharmónikával is büszkélkedő zenekari megszólalásba: a kölcsönös rokonszenv zenei csemegét jelent ezen az estén.

A Propeller Band kis közönségkedvenc már most is. Figyelnek is a hallgatóságra: koncepciójuk, hogy a szórakozni vágyó kapjon valami pozitív kisugárzást, életörömet a színpadról. A könnyen szavakba és zenébe önthető önsajnáló műbánat kategóriájú zeneteremtést szándékosan kerülik. És közben jelentős csapatok előtt vállalnak vendégzenélést.

A Vad Fruttik több értelemben is páratlan: talán nincs zenekar Magyarországon, ami annyi tehetségkutatót nyert volna, mint a Vad Fruttik. Ehhez képest még mindig nem világsztárok, pedig az italodiszkótól az elektropunkig terjedő zenei világ, a hipervicces szövegek és a karizmatikus frontember mind erre predesztinálná az együttest. Tövisházi Ambrus kikövetkeztethető választás: az elektropop legismertebb alakja (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi) otthonosan mozog a Vad Fruttik világában.

A Csá, Misi! zenéje, mint írták róla, olyan, mint a tonik. Valaki vagy megérzi az ízét vagy nem. Ügyes kiállások, kellemes figurák és nem túl bonyolult, de hatásos gitár átvezetések teszik szeretnivalóvá a produkciót. Vendégük, Szántó Gábor, aki az Üllői Úti Fuck frontembereként vált alternatív körökben ismertté és népszerűvé, örömmel fogadta a felkérést.

Singas Project – érthető így is: sin gas: ’szénsav nélkül’. A nu jazz project, jazz, break'n'bossa, acid jazz, swing, trip-hop, folk hatások és elemek összetevői buborékmentesen feloldva. Éteri hangú énekesnő, zenével egyenrangú vizuális körítés. Boldog, szomorú dal. Gál Csaba Boogie a meghívottjuk: a több, mint tíz éve zenélő muzsikus a blues felől érkezik a nu jazz világába. Érdekes elegy lesz, ez biztos.

A Kaukázus választása generációs párbeszéd is. A Kispál és a Borz zenei világának hatásait mutató csapat magát Lovasi Andrást kereste meg – együttműködésük a folytatás, folyamatosság egyik szép példájának ígérkezik.

A közreműködő ismert muzsikusok jelenléte lehetővé teszi, hogy a fiatal csapatok a figyelem középpontjába kerüljenek. A fesztivál ingyenes, ezzel is segítve, hogy minél több ember láthassa a fellépőket.

 

15. Diapositive feat. Csipa (Hooligans)

15. Psycho Mutants feat. Lukács Levente (Másfél)

15. Propeller Band feat. Varga Livius (Quimby)

15. Vad Fruttik feat. Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band)

16. Csá, Misi! Feat. Szántó Faszi (Üllői Úti Fuck)

16. Kaukázus feat. Lovasi András (Kispál és a Borz)

16. Singas Project feat. Gál Csaba Boogie

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene esemény magyar buli party rendezvény sztárok énekesek celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr32158705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása