HTML

Friss topikok

Húsvéti készülődés a Duna Televízióval

2010.03.26. 15:27 bellini

A Duna Televízió március 29-től gazdag programmal készül a feltámadás ünnepére. A legkisebbeknek szebbnél szebb mesékkel kedveskedünk, a felnőtteket pedig igényes zenei kínálat várja - többek között nagypéneteken, 23.10-kor Pergolesi Stabat Matere. Ünnepi összeállításunkban olyan tévéfilmekkel találkozhatnak, mint a Feltámadás (húsvét vasárnap 20.00-kor ) vagy a II. János Pál Jon Voighttal a főszerepben (csütörtök 15.15-kor). Természetesen az ünnepkör kultúrtörténetét számos ismeretterjesztő- és dokumentumfilmmel is körüljárjuk. Nagypénteken, XVI. Benedek keresztúti ájtatosságát közvetítjük a római Colosseumból 21.05-től, húsvét vasárnapján, délben pedig élőben láthatják a pápai Urbi et Orbi áldást a Vatikánból.
 
 
A Duna Televízió különleges koncertfelvételekből ünnepi programot állított össze zenekedvelő nézőinek.
Március 29-én, hétfőn 8:30-kor a Rajkó Művészegyüttes Zenekara a római Santa Maria in Trasteverében előadott koncertjét vetítjük. Péteken 23:10-kor a Stabat Mater Pergolesi dallamán szólal meg, előadók: Pro Musica leánykar, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok.
Húsvét vasárnapján Élő népzene sorozatunkban Sióagárdra látogatunk, majd 21:35-kor Mozart Exultate, Jubilate-ját, 00:55-kor pedig Respighi, Róma ünnepeit hallhatják a nézők. Húsvét hétfőn Ünnepi hangversenyt láthatnak az ötéves Művészetek Palotájából a Nemzeti Filharmonikusok és Kocsis Zoltán közreműködésével.
 
II. János Pált minden idők legkedveltebb és legkarizmatikusabb pápájának tartják. A Szentatyára a II. János Pál című, csütörtökön induló lengyel-olasz-amerikai tévéfilm-sorozattal emlékezünk. A címszereplőt ketten alakítják: Cary Elwes játssza a fiatal Karol Wojtylat, míg II. János Pál szerepét az Oscar- és Golden Globe-díjas Jon Voightra osztották.
1981. május 13. A római Szent Péter Bazilika előtt hatalmas tömeg gyűlik össze. Mindenki a pápát ünnepli, vele akar kezet fogni. Azonban egyszer csak eldörren egy lövés, és a Szentatya összeesik… Az első részt nagycsütörtökön 15:15-kor láthatják, a további epizódokból pedig nagypéntekre és nagyszombatra, sőt a következő hétre is jut majd.
Lev Tolsztoj regénye alapján készült a Feltámadás című olasz tévéfilm. A művészi-irodalmi adaptációikról híres Taviani fivérekezúttal sem okoznak csalódást. A főszerepben: Stefania Rocca, Timothy Peach és Marina Vlady. A filmet húsvét vasárnap és hétfőn láthatják nézőink.
 
Az ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek iránt érdeklődőkre is gondolt a Duna Televízió. Kedden 15:10-kor kezdődik a Húsvét Máltán című magyar ismeretterjesztő film. Egy apró sziget rengeteg templommal és rengeteg évszázados hagyománnyal. A Húsvét Hamvazószerdától hétfőig tartó eseményeibe való bepillantás kissé azt is érzékelteti, miért jobbak Máltán az emberek, miért elenyésző a bűnözés és miért nincs munkanélküliség.
Pénteken 14:15-kor a Vatikán titkaiba avatjuk nézőinket. A dokumentumfilm-sorozat e része a Sixtus-kápolna történetét mutatja be.
A szombaton délben keződő Isten kezében című műsorunkban két híres ausztriai zarándokhelyet mutatunk be: a magyar vonatkozásai miatt is érdekes Mariazellt és Lorettomot.
A lourdes-i barlang mellett állnak Maria de Faykod magyar származású szobrásznő márványszobrai, a keresztút stációi. Őt és munkáját mutatja be a szombaton 13:50-kor kezdődő Lourdes, avagy a feltámadás útja című dokumentumfilm.
A Sabbatum sanctum, azaz a Fiúisten szent szombatja már a feltámadás várakozásában telik. A felvidékiek és délvidékiek várakozását, készülődését mutatjuk be a vasárnap 06:45-kor kezdődő Húsvéti készülődés Délvidéken... a Felvidéken műsorunkban.
Vasárnap 03:45-kor a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó híres festmények, szobrok, versek és zeneművek alkotnak egységes egészet a Húsvét titka című műsorunkban.
Húsvét hétfőn, még a locsolkodás előtt várjuk Önöket a Hímes tojás csak annak jár... című magyar ismeretterjesztő filmmel (6.55-kor)', melyben megelevenednek az ünnepnapok ma is élő népi hagyományai: a határkerülés, a zöldágazás, virágozás vagy a kakasütés. A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban évek óta gyűjtik a diákok lakóhelyük népszokásait, hagyományait. Így a húsvéti locsolóverseket is, amelyekből csinos kis kötetet jelentettek meg. Ebből a gyűjteményből szólalnak meg a legjellegzetesebbek, fiatalok előadásában. Este 19.00 órakor A kereszt művészete címmel angol ismeretterjesztő filmet mutatunk be. A film áttekinti, milyen új és új kifejezési formákon ment át a kereszt, a kereszthalál képe a századok folyamán, az ókeresztények által használt motívumoktól a reneszánsz festők, Michelangelo vagy Rafaelo grandiózus interpretációin át az olyan modern alkotók formabontó műveiig, mint Munch, Chagall vagy Dalí.
 
Most versműsoraink is a húsvéti készülődést szolgálják. Pénteken a Kívánságkosár közben elhangzik Juhász Gyula, Az utolsó vacsora, előadja: Kállóy Molnár Péter. Pénteken 02:00-től Illyés Kinga adja elő Wass Albert, Nagypénteki siratóját, ennek ismétlését láthatjuk szombaton 11:50-től. Szombaton 01:30-kor Weöres Sándor, Mária siralma című költeményét Takács Kati adja elő. Ismétlés: vasárnap 12:35.kor.
 
A húsvéti szünet idejére a gyermekeknek is szántunk érdekes délelőtti programokat. Reggelente Szünidei matinéval várjuk őket. Csütörtökön 08:55-től és Pénteken 10:10-től az Ördögi szerencse cseh sorozat egy-egy részét nézhetik a lurkók.
Szombaton 7:45-től: Kicsi Maciusz király, Hókusz - Pókusz Cirkusz, Norvég népmesék, Bambi sorozatokból láthatnak egy-egy részt. Húsvét hétfőn8.40-korigazi klasszikus, Lázár Ervin A Négyszögletű kerek erdő című meséjének filmváltozata várja az apróságokat, majd 8.55-től a kiskamaszonak ajánlunk egy remek kanadai játékfilmet, a Holdfénykeringőt. Délután, 13.50-kor pedig a Kis Vukot tűzi műsorára a Duna Televízió.
A tavaszi szünet hátralevő részében is számíthatnak ránk a gyerekek, a matiné-sorozat folytatódik ezen a héten is!
 
A Szentatya, XVI. Benedek pápa nagypéntek éjszakáján Rómában, a Colosseumnál tart szokásos keresztúti ájtatosságot a római hívek tízezreivel együtt. Az imádságos együttléten lélekben végigjárjuk Jézus szenvedésének az útját, és megemlékezünk kereszthaláláról. Kommentátor: Vértesaljai László SJ. Közvetítésünk pénteken 21:05-kor kezdődik.
Szombat 07:00kor az Élő egyház című műsorunkban vándorolni hívjuk Nézőinket. Lássuk, hogyan ünnepelnek ma a Kárpát-medencében és a nagyvilágon!
Húsvét vasárnapján 10 órától élőben közvetítjük Székről (Erdély) a református istentisztelet. Sallai Márton református lelkész hirdeti az igét.
Délben a pápa Urbi et Orbi áldását közvetítjük Vatikánból. Az áldás teljes búcsút jelent azoknak, akik hittel fogadják. Meghallgatjuk a Szentatya húsvéti üzenetét, amelyben a Feltámadt Krisztus örömhírét, és békességszerző szeretetét adja hírül a világnak.
12:40-től az Élő egyház-ban újra tudósítunk a Kárpát-medence és a nagyvilág vallási eseményeiről.
Idén húsvétkor a Kívánságkosár Székre látogat. Az erdélyi mezőségen még őrzik az évszázados hagyományokat, él a zene, hordják a viseletet. Ősi szokások, eredeti zene és tánc, és ahogy már megszokhatták, sok meglepetés várja a Kívánságkosár nézőit! A Húsvéti Kívánságkosárba, vasárnap 14 órától szeretettel várja Önöket Katona Erika és Morvai Noémi!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr411870765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása