HTML

Friss topikok

Lengyel Szeptember a Duna Televízióban

2009.09.10. 17:47 bellini

Két nép, két barát – közös történelmi sors. A második világháború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek Magyarországra, amely a németek neheztelése ellenére befogadta a menekülőket. A Duna Televízió Lengyel Szeptember elnevezésű ünnepi műsorfolyamával a tragédia 70. évfordulójára emlékezik. Beszélgetések, dokumentum- és játékfilmek – lengyel élmények egész hónapon át csatornánk programján.
 
A hónap folyamán aktuális műsoraink (Híradó, Kikötő, Kívánságkosár) rendszeresen beszámolnak a Lengyel Szeptember eseményeiről, szeptember 13-án Arcélek című műsorunk (11.00) vendége Joanna Stempińska asszony, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete lesz, valamint népszerű műsorunk, a Kívánságkosár 22-én, 11.30-kor jelentkező adása is Lengyelországgal foglalkozik. Szeptember 13-án, vasárnap 13.00-kor szentmisét közvetítünk a Budapest-Kőbányai Lengyel Templomból, szeptember 14-én, hétfőn 21.00-kor pedig Polak-Węgry címmel vetítünk dokumentumfilmet a két ország II. világháborúban létre jött kapcsolatairól. E havi filmkínálatunk is az ünnepi műsorrendhez alkalmazkodik: 16-án, szerdán 21.30-kor a Katyn, 20-án, vasárnap 22.20-kor a Négy éjszaka Annával, majd 27-én, vasárnap 21 órakor a Kis Moszkva című lengyel játékfilmek kerülnek képernyőre.
 
1939. szeptember 1-jén Németország lerohanta Lengyelországot, majd a Molotov-Ribbentrop paktum záradékában foglaltak alapján a Szovjetunió jogot formált az ország keleti területeinek megszállására. A két szomszéd által együttesen indított háború következtében a fiatal lengyel állam megszűnt létezni. Közvetlenül a háború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek hozzánk, s Magyarország a németek neheztelése ellenére is befogadta őket. A menekültek ügyeinek intézését id. Antall József kormánybiztos irányította. A tragédia 70. évfordulója alkalmából a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége számos lengyel és magyar intézmény összehangolt együttműködésével Lengyel Szeptember címmel, négy héten át tartó rendezvénysorozatot kezdeményezett. A Duna Televízió, amelyet – első magyar intézményként – a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma 2006-ban a lengyel kultúra megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért Miniszteri Oklevéllel tüntetett ki, önálló programmal vesz részt a megemlékezés sorozatban.
 
A hónap folyamán aktuális műsoraink (Híradó, Kikötő, Kívánságkosár) rendszeresen beszámolnak a Lengyel Szeptember eseményeiről, szeptember 13-án Arcélek című műsorunk (11.00) vendége Joanna Stempińska asszony, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete lesz, valamint népszerű műsorunk, a Kívánságkosár 22-én, 11.30-kor jelentkező adása is Lengyelországgal foglalkozik.
 
Szeptember 13-án, vasárnap 13.00-kor lengyel-magyar szentmisét közvetítünk a Budapest-Kőbányai Lengyel Templomból, amelyet a testvéri segítségnyújtás emlékére tartanak, hogy ily módon emlékezzenek meg a II. világháború fájdalmas és hősies cselekedeteiről, amikor számtalan lengyel hagyta el hazáját és menekült Magyarországra, hogy menedéket leljen.
 
Szeptember 14-én, hétfőn 21.00-kor levetítjük a Polak-Węgry című dokumentumfilmet, amely a II. világháborúban létrejött és azóta inkább csak a lengyel, mint a magyar köztudatban élő kapcsolatokat idézi fel, illetve azt a segítséget, amelyet a magyar állam nyújtott a német megszállás elől hazánkba menekülő lengyeleknek.
 
E havi filmkínálatunk is az ünnepi műsorrendhez alkalmazkodik, 16-án, szerdán 21.30-kor a Katyn című játékfilm kerül újra képernyőre. Andrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmje, a Katyn a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú, reménytelennek tűnő évekig várt.
A Molotov-Ribbentrop paktum értelmében, miközben Lengyelország a Wehrmacht túlerejével küzdött, 1939 szeptemberében a szovjet csapatok lerohanták a kelet-lengyel területeket. 230 ezer lengyel katona került ekkor orosz hadifogságba. Közülük az oroszok 22 ezer tisztet – egyúttal a lengyel értelmiség színe-javát, többségében tartalékos tiszteket, akik tanárként, egyetemi professzorként, mérnökként vagy orvosként élték volna életüket békeidőben – mészároltak le a katyni erdőben létesített fogolytáborban, köztük a rendező édesapját, Jakub Wajda századost is.
Több mint hatvan évnek kellett eltelnie, hogy a Kremlben beismerjék: a tömeggyilkosságot a szovjet kommunista párt politikai bizottsága rendelte el, Sztálinnal az élen. Wajda szempontjai azonban mentesek a napi politikától: „Ez egy gyászfilm, egy elégia, amely azt mutatja be, hogyan történt a tragédia. Nem politikai film, mert ami történt, túl fájdalmas, túl tragikus ahhoz, hogy bárki politikai célokra használja Lengyelországban vagy bárhol másutt” – mondja filmjéről, melyet 2008-ban Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.
 
20-án, vasárnap 22.20-kor a lengyel kinematográfia immár nagy öregjének számító Jerzy Skolimowski új remekét, a Négy éjszaka Annávalt mutatjuk be. A film főhőse, Leon egy kisvárosi kórház hulladékégetőjében dolgozik. Szenvedélyesen beleszeret az egyik ápolónőbe, Annába. Először csak az ablakon át figyeli, de aztán éjjelente belopódzik a szobájába, nézi alvás közben, virágot visz neki. A rendőrség azonban felfigyel Leonra, és őrizetbe veszi, pedig ő csak Anna közelében akar lenni.
 
27-én, vasárnap 21 órakor Waldemar Krzystek tavaly Gdyniában fődíjat nyert Kis Moszkva című játékfilmjét tekinthetik meg nézőink. Kis Moszkvának azt a kisvárost nevezték Lengyelországban, ahol a több ezres létszámú orosz csapatok állomásoztak. Ide érkezik 1967-ben a fiatal repülőtiszt, Jura feleségével, Verával.
A gyönyörűen éneklő asszony és egy lengyel tiszt egymásba szeretnek. Hiába Vera kezdeti tiltakozása érzelmei ellen, a flörtből szerelem lesz. Végzetes, mindent elsöprő szerelem, amely az adott körülmények között csak tragédiával végződhet. A tragikus szerelem valódi történetét az asszony lánya és férje már csak akkor képesek kideríteni, amikor az orosz csapatok elhagyták Lengyelországot. A Kis Moszkva műfaját tekintve melodráma, de mégis érdekes azoknak is, akik nem csak a könnyeket fakasztó szerelemre kíváncsiak, hanem a közelmúlt történelmére is.
 
Az ünnepi műsorfolyamot Grzegorz Łubczyk néhány évvel ezelőtt forgatott dokumentumfilmje, a Lengyel Wallenberggel zárja szeptember 28-án, 21 órakor. A film főhőse, az 1894-ben született Henryk Slawik. A lengyel Wallenbergként ismert férfi a II. világháború elején kezdte meg embermentő tevékenységét, a lengyelországi menekültek Magyarországra telepítését id. Antall Józseffel szervezte meg. A film bemutatja a karizmatikus személyiség életútját, akinek több tízezren köszönhetik életüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr441373408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása