HTML

Friss topikok

Századik adásához érkezett az MTV rendszerváltó műsora

2009.08.01. 07:10 bellini

Négy hónapja indult a Magyar Televízióban a rendszerváltás hétköznapjait felidéző műsor, a Memento ’89. Az esténként öt percbe sűrített történelem a húsz évvel ezelőtti eseményeket idézi fel napról napra a kortársaknak, és azoknak, akik okulni kívánnak a közelmúltból. Augusztus 4-én már a 100. adást láthatják a tévénézők.
 
A Magyar Televízió március 15-én indította el a rendszerváltás korszakával foglalkozó műsorát, a Memento ’89-et. A naponta öt percben, a hét öt napján jelentkező összeállítás az MTV gazdag archívumából válogat, napról napra végigkövetve a húsz évvel korábban történteket. Az 1989-es történelmi fordulatot ugyanis nemcsak az emlékezet, hanem filmszalag is megőrizte. A Magyar Televízió Híradójának felvételeiből percnyi pontossággal feleleveníthetők a rendszerváltás eseményei.
A Közéleti Főszerkesztőség műsorának vezérfonala az 1989-es év, és napra pontosan idézi fel a 20 évvel ezelőtt történteket. A rendszerváltás pontos krónikája bontakozik ki Híradó-részletekből, de a rövid bejátszások ennél is többet mondanak el a korabeli Magyarországról, a politikai csatározásokon túl például a társadalmi összefogásról is.
 
A világpolitikai hírcsokor a történelemformáló nemzetközi eseményekre fókuszál. Az immár klasszikussá váló filmkockákon felvillannak a gorbacsovi peresztrojka mindennapjai: Szolzsenyicin rehabilitálása, Szaharov beszédei, Walesa és a Szolidaritás elsöprő sikere, a Vencel téri tüntetések Prágában, a Tienanman téri kínai diákvérontás, és az NDK menekültek áradata hazánkban. A Memento ’89 hírei között a határon túli magyarsággal kapcsolatos információk is kiemelt helyet kapnak.
Az augusztus 4-ei, 100. adásból a nézők arra emlékezhetnek, hogy két évtizede Románia e napon hívta vissza magyarországi nagykövetét, s folyamatosan húzzák a szögesdrótokat a két ország határán. Ide tartozó hír, hogy a román határőrök fegyvert is használnak a zöld határon menekülők ellen. Egy jellemző életkép is bekerült a műsorba: miközben a Balaton partján a hazai fürdőzők kis helyen zsúfolódnak össze, addig a Szovjet Néphadsereg és az MSZMP számára fenntartott partszakaszok üresek. A 100. adás két kulturális hírrel, egy erdélyi fotókiállítás és Kunkovács László fotótárlatának bemutatásával zárul.
 
Háttér:
Az 1989-es események egész évben az MTV műsorainak fókuszában állnak. A húszéves jubileum alkalmából indult el a Visszajátszás és a Memento című sorozat, a kelet-európai rendszerváltások filmjeit bemutató 89-es Filmklub, valamint egész napos műsorfolyamban emlékezett meg a köztévé Nagy Imre és társai június 16-i újratemetéséről, csakúgy, mint a Vasfüggöny lebontásának évfordulójáról
  
Memento ’89 100. adása 2009. augusztus 4-én (m1, 22.45)
Felelős szerkesztő: Beke Mihály
Szerkesztő: Bakos Katalin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr361280915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása