HTML

Friss topikok

Vasárnapi tévészínház - Vígjátékok Moliere-től Móriczig az m1-en

2009.07.03. 14:19 bellini

 

Könnyed délutáni előadásokkal várja nézőit vasárnaponként a Magyar Televízió. Móricz, Csiky Gergely, Moliere vagy éppen Pirandello klasszikus komédiáiban, habkönnyű bohózataiban és fergeteges vígjátékaiban népszerű színészeinket láthatjuk viszont.
 
Leleményesen kidolgozott cselekmény, szellemes párbeszédek, kacagtató félreértések – ez a közös receptje a Magyar Televízió vasárnap délutáni kínálatában szereplő színházi felvételeknek és tévéjátékoknak. A Száz év ­– Játék a színház című, tavaly bemutatott játékos színházi vetélkedő epizódjai után egy-egy klasszikus magyar színházi felvételt vetít az m1. A komédiák jól ismert szerepeit olyan nagyszerű színészek alakítják, akiket ilyen fiatalon már csak ezekben az előadásokban láthatunk.
 
A vetélkedő két világháború közti kabarét felidéző epizódja után például Georges Feydeau egyik legnépszerűbb darabja, a Bolha a fülben 1976-os vígszínházi felvételét vetíti július 5-én az m1 (14.30). A frenetikus bohózatban Bárdy György, Béres Ilona, Ernyei Béla, Tordy Géza és Szegedi Erika játékából derül ki, mekkora bonyodalmat okozhat egy téves címre küldött hózentróger. 
 
Következő vasárnap, július 12-én Szabó Gyulát láthatják a nézők Csiky Gergely Mukányi című szatirikus vígjátékánakegyszerre nevettető és szánalmat keltő címszerepében (13.30). A Szentendrei Teátrum 1982-ben rögzített előadása a rangkórság, a karrierizmus és korrupció komédiája. A műveltségi vetélkedő játékosai a Vígszínház egykori igazgató-főrendezője, a klasszikus irodalmi filmadaptációiról is ismert Várkonyi Zoltán színházát idézik fel az előadás előtt.
 
A modern komédia megteremtője, Moliere színházáról, illetve Magyarországon rendszeresen játszott darabjairól szól a színházi vetélkedő július 19-i adása. Utána Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és lencse cíművígjátékát láthatják az érdeklődök (16.25). Leonidát, az esküvők és lakomák örök hívatlan vendégét Sinkovits Imre alakítja az 1985-ös tévéjátékban, olyan színészkollégákkal falatozva végig az előadást, mint Tolnay Klári, Almási Éva, Körmendi János vagy Márkus László.
 
A tévedések vígjátékának mesterét, Shakespeare-t és színházát idézik meg július 26-án a Játék a színház vendégei, majd – délebbi tájakra evezve – Luigi Pirandello Csocsó című színműve következik a válogatásban (14.00). A fondorlatos történet középpontjában három váltó, pontosabban azok visszaszerzése áll – az Irodalmi Színpad 1968-as előadása Garas Dezsővel, Kaló Flóriánnal és Medgyesi Máriával igazi kuriózum.
 
A vasárnapi tévészínházi sorozat augusztusban is folytatódik a Magyar Televízióban. A válogatásban szerepel Moliere Tartuffe-jének 1985-ös várszínházi előadása Bubik István, Kállai Ferenc és Béres Ilona főszereplésével, Szakonyi Károly Hongkongi parókája a Nemzeti Színház 1979-es felvételén Sinkovits Imre, Máthé Erzsi és Őze Lajos alakításában, valamint Móricz Zsigmondtól a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és Tamási Árontól az Énekes madár.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr281224503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása