HTML

Friss topikok

Az MTV-nél zsűrizik az Emmy-díjakat

2009.06.17. 18:26 bellini

Az Emmy-díjakat kiosztó Nemzetközi Televíziós Akadémia a Magyar Televíziót kérte fel arra, hogy a nemzetközi Emmy-díjak európai középzsűrizését megszervezze. Június 17-én, szerdán az MTV óbudai székházában két, neves szakemberekből álló zsűri is összeül, hogy Rudi Zoltán és Bányai Gábor irányításával a tévésorozat és a reality-jellegű szórakoztató műsorok kategóriában jelöléshez segítsék a legjobbakat.
 
A televíziótársaságok a világ minden tájáról nevezik kiemelkedő produkcióikat a filmes Oscar és a tévés Emmy társdíjára, a nemzetközi Emmyre, amelynek zsűrizésében az idén a Magyar Televízió is részt vesz. Az Amerikán kívül született tévés műsorokat elismerő díjakat 1969 óta osztják ki, ekkor alakult meg a Nemzetközi Televíziós Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences, IATAS). A szervezetnek több mint 500 tagja van a világ közel 70 országából. A nemzetközi Emmy-díjakat november végén New York-ban adják majd át a harminchetedik alkalommal megrendezett gálán, ám ezt még a világ minden kontinensén zajló elő- és középzsűrizések előzik meg.
 
A Nemzetközi Televíziós Akadémia maga bízza meg elismert tagjait a zsűrizés megszervezésével és lebonyolításával. Az idén két magyar tagjukat, Rudi Zoltánt, az MTV igazgatóját és Bányai Gábort, a Nemzetközi Emmy Bizottság tagját kérték fel, hogy irányítsák két kategóriában is az eredetileg nem angol nyelven készült művek zsűrizését. Az akadémiával együttműködésben a két magyar tévés szakember választotta ki a zsűritagokat, akik között magyar és külföldi szakértőket is találunk.
 
Rudi Zoltán, az MTV stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója elmondta: „Az Emmyvel a minőséget és a szakértelmet díjazzák, és én büszke vagyok arra, hogy ebben a döntési folyamatban a Magyar Televízió is szerepet kapott. Úgy vélem, a zsűrizésre való felkérés azt is bizonyítja, hogy van helyünk a világ médiatérképén. Hogy nem csak beszélünk, hanem keményen dolgozunk is a túlélésért.”
 
Az Akadémia minden évben 15 kategóriában oszt ki díjakat. A magyarországi válogatás során két kategóriában is zsűriznek. A szakemberek elé már csak azok a művek kerülnek, amelyeket az előzsűri alkalmasnak talált. A Budapesten összeülő döntnökök egy-egy produkciót javasolnak Emmy-jelölésre a tévésorozat (telenovella), illetve a reality-jellegű szórakoztató műsorok (non-scripted entertainment) kategóriából. A végleges jelölteket októberben jelentik be Cannes-ban.
 
2009-ben több magyar alkotást is beneveztek a rangos megmérettetésre. Az esélyesek között van az MTV közéleti műsora, a Szempont, Moldoványi Ferenc többszörös díjnyertes A Másik Bolygó című alkotása, és az ukrán genocídiumról szóló Holodomor, Hegedűs István és Hídvégi Igor munkájais.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr121191691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása