HTML

Friss topikok

Válogatás a Magyar Televízió karácsonyi műsoraiból

2008.12.11. 09:16 bellini

A közszolgálati televízió idén is gazdag programkínálattal kedveskedik nézőinek. Az MTV szerkesztői tartalmas, az ünnep lényegét kifejező műsorokkal díszítik fel a karácsonyfát.

 

Az ünnepi előkészületek jegyében készült a Tanúságtevők december 21-ei műsora, amelyben Fila Béla teológus beszél a Szentíráshoz való személyes kötődéséről a Biblia Évében (m1, 10.00, ismétlés m2, 13.41).

Az Átjáró december 22-ei adása (m2,11.30) Kurbel Alice történetét tárja a nézők elé. Az idős hölgy édesanyja halálos ágyánál tett ígéretet eltűntnek hitt bátyja felkutatására, s 58 év után megtörtént a csoda: Sydneyben rálelt az elveszett családtagra. Az MTV 2001 óta követi nyomon a megható, a szeretet erejéről tanúskodó történetet.

A december 24-ei összeállítások már a szentestéhez kötődnek. Délidőben a nemzeti főadón a horvát nemzetiségi magazin a hagyományos karácsonyi koncertet sugározza. Kora este az m2-n a természet harmóniáját lopja a műsorok közé a Biblia növényei sorozat Karácsonyi kert című epizódja, amely az ünnepkörhöz kapcsolódó növényeket mutatja be, például a tömjént, a mirhát, a szőlőt és a cédrust (m2, 18.20). A műsor ezután a Vatikáni koncerttel folytatódik, melyben a karácsony bensőséges hangulatát olyan világsztárok idézik meg, mint Sarah Brightman, Bryan Adams vagy Tom Jones. Vacsora után, 21 órakor a nézők a Kinek a papné című filmbe kapcsolódhatnak be. A vígjáték kétértelmű címe ellenére is ajánlható a jeles napra, hiszen a történet Henry Biggs atya meglehetősen rossz állapotban levő temploma és a gyülekezet körül bonyolódik, s a nézőket az Oscar-díjas Denzel Washington és a széphangú énekesnő, Whitney Houston nevettetik meg. A karácsonyi éjféli misét idén a dömösi Szent István plébániatemplomból közvetíti az MTV. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Székely János püspök, akit ez év januárjában szenteltek fel. Választott jelmondata Szent Lukácsot idézi: „Mindenki Őérte él”, címerén pedig a betlehemi jászol és Krisztus keresztje látható.

Karácsony napján az evangélikus istentiszteletet közvetíti a győri Öregtemplomból tíz órakor mindkét csatorna. Az igét hirdető Ittzés János elnök-püspök gondolatai is a karácsony csodájához kötődnek: „a Gyermekben testté lett Ige megnyitja az Istenhez vezető utat, vagyis a kegyelem lehetőségét”. Ezután Kisember születik címmel, Sütő András ismert önéletrajzi ihletésű művének televíziós változatát tűzte műsorára az m2 csatorna. Délben a nézők a hagyományos Urbi et Orbi áldást láthatják Rómából, majdaz m2 az ugyancsak klasszikus Isten rabjait vetíti. Gárdonyi örökbecsű regényének 1942-ben készült filmadaptációjában Bulla Elma, Szilassy László és Lehotay Árpád játsszák a főszerepeket. Az esti programban Jézus, az ember fia címmel Markó Iván táncoratóriuma eleveníti fel a balett nyelvén a szenvedéstörténetet, majd Mozart, Bach, Händel, Vivaldi és más klasszikusok művei hangoznak el a Karácsonyi koncert Jeruzsálemben című egyórás összeállításban.

December 26-ától például a galgóci betlehemről vagy a legismertebb keresztény karácsonyi dalról, a Csendes éjrőlkészített ismeretterjesztő film és sok más program szolgálja a karácsonyi elmélyülést és a kulturált szórakozást.

Csermák Zoltán

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv karácsony hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr80816715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása