HTML

Friss topikok

Anton Haneberg hagyatéka

2008.11.17. 10:17 bellini

Hatvanhárom évvel a háború után küldte el az MTV-nek két elesett német katona iratait a Sírjaik hol domborulnak? című műsor  nézője. Az egyik irattárca tulajdonosának rokonait már megtalálták a szerkesztők.

 

Nem lehetett felindultság nélkül forgatni a Sírjaik hol domborulnak? című műsornak küldött levél tartalmát. Két elesett katona emlékei hullottak ki a borítékból. Az egyik okmánya olvashatatlan, a másikból viszont egy 29 éves fiatalember életének utolsó hetei rekonstruálhatók. Anton Haneberg rangidős tizedes 1945 februárjában lakhelyére, Oberstdorfba kapott szabadságot. Az utolsó boldog családi együttlétről számos téli fénykép árulkodik. A fiatalember feleségével, Johannával sétál kettesben és síel vadregényes tájakon, Theodor nevű négyéves kisfiával a nyakában gyalogol az ösvényen. Február végén, amikor visszatért Nyugat-Magyarországra, szolgálati helyén harcok dúltak.

 „Hatévesen szenvedtem át a Nádasd környéki véres csatákat – emlékezik a hatvanhárom éve történtekre Nordovics Imre, a levél küldője. - A falu határában három német katona szakadt le hadtestétől, akik motorjukat hátrahagyva menekültek az oroszok elől. Anton Haneberg tüdőlövést kapott, s azonnal meghalt.”

A tizedes valószínűleg korábban elveszthette az iratait, mert a lövés nem hagyott vérnyomokat a tárcán. A Nordovics család évtizedekig őrizte a papírokat. Imre a bátyja halála után döntötte el, hogy az általa is gyakran nézett, Sírjaik, hol domborulnak? műsor munkatársainak küldi el a dokumentumokat.

 „Megtiszteltetésnek, s közös munkánk eredményének tekintjük, hogy az elhunyt családjának felkutatására minket kért fel a levélíró – értékeli a csomag jelentőségét Havasi János, szerkesztőségvezető. – Ez a bizalom kötelezett minket, hogy felleljük a még élő családtagokat, és felkutassuk a másik irat hozzátartozóit is.”

A műsor szerkesztője azonnal felvette a kapcsolatot a bajorországi kisváros, Oberstdorf önkormányzatával, s nem sokkal később a család telefonszáma is a kezében volt.

„Ifjabb Anton Haneberg vette fel a telefont – emlékezik a megható pillanatra Noll Katalin. - Ekkor derült ki, hogy az elesettnek a februári szabadságolás után kilenc hónappal újabb gyermeke született. Ő volt a vonalban. Hangjában a teljes megdöbbenés és az öröm keveredett, mivel édesapját eltűntnek hitte, s tőlünk tudott meg többet további sorsáról.”

A Sírjaik hol domborulnak? forgatócsoportja november 17-én adja át az iratokat a családnak. A történetről dokumentumfilm készül, amelyben láthatóak leszneka nádasdi temetőben készült felvételek is, ahol egy ismeretlen német katona sírját gondozzák a helybeliek. A további kutatásokról és az esetleges exhumálásról Haneberg család dönt majd.

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr91773242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása