HTML

Friss topikok

Szabó Magda emlékére

2008.11.12. 10:06 bellini

”…öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd nevemet!”    
2008. november 16., vasárnap, M1, 16.40
Emléktöredékek Szabó Magdáról     

„Ajándékomat megbecsüld” – írja Szabó Magda egyik versében. A film alkotói szót fogadtak.

2006 decemberében Mondello-díjjal tüntették ki a magyar írónőt Palermóban Az ajtó című, 1987-ben írt művéért. Ekkor kezdte forgatni Siklósi Szilveszter portréfilmjét Szabó Magdáról. Interjúkat készített az írónő barátaival, pályatársaival, írókkal, rendezőkkel, azokkal, akik közel álltak hozzá. Beszélgetett Szabó Magdával, és beidézte korábbi interjúit, sőt az írónő regényeinek filmadaptációiból, így az Abigélből és a Régimódi történetből is bejátszott részleteket. Szabó Magda időközben váratlanul elhunyt, így lett a portréból emlékfilm.

Az ilyenkor szokásos „pátoszt, hamiskodó emelkedettséget” azonban igyekeztek kerülni az alkotók. „Szabó Magda a magánéletében, a közéleti tevékenységeiben, de legfőként műveiben ez ellen dolgozott. Szelleméhez akkor vagyunk hűek, ha teljes életet élő emberként, tehát a hétköznapjaiban és a műveiben eredeti gondolkodású és életvitelű alkotó emberként jelenítjük meg” – mondja a rendező. Siklósi Szilveszter 70 perces portréfilmjét Szabó Magdáról november 16-án, vasárnap délután vetíti a Magyar Televízió egyes csatornája.

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr98764783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása