HTML

Friss topikok

Tokióban mutatták be a kék rózsát

2008.10.31. 16:50 bellini

Tokióban mutatták be a világ első kék rózsáját, melyet genetikai módosítással hoztak létre. A genetikusok az árvácska kék pigmentjét szintetizáló génjét vitték át a rózsába.

A Tokiói Nemzetközi Virágkiállítás (IFEX) keretén belül mutatták be a világ leső kék rózsáit, adja hírül a Telegraph. A virágokat jövő évben hozzák kereskedelmi forgalomba.

"Ez az első alkalom, hogy a közönségnek is megmutatták a kék rózsát." - nyilatkozta Megumi Mitsunaga, az IFEX szóvivője.

A kék rózsát a japán Suntory cég ausztráliai leányvállalata kísérletezte ki. A cég 1993 után három milliárd jennek megfelelő pénzösszeget költött a kék rózsa, a kék szegfű és más kék színű virágok kikisérletezésére.

A kutatoknak sikerült a rózsa génjeibe beültetmi a Delphinidin pigmentet, amely a kék színért felelős. Az első kék rózsákat laboratóriumi körülmények között hozták létre, négy évvel ezelőtt.

A cég jövő év során hozza majd forgalomba a kék rózsát, melynek piaci kereslete az elemzők szerint eléri a 30 milliárd jent.

A rózsát már 5.000 éve termesztik, 25.000 faja létezik, színkombinációban pedig a legelterjedtebb a piros, rózsaszín, sárga és a fehér.

Szólj hozzá!

Címkék: hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr2742560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása