HTML

Friss topikok

Kortárs kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában a Pannon támogatásával

2008.10.31. 14:15 bellini

A Magyar Nemzeti Galériában 2008. október 31-től látható kiállítás a kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb hazai magángyűjteménye, az Irokéz Gyűjtemény anyagából mutat be válogatást. A gyűjtemény az 1990 körül színre lépő fiatal művésznemzedékkel kezdődően mutatja be a kortárs magyar művészet alakulását.

„A Pannon 15 éve a Magyar Nemzeti Galéria főtámogatója. Bár számos kortárs kiállítást láthatott már a Galéria közönsége, a mostani mégis rendhagyó esemény, hiszen a kiállítás egyben egy kortárs magángyűjtemény bemutatkozása is: egy olyan magángyűjteményé, amelynek alkotásai mind 1990 után jöttek létre. Itt a szó legnemesebb értelmében válik közkinccsé egy magán kollekció, s muzeális értékké a legfrissebb kortárs művészet.” – nyilatkozta a kiállítás megnyitóján Dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. „A Pannon már 2006 óta támogatja az acb Kortárs Művészeti Galériát, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Nemzeti Galéria ismét letette a voksát a mai alkotások mellett. Külön öröm számunkra, hogy a mostani kiállítás anyaga szorosan köthető az acb Galériához, így a Pannon által támogatott két képzőművészeti irányzat, a kortárs és a klasszikus művészet fonódik most össze” – tette hozzá.

Az Irokéz Gyűjtemény neve a két tulajdonos, Pados Gábor és Pajor Zsolt által alapított Írókéz Papír- és Írószer Nagykereskedelmi cég nevéből származó szójáték. A Magyar Nemzeti Galériában megrendezett kiállítás az Irokéz gyűjtemény következetes, a művészeti közeg változásaira érzékenyen reagáló gyűjtemény-gyarapító munkát kívánja dokumentálni. Ugyanakkor a kollekcióba bekerült munkákból kiindulva, azokat csoportosítva szeretné felvázolni a közelmúlt magyar művészetének és a kortárs tendenciáknak egy lehetséges, a 90-es évek elejétől napjainkig terjedő olvasatát. A kiállítás arra keresi a választ, hogy a gyűjtő személyisége, a korszak(ok) és a művek milyen módon reflektálnak napjaink gyors gazdasági-társadalmi és kulturális változásaira. 

Szólj hozzá!

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr54742342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása