HTML

Friss topikok

A köztévé szegedi stúdiója is nyert a Visegrádi Pecséten

2008.10.16. 12:10 bellini

Filmfesztivált tartottak a V4 országok közszolgálati televíziói október 13-14-én, Visegrádon. A tévés bemutatón a négy állam két-két regionális stúdiójának alkotásai versenyeztek négy kategóriában. A Magyar Televízió szegedi szerkesztősége multikulturális kategóriában nyerte el a Visegrádi Pecsét díjat.

 

A Magyar Televízió elkötelezett amellett, hogy az egységes Európában is kiemelt figyelemmel ápolja és segítse szűkebb közösségünk, Közép-Európa és a visegrádi négyek országainak kulturális, szakmai együttműködését – hangsúlyozta Medveczky Balázs, az MTV alelnöke a Visegrádi Pecsét kedd esti díjátadóján. A regionális televíziók együttműködésének fejlesztését, műsoraik színvonalának további javítását szolgáló fesztiválon négy kategóriában osztottak díjat: hír és dokumentum műfajú, multikulturális tartalmú, illetve egyedi ötletet megvalósító alkotásokat ismertek el. Összesen negyven filmet küldtek be a résztvevő stúdiók, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kategóriánként a legjobbat. Az MTV Szegedi Körzeti Stúdiója a multikulturális programok között bizonyult a legjobbnak Történelmi kamera című megindító, ugyanakkor mulatságos, 26 perces filmjével. A fesztivált vendégül látó Magyar Televízió mindegyik kategóriában különdíjat is adott át.

 

Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország regionális szerkesztőségei az idén Magyarországon tartották tévés fesztiváljukat, amely harmadik éve erősíti a visegrádiak munkakapcsolatát. A Visegrádi Pecsét résztvevői, a szlovák STV Kosice és az STV Banska Bystrica, a cseh CT Ostrava és CT Brno, a lengyel TVP3 Rzeszów és TVP3 Kraków, valamint az MTV miskolci és szegedi stúdiója, ez alkalommal Ukrajna két szerkesztőségét is bevonták a közös gondolkodásba.

 
Háttér: Kvartett

Ugyanezek a stúdiók készítik a V4-ek közös televíziós produkcióját, a Kvartett című műsort immár nyolc éve. A közös produkciót a magyarországi nézők az m2 csatornán láthatják havonta egyszer. 

Az együttműködő köztévék a program alapvető céljának azt tartják, hogy a szomszédos régiókban élő emberek minél jobban megismerjék egymás életét, kultúráját, országaik természeti szépségeit. Megmutatják ugyanakkor azt is, milyen sikereket érnek el és milyen nehézségekkel néznek szembe a régiók az Európai Unióba való belépés után. Mindezt nem Varsó, Budapest, Prága vagy Pozsony felől nézve, hanem a vidék – kevésbé ismert, de a határon túli szomszédoknak nagyon érdekes – szemszögéből.

A programot 2002-től támogatja a Nemzetközi Visegrádi Alap is, amely a közös, cseh, szlovák, magyar és lengyel kezdeményezéseket hivatott segíteni.

 
Díjazottak

Multikulturális programok kategóriája

I. díj: Camera to the History - Történelmi kamera - 26 perc - MTV Szeged

A Történelmi kamera egyszerre megindító és mulatságos, mély és könnyed film. Miközben megtudjuk, hogyan készült a lányok mellénye, vagy melyik a legmegbízhatóbb postagalamb, az is kiderül, mi történt azokkal a családokkal, amelyek a csehszlovák-magyar népességcsere miatt otthonuk elhagyására kényszerültek. Megismerkedhetünk a tótkomlósi Bandi bácsival, akinek a feje Závada Pál író szerint olyan, mint egy történelmi kamera.

 
 
 
 
Hír kategória

I. díj: Plastic Bags - Műanyag szatyrok - 1'46 - Krakkói stúdió - Lengyel Televízió

Nehéz volt a zsűri dolga, amikor döntenie kellett, hiszen 4 kiváló alkotás versenyzett ebben a kategóriában a Visegrádi Pecsétért. A választás végül a minden elborító műanyag hulladékról szóló, informatív, szellemes, jól felépített, környezetvédelmi témájú riportra esett.

 
Dokumentum kategória

I. díj: The Crime named Katyn - A katyini bűntett - 56'45 - Ostrava-i stúdió - Cseh TV

A zsűri egybehangzó véleménye szerint a győztes alkotás bármelyik ország csatornájának büszkesége lehetne. A katyini bűntett megrázó erejű történelmi dokumentumfilm, amely a lengyel-orosz kapcsolatokra máig erősen ható, rettenetes bűntettet mutatja be. Az 1940-es mészárlást a csehszlovák áldozatok hozzátartozóinak személyes visszaemlékezésein keresztül és egy jelenleg is folyamatban lévő azonosítási eljárás nyomon követésével ismerheti meg a film nézője.

 

Egyedi ötlet kategória

I. díj: Watchers - Figyelők - 7 perc - Krakkói stúdió - Lengyel Televízió

A zsűri szerint ez a műsor tartalmazta a legtöbb eredeti megoldást és újító ötletet. Bár a Figyelők hétköznapi témát dolgoz fel, egy lengyel pályaudvaron alig-alig boldoguló külföldi utas kalandjait, de játékos megoldásaival kiemeli azt a megszokásból. Provokatív és egyúttal önironikus a rejtett kamera használata, aminek köszönhetően a néző már nem tud csak úgy elmenni nagyot ásítva a nyilvánvaló nyelvi probléma mellett, egyszerűen muszáj nevetnie, mindenekelőtt önmagán.

 
MTV- s különdíjak
  
Multikulturális műsorok

Little Stories from Big Apsha - Kis történetek Nagy Apshából - 12 perc - Ungvári stúdió - Ukrán TV

 
Hír

Kamisa-way to freedom - Kamisa útja a szabadság felé - 3 perc -Rzeszów-i stúdió - Lengyel TV

 
Dokumentum

The Holy Spies - A szent kémek - 52 perc -  Ostrava-i stúdió - Cseh TV

 
Eredeti ötlet kategória

Teleweekend (sportmagazin) - 25 perc - Besztercebányai stúdió - Szlovák TV

Szólj hozzá!

Címkék: média tv mtv díjátadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr45716754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása