HTML

Friss topikok

Klasszikus meséktől a digitális ismeretekig

2008.10.10. 19:06 bellini

Újabb gyerekműsorokkal bővül a Magyar Televízió szombati kínálata: a Gyermekszínházi sorozatban mese-, báb- és zenés előadásokat láthatnak a fiatalabb nézők, a Teknőc a láthatáron című produkcióban pedig digitális matinékon vehetnek részt.

Értékes és korszerű produkciókkal bővül a Magyar Televízió gyerekeknek szóló műsorkínálata. Október 11-étől klasszikus gyerekszínházi előadásokat, 18-ától pedig modern digitális matinét vetít szombatonként a nemzeti főadó.

 

A Gyermekszínház című tizenkét részes sorozatban klasszikus mese-, báb- és zenés előadásokat sugároz az m1 szombaton délutánonként, fél három után. A Millenárisról felvételről közvetített produkciók között találjuk Kemény Henrik Vitéz László és a többiek című bábelőadását, Benedek Elek Az égig érő fa című meséjét, a Pöttöm meséket a Vaskakas Bábszínház előadásában, a János Vitéz bábváltozatát, vagy éppen Rómeó és Júlia történetét egerekkel, azaz a Minden egér szereti a sajtot című előadást. Gyerekeknek zenél szombatonként az Alma zenekar, a Tükrös Zenekar, valamint Szalóki Ági, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia és Nikola Parov a Szájról-szájra című produkcióban. Szalóki Ági Cipity Lőrinc című vers- és népdalfeldolgozásokat tartalmazó gyereklemezéről is énekel, de gyerekeknek szóló változatban vetíti az m1 Hoffmann Diótörőjét is, Diótörő Ferenc és a nagy szalonnaháború címmel.

Az első, október 11-én, szombaton, 14.40-től vetített adásban Szalóki Ági Cipity Lőrinc című műsorának első részét mutatja be a Magyar Televízió. Az énekes ismert és kedvelt megzenésített verseket ad elő Lamm Dávid (gitár), Nagy Judit (cselló), Kovács Zoltán (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Szokolay Dongó Balázs (furulya, duda) és Jakab Attila (hegedű) közreműködésével.

 
Az október 18-án induló sorozat, a Teknőc a láthatáron egészen újszerűen szólítja meg a gyerekközönséget. A Millenáris Stúdióban az Magyar Televízióval koprodukcióban készült tizenkét részes matiné-sorozatban a digitális kultúra és technológia lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A program játékosan mutatja be az internethez, a digitális eszközökhöz, médiumokhoz szervesen kapcsolódó eszközök sokszínűséget és lehetőségeit. A résztvevő gyerekeket a pedagógiában és a digitális kultúrában egyaránt jártas fiatal művészek segítik a játékokban. Megismerkednek a digitális fényképezéssel és filmezéssel, az internethasználattal, a szkenneléssel, a valós idejű kommunikációval, sőt a fotó- illetve videótrükkökkel is.

A műsor kerettörténete szerint Dió, a zoológus és unokahúga, Edit munkájába segítenek be a gyerekek. Dió húsz évig teknősöket kutatott az óceán közepén. Hazatérve disszertációja megírásába kezdett – unokahúga legnagyobb meglepetésére töltőtollal. Mivel a tudós teljesen kimaradt a digitalizációból, Edit és a játékban résztvevő gyerekek segítenek neki a számítógép minél kreatívabb használatában. Az első, Az Időutazó kelléktára − Fénykép Barkácsolás című adás október 18-án 15.15-től látható az m1-en.

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr88707481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása