HTML

Friss topikok

Játék a színházzal a Magyar Televízióban

2008.09.17. 09:22 bellini

100 év – játék a színház címmel szórakoztató vetélkedőt indít a Magyar Dráma Napján az m2. A vasárnap esténként, 19.40-től vetített műsorban színészek, drámaírók mérik össze tudásukat az elmúlt évszázad színházáról, irodalmáról, zenéjéről.

 

Melyik az a terület, amelyik a kultúra legszélesebb spektrumát foglalja magában? Melyik az a hely, ahol átélhetjük a nagy komédiák és nagy tragédiák minden katarzisát? Melyik az az épület, amelyik a leginkább kiszolgáltatott a történelemnek, és fordítva? Vagyis, hogyan telt a 20. század a színházi látcsövön keresztül?

A Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én 100 év – játék a színház címmel színházi vetélkedőt indít a Magyar Televízió tudáscsatornája. A vasárnap esténként jelentkező, 16 részes sorozatban neves művészek − mások mellett Bálint András, Bíró Kriszta, Elek Ferenc, Egressy Zoltán, Hegedűs D. Géza, Kovács Patrícia, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Szakonyi Károly és Tasnádi István − mérik össze tudásukat az elmúlt száz év színházáról, irodalmáról, zenéjéről. Tragédia és komédia, kabaré és népszínmű, opera és operett is terítékre kerül, s persze írók és műveik, zeneszerzők és slágereik, nagy színészek és nagy sztorik. A moderátor Sugár Ágnes.

A műveltségi játék a tavasszal vetített Nyugat 100 – A vetélkedő folytatása. A zsűri feladatait továbbra is a versenyzők látják el: a három, egyenként háromfős csapat közül minden adásban másik bíráskodik a két játékban lévő fölött. Ezúttal azonban nem előre meghatározott sorrendben tekintik át a versenyzők a 20. század színháztörténetét: cilinderből húzzák ki az adások végén a következő forduló témáját. A választék Az ember tragédiájától a rendszerváltás színházi életéig terjed. Hogyan lett világsiker Molnár Ferenc több színdarabja? Miért irtózott Blaha Lujza a filmszerepektől? Mivel csalogatták haza Páger Antalt? Hogyan alakították a színésznők a nagypolitikát? Megannyi kérdés, amelyekhez olyan színészegyéniségek életén és szerepein át vezet a válasz, mint Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Major Tamás, Bajor Gizi, Tőkés Anna, Gábor Miklós, Darvas Iván és Ruttkai Éva − hogy csak néhányukat említsük. Szóba kerül a Pesti Broadway és a Kabaré, a modern színház vagy éppen a magyar musical születése is.

Huszonöt éve szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját. A kezdeményezés Az ember tragédiája ősbemutatójának 100. évfordulójához kapcsolódik, ezért Madách Imre művével indul az m2 színházi vetélkedője is. Az első fordulóból a mű legfontosabb előadásait, az akkori Nemzeti színészeit és az ősbemutató kulisszatitkait ismerhetik meg a nézők, sőt az is kiderül, ki alakította a „jégkockát” az Eszkimó színben egy legendás, 60-as évekbeli előadáson. A fiktív apróhirdetéseknek, a rögtönzéseknek és az írói vénát igénylő feladatoknak köszönhetően azt is megtudhatják az érdeklődők, miért bánt igaztalanul a színháztörténet Madách feleségével, milyen újítás köthető az 1883-as dátumhoz, illetve, hogy milyennek tűnhet ma a korszak játékstílusa. És lesz még számos meglepetés a műsorban – maguknak a játékosoknak is!

A verseny csak az apropó. A vetélkedő célja sokkal inkább az, hogy egy játékos, szórakoztató beszélgetés keretében mutassák be a színházak világát az azt legjobban ismerők, s meghozzák a kedvet a színházba járáshoz, a művek újraolvasásához. Hogy vasárnap esténként egy kicsit játsszanak az irodalommal, a történelemmel, játsszanak magával a színjátszással is.

 
M2, 2008. szeptember 21., vasárnap
19.40 − 100 év - Játék a színház
16/1. rész: Az ember tragédiája
Moderátor: Sugár Ágnes
Szerkesztő: Bartha Krisztina
Rendező: Varga Zs. Csaba

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr4667308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása