HTML

Friss topikok

10 milliárd forintnyi hangszercsodák a Hangfoglaláson

2008.09.17. 17:32 bellini

Közel 10 milliárd forint összértékű hangszer, több mint 200 koncert, rengeteg közönségtalálkozó és program várja október 3-tól 5-ig a Hangfoglalás látogatóit a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok ’A’ és ’C’ csarnokában, illetve négy fővárosi és egy debreceni klubban. A Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége harmadjára rendezi meg az ingyenesen látogatható hangszerkiállítást és zenei demonstrációt. 

 

Több tízezer hangszer 8 ezer négyzetméteren

A Hangfoglalás központi helyszínén, azaz a Syma csarnokban több tízezer hangszert, terméket állít ki 88 kereskedő 8.000 négyzetméteren. A monstre méretű iparági kiállításon a fúvós, az ütős, a pengetős (akusztikus és elektromos), a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható majd. Emellett a hang-, a fény-, a színpad-, a stúdió-, színház, és a diszkó-technika összes elemével találkozhat a látogató. Utóbbiba például beletartozik a füstgépek, a lézerek és az effektek világa. A rendezvény különlegessége, hogy nem csak megleshető, hanem ki is próbálható minden egyes hangszer.

 
 
 

Nyújtózzon el a hangágyon, pengesse a Metallica basszusgitárját!

A kiállításon a 200 forintos pengetőtől kezdve a 880 ezer forintos kézzel készített Bogner gitárerősítőn át a 150 millió forintos, koncertek hangosítására, tévé- és rádiós stúdiókban használt keverőpultig minden megtalálható. Itt végre lehetőség nyílik arra is, hogy a Metallica 1986-ban elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burton-nek készített Aria basszusgitárját bárki megszólaltathassa. A hagyományosnak mondható hangszerek mellett jónéhány különlegesség is helyet kap. Ilyen például a hangágy, amit hangterápiához is használnak. Masszázságy méretű, az alján hetven húr található, s míg a húrokat valaki pengeti, az ágyon fekvő ember nem csak hallja, de át is érzi a hangokat. Szintén meglepőnek mondható az aquafon, amit a Mátrix film készítői is használtak, ezzel készítettek ugyanis különböző effekteket.

 
 
 
 
 

Dedikál a Tankcsapda, zenél a Hooligans

A Symában mintegy 180 koncerttel, bemutatóval demonstrálják a hangszerek tudását, megszólalását zenekarok és előadók. Fellép többek közt a Hooligans, a Republic, Gerendás Péter, az Old Boys, a Dupla Kávé, a Fish!, Emilio, Pély Barna illetve Zsola és a Vad Orchideák. Számos zenész és együttes tart közönségtalálkozót. Dedikál Ágnes, Mester Tamás, a Tankcsapda, Nagy Feró, Zséda és az Animal Cannibals is.

A kiállításon belül a fellépések számát bővíti egy csúcs-tehetségkutató. Ez annyit tesz, hogy a legnagyobb tehetségkutatók, így az ABC, a Peron, az Emergenca, a szigetes Talentum, az Azfeszt és a Körte győztesei mérik össze tudásukat.

 
 

Hangszerbütykölde és zeneterápiás foglalkozások gyerekeknek

A Syma csarnok további programokat nyújt a három napban. A Mesterhangszerek Zöld Szigetén helyet biztosítanak egyedi készítésű magyar mesterhangszerek – vonósok, gitárok, fa és rézfúvósok, historikus, népi és gyermekhangszerek – kiállításának. Teljeskörű szaktanácsadást adnak ugyanitt hangszerbeszerzéshez, javításhoz, restauráláshoz. Az Év Kiállítója díj átadására is sor kerül október 5-én, vasárnap 15 órakor.

Kiemelt része a programnak – ezúttal már 200 négyzetméteren – a gyermekek hangszerbütyköldéje (egyszerű ritmushangszerek készítése, közben játékos hangszerbemutató minden nap folyamatosan), a vakok hangszersimogatója illetve a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai Romanek Tihamér hangszerkészítő mester, logopédus és Gundyné Szerényi Andrea óvodapedagógus, néptánctanár segítségével. A legkisebbeknek énekes-zenés babajátszókat szerveznek folyamatosan.

 
 

Énekeljen világsztárokkal a Vodafone-nál!

A Hangfoglalás nagyságát mi sem jelzi jobban, hogy idén egy óriáscég, a Vodafone állt a szervezők mögé, így a 2008-as rendezvény főszponzora a telekommunikációs cég lett.

- Unlimited Music Store, azaz Zene - határok nélkül. Ez a cím egyaránt kifejezi mind az immár harmadik alkalommal futó, határtalanul színvonalas zenei kiállítás és show mondanivalóját, mind a Vodafone új zenei kezdeményezésének irányát – nyilatkozta Nagy Bálint, a Vodafone vállalati kommunikációs igazgatója. - Határok nélkül, hiszen a Hangfoglalás is arról szól, hogy a stílusbéli korlátokon átlépve keressük, hallgassuk, játsszuk a minőségi zenét. A Vodafone új zeneáruháza pedig azt teszi lehetővé, hogy kedvenc zenéinket bárhol, bármikor letölthessük és meghallgathassuk.

A Vodafone a Syma csarnokba standdal készül. Helyszínükön lehet böngészni az Unlimited Music Store wapos és webes kínálatában a bemutató Live!-os telefonokon és mobilinternetes kitelepüléseken. A zenei wap áruház bemutatókat naponta 15-18 óra között sztároktatók tartják, mint például a Nox, Puskás Peti és Feke Pál. Részt lehet venni a Vodafone kvízjátékán, ahol Unlimited Music Store ajándékokat sorsolnak ki. Árusítanak olyan készülékeket, amelyeken működik a zeneletöltés. És aki nem fér a bőrébe, jöjjön a standra és a greenbox segítségével zenéljen együtt hazai és világsztárokkal! Az itt készült fotókat mindenki megkapja a helyszínen.

 

Öt klubban további koncertek

A Magyar Zenei Exportiroda szervezésében október 3-án és 4-én este a Hangfoglalás programja négy fővárosi klubban és egy debreceni klubban folytatódik. A Gödör Klub, a Take Five, a Corvintető, a Merlin, illetve a debreceni Klinika Klub ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen zseniális magyar illetve közép-kelet-európai zenekarok koncertjeinek ad helyet. A hazai együttesek közül színpadra lép többek közt a Ludditák, az Anna & the Barbies, a Suhancos, a Gonzo, a Maszkura és a Tücsökraj, a Cimbaliband és a The Unbending Trees, utóbbi itt tartja lemezbemutatóját.

De itt lesz a Haydamaky, akik az ukrán népzene hagyományos dallamait keverik punk-kal, rock-kal, reggae-vel. Továbbá fellép a Skyline, a mai cseh szcéna legvadabb, és legismertebb elektronikus zenekara. Egymást követő három évben kapták meg az illusztris elektronikus zene legjobbjának járó Akropolis Live Music Award-ot. Nem beszélve a Čankišou-ról, ők elsősorban mérhetetlen energiájú fiesta muzsikájuk véget lettek elsőszámú kedvencek a cseh világzene fanok körében. Ahogy minden program a Hangfoglaláson, így a több mint 30 klubkoncert is ingyenesen látogatható. A klubokban a Vodafone sms-falakat helyez el.

 
 

A Hangfoglalás egykor és most

A Hangfoglalást immáron harmadjára rendezi meg a Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Először 2006-ban az akkor még Jövő Háza Központ, tavaly a Syma adott otthont a monstre rendezvénynek. Az első évben 23, tavaly 74, idén 88 hangszerkiállító mutatja meg termékeit.

– Komoly szervezetek széleskörű összefogásával jött létre a rendezvény, hogy felemelkedést hozzon a művészvilágnak. Ez mindannyiunk érdeke, és fontos a létrejötte – nyilatkozta Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára. – Célunk, hogy megértessük a szülőkkel, miért fontos a gyerekek hangszeres oktatása. Mentális fejlődésükhöz elengedhetetlen, hogy legyen fogalmuk a szépségről és a harmóniáról, melyeket épp a zenélésen keresztül lehet a leghatékonyabban megismertetni velük. Ennek azért van óriási jelentősége, mert felnőttként is csak akkor vágynak majd a szépségre és a harmóniára, ha ezt már gyermekkorukban megmutattuk, megtanítottuk nekik.

- A Hangfoglalás idei rendezvényeinek központjában az a törekvés áll, hogy igazodva a zeneipar átalakulásához a koncertezés, a koncertre járás és a hangszerek kipróbálásának lehetősége mellett a zene fogyasztóinak is olyan platformot, lehetőséget nyújtsunk, ami minden igényt kielégít – folytatta Szép Fruzsina, a Magyar Zenei Exportiroda irodavezetője. – A zenekarokat meg lehet nézni, a hangszereket ki lehet próbálni, a gyermekprogramokon saját kis hangszereket készíteni, és a muzsikákat korlátlanul le lehet tölteni, teljessé téve ezzel a kört. Idén először partnerre találtunk a telekommunikációs szektor egyik legkreatívabb tagjában a Vodafone-ban. A tavalyi év tapasztalatai és a visszajelzések alapján pedig bízom abban, hogy a zeneterápiás foglalkozások pozitív utóhatásai kitartanak és kihatnak a következő Hangfoglalásig. Remélem idén is megtalálja mindenki a saját hangját a Hangfoglaláson.

 
 
 

130 európai zenei szaktekintély jön RegiON konferenciára és közép-kelet-európai klubkoncertekre

A Hangfoglalás szakmai előfutáraként másodszor rendezi meg a Magyar Zenei Exportiroda a RegiON közép-kelet-európai zenei konferenciát, ezúttal szeptember 25-től 28-ig. Az eseményre 130 zenei szaktekintély érkezik szerte Európából.

- Amit tavaly elkezdtünk, annak idén szeptember utolsó hétvégéjén arathatjuk le első gyümölcseit – árulta el Szép Fruzsina. - Kelet-Európa és a nyugati világ számos meghatározó alakja fog ismét együtt gondolkodni arról, hogy kultúrákat, zenekarainkat és előadóinkat most már gyakorlatban is hogyan lehet integrálni a nagy nemzetközi körforgásba. Két nap alatt nagyon célratörőek szeretnénk lenni, ha nem is azonnali megoldásokat, de hasznos ötleteket cserélni, mert hiszem, hogy Magyarországnak és Kelet-Európának fontos helye van a világ zenei piacán. Törekvéseinket nem csak Hiller István, oktatási és kulturális miniszter és Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. igazgatója, hanem az Európai Unió is támogatja. Ezt az is bizonyítja, hogy idén Xavier Troussard, az EU kulturális törvényhozás és kultúrák közötti párbeszéd bizottságának vezetője is aktívan részt vesz az eseményen.

A konferencia ideje alatt, esténként – a Hangfoglaláshoz hasonlóan – ingyenes klubkoncertek várják a zene szerelmeseit. A budapesti Corvintetőn és a Take Five-ban, a debreceni Klinika Klubban illetve a marosvásárhelyi Jazz’n’Blues Klubban szintén kitűnő közép-kelet-európai zenekaron válták egymást, így a román The Underskies, az osztrák Stoika & Stojka, a szlovén IntimnFrizur, vagy a magyar The Trousers.

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény magyar énekesek érdekességek együttesek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr53668257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása