HTML

Friss topikok

Víztiszta Civil Nap a DemNet szervezésében az ARC kiállításon

2008.09.03. 10:10 bellini

Az ARC kiállításon évek óta nagy sikernek örvendenek a civil napi rendezvények. A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) idén a családokat és a gyermekeket helyezte fókuszba, azaz elsősorban az ő kedvükért, szórakoztatásukért állt össze a színes, sokakat megmozgató interaktivitásra ösztönző program.

Víz. Európa vízkészleteinek csökkenése. Globális felmelegedés. A világ bizonyos részének elszegényedése, más részének kiugró gazdasági teljesítménye. Egyenlő jogok, a nők részvétele a döntéshozatalban. Ezen fogalmak köré csoportosulnak az idei ARC kiállítás Civil napjának rendezvényei, a Nemzetközi Fejlesztési Program általános kérdéskörét járva végig.

„Az általunk szervezett programok megjelenítésére évek óta az egyik legjelentősebb hazai kulturális fesztivált, az ARC kiállítást választjuk, hiszen a cél nem más, minthogy a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kommunikáljuk a mindenkit érintő, megoldásokat igénylő globális kérdéseket. Ebben az évben a DemNet még a pályázati kiírók sorában is szerepelünk két témával – magyarázza Miháltz Réka, a DemNet programvezetője.

„Az idei Civil napi rendezvény szimbóluma a víz, hiszen ez az elem mindenkit összeköt, vízre mindenütt szükség van, s témájában kreatívan megközelíthető. A téma egyre nagyobb jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Európai vízkészletei a globális felmelegedés kapcsán fogyatkoznak, bár hazánk a meglevő vízkészletek tekintetében jól áll, de ahogy más európai országokban, úgy nálunk is ügyesen kell gazdálkodnunk a vízzel. Egy ilyen kérdéskör hatékony érzékeltetésére a legjobb módszer a globális nevelés, hiszen ezzel a legfiatalabbakat is inspirálni tudjuk például a tudatos fogyasztásra, a takarékosságra.”

A Civil napi rendezvényen (a teljesség igénye nélkül) megtekinthető a biciklifelnikből készült óriásföldgömb installáció, elmerülhetünk a Hal-lak világában, meggyőzhetjük hallgatóságunkat igazunkról a „Ne csak a lépcsőházban mondd meg a frankót!” beszélgetésen, a Retextil műhelyben régi rongyokból készíthetünk újat, szépet, hasznosat. Rész vehetünk a teáról, kávéról, csokoládéról szóló kvíz-játékokon, gyönyörködhetünk az önkéntesek által készített afrikai és dél-amerikai országok képeiben, vagy festhetünk zománcos bögrét; ragaszthatunk kávéképet, díszíthetjük testünket Henna képekkel. A kézműves foglalkozások után pedig következhet a hangszersimogatás, filmnézés, ökolábnyom-számítás, szterotípia-bontás vagy akár kalandmászás is.

Az ARC Civil napi rendezvényének programjaira , szeptember 6-án 10-18 óráig, az 56-sok terén tizenhárom civil szervezet és három művészi csoport várja mindazokat, akik nyitottak és játékos formában megoldásokat keresnek a legégetőbb környezetvédelmi, a világ egyenlőtlenségeiből fakadó kérdésekre. Este 18 óra után a felnőtt résztvevők már koncerteken szórakozhatnak.

 

Eső esetén a civil napi programokat 7-én, vasárnap tartja meg az ARC!

Szólj hozzá!

Címkék: esemény hír rendezvény

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr82646098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása