HTML

Friss topikok

Székely siker Veszprémben

2008.08.22. 13:25 bellini

Erdélyi kultúrára - és gasztronómiai különlegességekre - éhes magyarországiakkal telt meg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum épülete és udvara augusztus 20-án, az Ünnepek és találkozások II. című ikerkiállítás és kísérőrendezvénye, az Európa kicsinyben program alkalmából. A kiállításon bölöni farsangot, szentimrei szentsírőrzést, tamásfalvi szánozást, úrnapi sátrat láthattak a látogatók és zabolai, esztelneki, csobotfalvi betlehemes tárgyakat ismerhettek meg.

Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója ünnepi beszédében a körtánchoz hasonlította a magyarság Szent Istvánt éltető közös ünnepét, amikor a kezek összefonódnak, és a lábak is egyszerre mozdulnak: energia és szabadságérzet uralkodik el mindenkin augusztus 20-a alkalmából. „Most, bár ideális helyzetben vagyunk, hiszen az uniós határok légiesednek, és jóval könnyebben lehetnek külföldi partnereink is, mégsem szabad hátradőlnünk, mert a régi partnerségeket is tovább kell erősíteni. Márpedig a veszprémi múzeum az egyik legrégebbi és leghűségesebb partnere a Székely Nemzeti Múzeumnak”- fejtegette az igazgató.  

Az ikerkiállítás megnyitója után - mely két tájegység, a Balaton-felvidék és Székelyföld szokáshagyományait hasonlítja össze - múzeumunk néprajz részlegének vezetője, Szőcsné Gazda Enikő és dr. Lackovits Emőke magyarországi néprajzkutató tartott szakmai bemutatót.

A veszprémi múzeum udvarán sem állt meg a munka: a kürtőskalácsosok nem győzték tekerni a kalácsot - hamarabb fogyott el a tészta, mint a kóstolni óhajtók-, Incze Fejér Anikó borsos tokányából pedig sokan kétszer is kértek.

Többen szó szerint szájtátva csodálták az erdélyi kézművesek bemutatóit, a zabolai Gyöngyharmat együttes pedig kisebb és nagyobb gyerekek „segítségével” ropta végül székely táncát.

Sokan érdeklődtek a Székely Nemzeti Múzeum könyvsátrában kitett kiadványai iránt is. 

Jövőre az erdélyiek ismerhetik meg a két múzeum közös kiállítását, no meg a veszprémiek bemutatkozását: 2009 nyarán ugyanis a székelyföldi és magyarországi ünnepeken kívül ugyanúgy gasztronómiai különlegességekkel és az anyaországi kultúrát bemutató rendezvényekkel találkozhatnak majd múzeumunkban.

Szólj hozzá!

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr70627677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása