HTML

Friss topikok

Sok a medúza a tengerekben, óceánokban

2008.07.07. 08:57 bellini

A túlzott halászat , a kémiai szennyezés és a globális felmelegedés igencsak kedvező a medúzák számára, akik egyre nagyobb számban fordulnak elő a tengerekben.

Egyre több a medúza a tengerekben, óceánokban, köszönhetően a túlzott halászatnak, a környezett szennyezésnek és a vizek kémiai vegyszerekkel való szennyezettségének.

"Vajon a tengerek és óceánok átváltoznak egy nagy medúza levessé" - kérdezi a Sciences et Avenir (SA) júniusi számában.

Tavaly ősszel a Pelagia noctiluca faj 27 kilométer hosszúságban hálózta be az Ír tengert, ezzel pedig megfullasztotta a haltenyészeteket. E mellett a Mexikói öbölben is elszaporodtak az Aurelia aurita faj, mondják az alabamai Monty Graham kutatói.

1982 és 2000 között a Bering tengerben a medúzák száma 40-szeresére növekedett, derült ki a ScienceDaily internetes magazinból.

Az SA közleménye szerint a medúzák első növekedési fázisukban sokkal gyorsabban növekednek, ha melegebb vízben tartózkodnak, legalábbis erre jutottak a Dauphin Island (Alabama) és a japán Hiroshima és Shimana egyetem kutatói.

Ezt a tényt azonban megcáfolják az Oregoni Egyetem kutatói, akik szerint a medúzák száma 2000 után csökkent a Bering Tengerben, annak ellenére, hogy a  víz hőmérséklete drasztikusan emelkedett.

"Úgy gondoljuk, hogy az élelem csökkenésével, a medúzák száma is csökkent" - nyilatkozta Lorenzo Ciannelli.

A Fekete Tengerben három nagy medúza faj él, a Aurelia auritas, Rhizostoma pulmo és a Mnemiopsis leidyi.

A DailyScience közleménye alapján, a Párizsi Óceáni hivatal munkatársa, Jacqueline Goy szerint mivel a medúzák testfelépítése 98%-ban vizet tartalmaz, ezért sikeresen alkalmazhatóak a mezőgazdaságban, szárazság idején az elhalt medúza testeket a szőlő ültetvényekben lehetne hasznosítani.

Míg japán kutatok egy olyan proteint vontak ki a medúza testéből, amely sikeresen alkalmazható síkosító és antibakteriális anyagok készítésében.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek science

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr71556710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása