HTML

Friss topikok

Andrej Jerofejev hétvégén már Debrecenben lesz

2008.07.01. 09:12 bellini

A nemzetközi hírügynökségek az elmúlt napokban nagy terjedelemben tudósítottak az orosz kulturális élet legújabb botrányáról. Az MTI beszámolója szerint „elbocsátották állásából Andrej Jerofejevet, a világhíres moszkvai Tretyakov-képtár kortárs gyűjteményének nagy nemzetközi tekintélynek örvendő vezetőjét, aki egyebek mellett számos, Oroszországban botrányosnak tekintett kiállítással szerzett nevet magának.” Ez utóbbiak között említi a Magyar Távirati Iroda a Párizsban nemrég nagy sikert aratott SzocArt – Politikai művészet Oroszországban című tárlatot, amely előtt Alekszandr Szokolov kulturális miniszter személyesen intézkedett annak érdekében, hogy néhány műalkotás – melyeket a miniszter „Oroszország szégyenének” nevezett – ne kerülhessen ki a francia fővárosba.

A Modemben augusztus közepén Lenin visszamegy a sírba? címmel nagyszabású tárlat nyílik, mely jelentős részben a szocart irányzatának Párizsban kiállított munkáit tartalmazza. Magyarországon megtekintheti a közönség azokat a műveket is, amelyeknek a Franciaországba történő kivitele politikai okokból meghiúsult. Pénteken a kiállításról történő utolsó egyeztetésekre a cívisvárosba érkezik Andrej Jerofejev is.

A Szovjetunióban a szocialista realizmus majd’ ötven évig volt olvasztótégelye az egymástól eltérő művészeti aspektusoknak és esztétikai álláspontoknak. A hetvenes években jelent meg a szovjet-orosz művészetben friss alternatívaként a szocart mint a hivatalos és szemmel tartott művészeti paradigma egyfajta melléküzemága. Az irányzat képviseletében (kezdetben titokban, az úgynevezett „második nyilvánosság” előtt) fellépő fiatal művészek éles iróniával és sok humorral mutatták be a demagóg, pártállami rendszer visszásságait. Vitalij Komar, Alex Melamid, Erik Bulatov és Ilya Kabakov a pop-art formanyelvét a szocreál ikonográfiájával ötvözve üde és újszerű látásmóddal gazdagították a művészeti palettát. A szocart fő ismérve a szocialista realizmus heroikus patetizmusával szemben a metsző humor lett, mely széles körben befogadhatóvá és könnyen fogyaszthatóvá teszi a műveket. Nemzeti bálványok sérthetetlensége foszlik így köddé, szimbólumoknak és a deformált valóságnak támad a szarkazmus kétélű fegyverével.

A Modem tárlata az első átfogó, az irányzat legfontosabb munkáit bemutató szocart kiállítás lesz Magyarországon.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar rendezvény kiállitás

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr49547252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása