HTML

Friss topikok

A tüdőrák nemcsak a dohányosokat érinti

2008.07.01. 12:00 bellini

Évente, a tüdőrák több nő és férfi halálát okozza, mint a prosztata-, mell- vagy petefészek-rák. 1960 és 1990 között a tüdőrák előfordulása nőknél 40%-al növekedett meg.

Csaknem 339.000 új rákbeteget diagnosztizáltak 2001-ben, mely az új rákos megbetegedések 26%-át adta. 2002-ben 314.000 ember halt meg tüdőrákban, ami a rákbetegségben elhunyt személyek 56%-át tette ki.

A tüdőrák a második helyen szerepel, a férfiaknál előforduló prosztatarák és a nőknél előforduló mellrák után. Mortalitás szempontjából, úgy a nőknél, akárcsak a férfiaknál az első helyen szerepel.

Az első baljós jelek

Hosszú időn keresztül a betegségnek nincs semmilyen tünete, sokszor véletlenül fedezik fel. A tüdőrák jelei és szimptómái első ízben nem jellegzetesek, sokszor összetévesztik kevésbé veszélyes betegségekkel:

Rizikó-faktorok:
- cigarettázás
- levegő szennyezettség
- bizonyos kémiai elemekkel való kontaktus: arzén, azbeszt, nikkel, króm
- Organikus kémiai vegyületek: aromás szénhidrogén
- Sugárhatások
- Krónikus tüdőbetegségek

Légzési  megnyilvánulások:
- diszpnoé (légzési nehézségek)
- dohányos embernél fellépő köhögés változása
- nem dohányos esetében előálló folytonos köhögés
- mellkasi fájdalom
- a köpet változása: mennyiség, szín
- vér jelenléte a köpetben
- légzési fertőzések gyakori fellépése
Más tünetek is felléphetnek, mint például a fáradság, étvágytalanság, memória zavar, egyensúly zavar, drasztikus súlycsökkenés, láz.

Diagnózis
A hatékony diagnózis jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Az új orvosi eljárásoknak köszönhetően pedig jelentős mértékben nőtt a rákbetegek túlélési esélye. Ha valami gyanúsat észlelünk azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen minél hamarabb derül ki a betegség annál esélyesebbek vagyunk a gyógyulásra.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr87547625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása