HTML

Friss topikok

56-os vértanúk emléknapja a Magyar Televízióban

2008.06.12. 16:50 bellini

Ismeretterjesztő filmekkel és az ünnepi rendezvények élő közvetítésével emlékezik meg Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 50. évfordulójáról június 16-án a Magyar Televízió.

 

Ötven évvel ezelőtt, 1958. június 16-án a svédországi Labdarúgó-világbajnokság, a Brüsszeli Világkiállítás magyar pavilonjának sikere és Josephine Baker magyarországi látogatása tartotta lázban Budapestet. A közvélemény csak egy nap késéssel, a Rádió reggeli híreiből értesül arról, hogy 16-án hajnalban Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst a budapesti Gyűjtőfogház udvarán kivégezték. A mártír miniszterelnök Romániában fogva tartott családjához azonban csak augusztusban érkezett el a hír.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után tömegével hoztak halálos ítéleteket Magyarországon. A kádári megtorlás mintegy 230 áldozata közül volt, aki az első hónapokban, az embertelen bánásmódba halt bele, de bírósági eljárások keretében még a hatvanas évek elején is hoztak, illetve hajtottak végre halálos ítéleteket. Nagy Imre és társai kivégzésének 50. évfordulóján, az 56-os vértanúk emléknapján ismeretterjesztő filmekkel és az ünnepi rendezvények élő közvetítésével emlékezik meg a forradalom mártírjairól a Magyar Televízió.

 

Az 56-os vértanúk emléknapján olyan dokumentumfilmeket és ismeretterjesztő munkákat vetít a közszolgálati televízió két csatornája, amelyek Nagy Imre forradalmi szerepvállalását, elítélésének és kivégzésének történetét, valamint a mártír miniszterelnök kultuszának kialakulását egyaránt bemutatják. Rainer M. János és Bohó Róbert Nagy Imre élete és halhatatlansága című kétrészes dokumentumfilmje (m2, 15.35) a forradalmi eseményekre, a koncepciós perre és Nagy Imre 1989-es újratemetésére koncentrál, Zombori Katalin A Párttól a Nemzetig című munkája (m1, 18.00) pedig a miniszterelnök 1953-1956 közötti szerepvállalását vizsgálja egykori forradalmárok, költők és politikusok visszaemlékezései alapján. A közvetlenül utána, 19 órától az m1-en műsorra tűzött, Egy nap: 1958. június 16. című ismeretterjesztő film viszont nem a nagypolitika, hanem a hétköznapi emberek szemszögéből vizsgálja Nagy Imre és társai halálának napját. A filmből kiderül, mi történt ezen a napon Budapesten, miről írtak a korabeli lapok, illetve az is, hogyan emlékeznek a történtekre a szemtanúk, hogyan reagált a Nyugat a halálhírre.

 

Délelőtt 10 órától az m2 élőben közvetíti a koszorúzást az Ötvenhatosok teréről, délután fél 6-tól pedig az m1-en követhetik a Kisfogházban tartandó megemlékezést a nézők (az adást az m2 19 órától ismétli). A Kossuth térre szervezett ünnepi koncertet felvételről, 22.40-től sugározza az m2. A koncerten mások mellett az opera világában nemzetközi hírnevet szerzett Rost Andrea, Miklósa Erika és Fekete Attila lép fel. A műsorban Beethoven Egmont nyitánya mellett számos operarészlet, valamint népdal szerepel; ismert színészek Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből olvasnak fel, illetve beszédet mond Méray Tibor író és Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája.

Szólj hozzá!

Címkék: média tv magyar hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr5516816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása