HTML

Friss topikok

Légyoltalmai függöny, láthatósági mellény és szerelmes busó baba

2008.06.02. 18:02 bellini

Hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fenti tárgyak? Nos, mindegyikükben közös, hogy a Fütyülős nemrégiben lezajlott Kütyü, mütyür, cucc elnevezésű trendteremtő brand pályázatának nyertesei lettek. Tárgyak, amelyek mostantól új életre kelnek, rajtuk a hagyományos, ám letisztult és megfiatalodott magyaros motívumokkal.

Önmagában is kiemelkedő, ha egy tárgykulturális pályázatra rekord mennyiségű, esetünkben 900 pályázat érkezik. No persze a mennyiség nem felétlenül jelentené, hogy igényes, minőségi megoldásokat tartalmazó, ötletes és használható tárgyakat neveznek be a pályázatra, ám a Fütyülős-ARC legújabb megmérettetésén ezekből is jócskán akadt.
- A pályázat erősségének érzem, hogy kivétel nélkül mindenkihez szólt, profi tárgytervezőkhöz és amatőrökhöz egyaránt – mondja Elek Márton zsűritag. Valószínűleg ezért is vetették rengetegen papírra elgondolásukat, terveztek, alkottak, gondolkodtak, függetlenül a feladat nehézségétől. Egyáltalán nem volt könnyű a pályázati kiírás, hiszen egy markáns motívumot kellett tárggyá alakítani, amely túllép a hagyományos megközelítésen. A Cucc kategóriában rengeteg olyan megoldás született, amelyekben az alkotók nem egyszerűen díszítésnek használták a Fütyülős motívumait, hanem azok a ruhák szerves részévé váltak. Megemlíteném a Láthatósági mellényt, amely a tervezők részéről provokációnak számított, hiszen egy alkoholos ital kapcsán az életet menthető, autósoknak és kerékpáros túrázóknak kötelező viselet mindenképpen túllép a konvencionális megoldástól. A zsűri is ezt díjazta, mert egy egyszerű, ismert, filléres tárgyon keresztül könnyedén oldották meg a feladatot. A zsűri egyébként korántsem a nagyon egyedi, luxus tárgyakat részesítette előnyben, hanem épp ellenkezőleg, olyan hétköznapi tárgyakat, amelyekben a Fütyülős motívuma minden megerőltetés nélkül tárgyiasult.  Erre legjobb példa a Légyoltalmi függöny elnevezésű gyöngyfüggöny, amelyet messziről nézve, fel sem tűnik a minta. A Fütyülős pályázatnak köszönhetően olyan tárgyak születtek, amelyek önálló életre kelnek, használójuk véletlenül sem fogja eldobni azokat, hiszen mindennapjainak használati kelléke lesz, sokak számára megmutatva a Fütyülős brand motívumát. Ma még korai arról beszélni, hogy a pályázatnak sikerült-e divatot teremtenie, annyi bizonyos, hogy erre minden esély megvan.

A Fütyülős pályázat különdíjasa Lakó Ákos, alias RedAster ékszerkészítő három tárggyal is nevezett, közülük a Szerelmes busó nevű pályamű lett a legsikeresebb.
- Régóta szeretnék részt venni egy olyan pályázaton, ahol az ékszereken kívül más oldalról is megmutathatom magamat – mondja az alkotó. – A Fütyülős kiírása nálam célba talált, egy hónapig dolgoztam a pályaműveken, a Szerelmes busó figuráján, egy pálinkáspohár készleten és egy ékszerkollekción. A játékbaba méretű busó figurát azért választottam, mert önmagában is egy tökéletes magyar dísztárgy lehet, jó ránézni, az emberre mosolyog. A Fütyülős motívumai a busó övén, bőrtáskáján jelennek meg, a mézeskalácsszívet pedig a kezében tartja a figura. A díjkiosztásnál elmondták, hogy ez a pályamű a zsűri minden tagjának kivétel nélkül tetszett, ez persze öröm a számomra, ugyanakkor elgondolkodtat, hogy ezt az ötletet és a kivitelezést, miét csak különdíjjal honorálták. Ennek ellenére hasznosnak tartom az ilyen pályázatokat, és nem kérdés, hogy a következőn is elinduljak.

Popella Dóra Fütyülős társasjátéka is a különdíjas pályaművek között szerepelt. – Sokféle megoldási lehetőség jár a fejemben, végül a társasjátékra szavaztam, hiszen ez úgy hozza össze az embereket, hogy közben, lazák lehetnek, és jól érzik magukat – meséli Dóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájn szakos hallgatója – Egy kicsit a régi Gazdálkodj okosan! társasjátékra hajaz a megoldás, csak itt a különböző mezőken a harmincas éveikben járó fiatalok életéhez kapcsolódó helyzetek, feladatok szerepelnek. A Fütyülőssel pedig lehet szülinapra koccintani – ha a játékos a „szülinapod van!” kockába lép , vagy éppen italjegyet húzhat, amit később beválthat Fütyülősre.
Általában kevés munkámmal vagyok elégedett, ennek is látom az apróbb hibáit, mindent összevetve úgy érzem ez a játék megvalósította a pályázati kiírást, s remélhetőleg – bár erről még nincs tudomásom – a későbbiekben akár sorozatgyártásra is használják.

2 komment

Címkék: média esemény magyar hír rendezvény érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr25499820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RedAster 2008.06.02. 20:19:34

Áruljátok már el hogy minek kértétek a jóváhagyásomat a cikkhez, ha semmit NEM írtatok át amit MÁSHOGY akartam???

meeke 2008.06.02. 22:05:23

szerintem van valami köze a boldogsághoz, hogy pl. soós károlyt és sorstársait ilyen bőkezűen támogatja a fütyülős (meg bakos adjunktus úr) mert amúgy fütyülnénk rá. és őszintén szólva már az is kidobott figyelem.
magáról a brandról meg kell-e többet, mint kimondani: "fütyülős szeszesital"?
süti beállítások módosítása